Ревю на Apple iPad Pro 2022: има ли друго, освен процесора?
fitbit

Сподели на приятел
23 379

Най-новият Apple iPad Pro 2022 има едно надграждане от миналата година: нов процесор. Това позволява нова функция за Apple Pencil и е технически по-бърз от стария. Но тъй като тазгодишната актуализация е доста малка, в това ревю ще добавим и списък с желания, с които Apple биха могли да направят редизайн на своя най-добър iPad.

Това е странна година за iPad Pro. Най-добрият таблетен компютър Apple iPad Pro 2022 получи едно от най-малките си усъвършенствания в последно време, докато новото 10-то поколение iPad получи функции, за които собствениците на Pro копнеят от години. А средният iPad Air продължава да става все по-добър с всяко поколение. А собствениците на съществуващи модели iPad Pro не пропускат много.

Все пак Apple iPad Pro 2022 си остава най-добрият iPad в гамата на Apple – iPad за тези, които искат най-добрия екран, най-добрата производителност и най-новия хардуер и са готови да платят за него. Тазгодишната актуализация не променя този факт. Има същия външен хардуер и дизайн като модела от 2021 г., но е оборудван с най-новия M2 Силикон от Apple и подобрени Wi-Fi възможности. И ако сте художник, който обича да използва iPad, има нова ексклузивна функция за новия Pro, която прави работата с Pencil по-лесна.

Плюсове и минуси на  Apple iPad Pro 2022

Плюсовете:

  • Бърза работа
  • Отличен мини LED екран (на 12,9-инчов модел)
  • Премиум дизайн
  • Отлични аксесоари
  • Широка гама от приложения, оптимизирани за таблети

Минусите:

  • 11-инчовият модел няма най-добрия дисплей
  • Все още се предлага в скучни цветове
  • Предната камера още е на грешното място
  • iPadOS все още не използва добре хардуера

Подробностите

По отношение на хардуера и дизайна наистина няма какво ново да кажем – този нов iPad Pro има същия общ дизайн, който виждаме от 2018 г. Смятахме, че е необходимо обновяване, но не го получихме и тази година.

Mini LED дисплеят на 12,9-инчовия модел остава страхотен и е удоволствие да го наблюдавате, независимо дали гледате филми или просто извършвате ежедневните си дейности. За съжаление, той все още е ограничен до най-големия iPad – 11-инчовият Pro има същия стандартен ProMotion LCD от 2018 г.

Всички аксесоари за iPad Pro се пренасят към тазгодишния модел, включително същия калъф Magic Keyboard и Apple Pencil от второ поколение. iPad от 10-то поколение получи нов Magic Keyboard Folio, който е по-гъвкав от опцията за клавиатура на Pro и включва пълен функционален ред, но за съжаление не е съвместим с нито една версия на Pro.

Вътре iPad Pro получава най-новия M2 Силикон, съответстващ на това, което можете да получите в MacBook Air и 13-инчовия MacBook Pro, пуснати по-рано тази година. Той е по-бърз, поне в сравнителни тестове, и включва специфични за M2 възможности като по-мощен механизъм за кодиране на медии. Той също така позволява запис на ProRes видео с камерите на iPad Pro.

Но по-голямата част от потребителите на iPad няма да усетят съществена разлика в производителността между моделите M1 и M2. Все пак Apple iPad Pro 2022 е много бърз и отзивчив и нямахме проблем да го използвам за ежедневната си продуктивна работа, поне докато не се натъкнахме на ограниченията на iPadOS. Освен това животът на батерията на 12,9-инчовия модел прилича много на опита ни с M1 iPad Pro, така че добавената мощност не е особено ефективна там.

Apple Pencil на Apple iPad Pro 2022

M2 носи нова функция на Apple Pencil, която ви позволява да „задържите“ молива над екрана от около 12 mm разстояние и да видите как се случват различни действия. Това работи със съществуващия молив от второ поколение, така че не е необходимо да купувате нов молив, за да го използвате. Но Apple го ограничава до M2 iPads – не е наличен за M1 или по-стари модели.

Функцията за задържане на мишката е насочена главно към артисти – приложения като Procreate (след като пуснат актуализация) ще ви позволят да видите къде моливът ще направи знак на екрана, преди да го поставите за по-голяма точност. Освен това позволява на приложенията да програмират различни действия към жеста с двойно докосване, когато моливът е в режим на задържане, вместо директно докосване на екрана.

Приложението Notes на Apple iPad Pro 2022 също поддържа новия режим на задържане. Успяхме да пробваме смесване на акварелни бои и да видим какъв ще бъде резултатът, преди да го прехвърлим на цифровото платно. Но реална оценка за такава функция може да даде само художник.

Какво още бихме искали от Apple Pencil

Тези от нас, които използват Pencil за водене на бележки и навигация в интерфейса на iPad,  биха искали функцията за задържане на мишката да прави повече. Извън създаването на изкуство, функцията за задържане на мишката ви позволява да използвате молива като курсор, за да маркирате неща на екрана, преди да ги докоснете – точно както бихте могли да поставите курсора на мишката върху бутон или връзка с тракпада на Magic Keyboard. Той също така ускорява функцията Scribble на Apple, която ви позволява да пишете на ръка в текстово поле и да го преобразувате във въведен текст. Това е хубаво.

Но извън това, режимът на задържане на Apple iPad Pro 2022 няма какво да предложи. Бихме искали да го използваме за предварителен преглед на цели уеб страници, подобно на това как работеше 3D докосването (и дългите натискания) на iPhone. Или може би бихме могли да го задържим над албум с изображения в приложението Photos или папка в приложението Files и да прегледаме това, което има вътре, с възможност за превъртане, без да се налага да го отваряме. Може би бихме могли да задържаме курсора на мишката върху дата в имейл съобщение и да надникнем в календара си, за да видим дали имаме място за среща за този ден. Samsung прави подобни неща с S Pen на своите телефони и таблети от години и те са наистина полезни.

Клавиатура и Wi-Fi на Apple iPad Pro 2022

iPad Pro 2022 използва същата клавиатура Magic Keyboard и Apple Pencil аксесоари като предишното поколение. За съжаление, клавиатурата все още няма функционален ред.

И накрая, iPad Pro вече поддържа Wi-Fi 6E, в сравнение с Wi-Fi 6 от миналата година, което е най-вече надеждно за бъдещето. Радваме се да го видим в най-новия модел от най-висок клас, където му е мястото.

Софтуерът на Apple iPad Pro 2022

Фундаменталната разлика между Apple iPad Pro 2022 и предишните модели няма — iPadOS все още не се усеща да използва максимално мощния хардуер тук.

Няколко желания, които бихме имали за следващите модели

Тъй като няма какво повече да се каже за това, което получихме с обновяването на iPad Pro тази година, искаме да изброим нещата, които бихме искали да видим, когато Apple преработи своя най-висок клас iPad.

Камера на дългата страна.

Това е очевидно и iPad от 10-то поколение вече го има, така че има смисъл да го поставите и на iPad Pro. Pro все още е обременен от предната камера от късата страна и въпреки най-добрите усилия от функцията за самоцентриране на Center Stage на Apple, все още е неудобно да се използва във видео разговори.

MagSafe зареждане.

Просто поставете конектора за зареждане MagSafe от MacBook Air до USB-C порта.

Още USB-C портове.

Може да се поставят по един от всяка страна или, подобно на MacBook Air, точно един до друг, ако трябва. Бихме искали да можем да зареждаме и да използваме USB-C аксесоари, без да се налага да пускаме всичко през хъб.

Функционален ред на Magic Keyboard.

Още нещо, извлечено от iPad от 10-то поколение. Apple ще трябва да препроектира малко Magic Keyboard, за да стане подходяща, но това би било благодат за производителността. Уморително е да търсим Центъра за управление или горния край на iPad, за да регулираме яркостта или силата на звука.

Повече гъвкавост с Magic Keyboard.

Текущата Magic Keyboard е доста ограничена в диапазона от ъгли, под които може да държи iPad Pro. През повечето време те работят добре, но когато не работят поради позицията, в която трябва да използвате iPad (например на тясна седалка в самолет или влак), това е разочароващо.

Бутон отстрани на молива.

След четири години двойно почукване отстрани на молива за превключване между писане и изтриване, може би е време просто за бутон. Жестът с двойно докосване все още е твърде ненадежден и разочароващ. Също така би било добре да конфигурираме жеста (или бутона).

Мини LED екран на 11-инчовия модел.

Ако Apple ще запази 11-инчовия Pro, нека го накараме да се държи като Pro. Може да се започне с предоставянето на същия отличен екран, който е оставен само за 12,9-инчовата версия.

OLED екрани.

Или още по-добре, нека видим OLED екрани на всички iPad Pro. Слуховете твърдят, че Apple планира да внедри тази технология в iPad през 2024 г. Защото колкото и добър да е Mini LED екранът, OLED има още по-добър контраст и яркост.

Още забавни цветове.

Apple iPad Pro 2022 се предлага в сребристо или тъмно сиво. Човек може да ги нарече един и същи цвят при различно силна светлина. Така или иначе, по някаква причина, Apple iPad Pro 2022 не получава забавните цветове, които виждате на по-евтините модели. А би било наистина приятно.

 

––

Качествени оригинални аксесоари и калъфи за Apple iPad Pro можете да видите и закупите в нашия онлайн магазин или в центровете на DICE в:

Полезни видеоклипове може да откриете в YouTube канала ни.