Пречистватели за въздух – как да изберем най-подходящия
fitbit

Сподели на приятел
5 370

Колкото и често или старателно да почиствате дома си, не можете да се избавите от всички вредни вещества и частици, които ви обграждат. На помощ идват пречиствателите за въздух – едва забележими, но незаменими помощници в борбата с бактериите и праха.

И ако замърсяването на външния въздух е сериозен проблем, оказва се, че има и по-сериозен, а именно замърсяването на въздуха вътре в помещенията. Според статистиката той може да бъде с 50% по-токсичен от въздуха на открито.  В София и другите големи градове концентрацията на вредни частици във въздуха понякога наистина е доста над стойностите безопасни за здравето, а това може да е проблем за хората с определени респираторни заболявания. На помощ тук идват пречиствателите за въздух, които ви помагат да прочистите въздуха у дома. В следващите няколко реда ще разгледаме критериите, по които да изберем най-подходящ пречиствател за въздух, както и видовете филтри, които се предлагат към тях. В нашия сайт – www.dice.bg  може да откриете нашите предложения за пречистватели за въздух, както и филтри към тях.

Пречистватели

Как работи пречиствателят за въздух?

Най-добрите пречистватели са способни да елиминират 99,7% от алергените във въздуха, които са с големина 0,3 микрона и повече. Това включва полени, прах, спори на плесен, микрочастици, акари и подобни. Системата за пречистване на въздух за апартамент не само премахва, но почиства пространството от цигарения дим, цветен прашец, бори се с бактерии и вируси, а също така убива вредните микроби. Всички пречистватели за въздух са конструирани по сходен начин – те имат вентилатор и филтър. Тайната на всяка компания се крие във филтъра – понякога той е един, а понякога е комбиниран. Филтърът трябва да се сменя или почиства редовно, за да бъде ефективен. Относно енергийната ефективност – пречиствателите са доста икономични.

За кого са подходящи?

Ако страдате от респираторно заболяване – астма, имате алергии или сте податливи на вируси, хващате лесно грип. Този уред за въздух може да донесе облекчение за вас и вашето семейство. Помнете, че един пречиствател на въздух стига за едно помещение (в зависимост от модела и капацитета му), не за цял апартамент или къща. В ситуацията, в която сме в момента в сезона на грип и вируси е силно препоръчително да имаме уред, който да прочиства въздуха, който дишаме в затворени помещения.

Защо е необходим?

Въздухът в затворено пространство може да бъде по-мръсен, отколкото въздухът навън. Имайте предвид, че вие прекарвате по-голямата част от деня си у дома, така че чистотата е от голямо значение за здравето ви.

пречистватели

 

Видове пречистватели за въздух

Делят се основно на два вида – активни и пасивни. Активните служат за почистването на въздуха от газове, но за сметка на това изпускат сажди, докато пасивните абсорбират твърдите частици като прах, микроби, влага и са предпочитани от потребителите. Пречиствателите за въздух се предлагат във всякакви размери – от малки и компактни до големината на цяла стая.

Пречиствателите за въздух са създадени да филтрират вредни частици във въздуха, които могат да причинят алергии и по-сериозни здравословни проблеми. Помагат да се предотвратят респираторните проблеми, свързани с прах, полени, бактерии, вируси и други, за да осигурят подходящи условия за правилното развитие и дишане при децата. Често притежават различни видове филтри, които да улавят различни по размер частици.

Някои уреди имат и йонизираща функция за подобряване качеството на въздуха. Те произвеждат голямо количество отрицателни йони, които са мощни естествени пречистващи агенти.

 

Видове филтри

Съществуват няколко вида пречистватели на въздуха, които се различават по вида филтър, използван за отстраняване на частици във въздуха. Много пречистватели на въздуха комбинират типове филтри с цел по-голяма производителност.

  • Активен въглен – Тези филтри са подходящи за премахване на дим, газове или миризми от въздуха, но не помагат в борбата с прах или алергени. Много пречистватели на въздуха използват активен въглен за контрол на миризмите, докато използват друг тип филтър за частици. Въглеродният филтър се нуждае от периодична подмяна.
  • HEPA филтриВисокоефективните фиксиращи филтри за частици могат да отстраняват над 99% от въздушните частици с размери 0,3 микрона или по-големи от въздуха.  Изработен от порест материал на базата на фибростъкло. Забавя най-големите и най-малките частици.

Това означава, че прах, прашец, спори, повечето бактерии от домашни любимци не могат да преминат. HEPA филтрите са отлични за хора с алергии или респираторни заболявания и са най-популярният избор при покупка на пречиствател за въздух. Някои пречистватели на въздуха твърдят, че имат „постоянен“ филтър, който се нуждае само от почистване, в действителност е много трудно да се вакумира филтърът, за да няма нужда да се сменя периодично. HEPA филтрите се сменят на определен период – на всеки няколко месеца до веднъж годишно, в зависимост от употребата.

HEPA

НЕРА филтрите и тези с активен въглен не могат да се използват вечно. Не се измиват и не се рециклират. Трябва редовно да се купуват нови, защото се задръстват с прах и други замърсители, ефективността на уреда намалява и разходът за ток се увеличава. Когато избирате въздухопречиствател, задължително проверете, цената на филтрите и достъпността им.

 

  • Предварително филтриране: Много пречистватели на въздуха използват предварително филтриране. Целта е да се уловят по-големите частици преди да стигнат до главния филтър. Предварителният филтър спестява износване и скъсване на вашия основен филтър, който е по-скъп. По този начин ще трябва да го подменяте по-рядко.
  • Електростатично: Тези устройства излъчват въздух през електронно поле, създавайки електрически заряд, който задържа частици върху заредена метална плоча. Този филтър не е ефективен срещу бактерии, а по-скоро е подходящ за алергени, прах и миризми. Сборните плочи изискват периодично почистване, но няма филтри, които да бъдат заменени.
  • Йонизиране: Йонизаторите обикновено се използват заедно с филтрирано устройство. Йонизаторът отделя електрони във въздуха, които привличат прах и други частици. Имайте предвид, че някои йонизатори също отделят озон, който дразни дробовете ви и може да причини симптоми на астма.

Тъй като сградите стават по-енергийно ефективни, електрическите сметки намаляват, но се появява неудобство поради замърсяването на помещенията. Премахването на въздушните частици, газове, алергени и други дразнещи вещества от спалнята ви ще ви помогне да спите по-добре, да се чувствате отпочинали и релаксирани и да  повишите качеството си на живот.

пречистватели

Как да изберете пречиствател?

Изборът на най-добрия пречиствател на въздух зависи от това, какви са вашите изисквания. Накратко има няколко основни фактора, които ще ви помогнат да определите избора:

  • качество на пречистване на въздуха – Тук трябва да вземете предвид няколко фактора за какво ще се използва – за обикновено пречистване, за йонизация на въздуха за хора със свръхчувствителност, склонни към алергии или пациенти с астма.
  • производителност – Трябва да прецените къде ще го използвате. Съответно трябва да изчислите  размерите на помещението и да го вземете предвид при избора.
  • цена на пречиствател – Този фактор зависи от съвкупността от предимства и изисквания, както и от другите фактори.
  • размер на устройството – Все пак то ще бъде част от вашия дом и е необходимо да се вписва в интериора и да не заема прекалено много място.
  • шум по време на работа – В домовете ни има множество шумове една част са недуловими за човешкото ухо, но останалата част са неприятни. Много е важно да се чувстваме уютно и добре след дълъг и натоварен ден, поради тази причнина има безшумни пречистватели за въздух. А за детска стая е по-добре да изберете такъв с HEPA филтър.

Изборът на пречиствател зависи изцяло от вашите предпочитания и нужди. Пречиствателят за въздух е най-добрата инвестиция, която може да направите в здравето си. Идеален е ако страдате от алергии, имате малки деца, белодробни заболявания, хрема, ринит и астма.

Повече интересни статии четете в нашия блог.

Полезни видеоклипове може да откриете в YouTube канала ни.