17 нови неща в iOS 14, които не сте могли да направите преди
fitbit

Сподели на приятел
1 223

Време е да кажем добре дошъл на iOS 14 , който вече се предлага като безплатна надстройка на софтуер за iPhone. Има цял куп нови неща в iOS 14, които не сте можели да правите досега, и ние ще ви представим 17 от нашите любими промени, които трябва да опитате след изтеглянето на актуализацията.

 

  1. Изпробвайте App Clips – едно от добрите нови неща в iOS 14

App Clips е нов начин за взаимодействие с приложения в iOS 14, ако разработчиците са ги направили достъпни. Стартирате ги с помощта на NFC, QR кодове или уеб връзки и те се изпълняват като версия на приложение на вашия телефон, без да се налага действително да ги инсталирате целите. Прилича на наемане на скутер или купуване на кафе например – ситуации, при които просто се нуждаете от достъп до част от функционалността, но не искате да изтеглите приложението, да създавате акаунт и да преминете през куп неприятности, само за да изпълните някоя проста задача.

 

  1. Добавете джаджи към началния екран на iOS 14

нови неща в iOS 14 2

Android има джаджи за начален екран от толкова дълго време, че изглежда повечето от потребителите им се отегчават от тях, но вече ги има и в списъка с нови неща в iOS 14. Първо натиснете и задръжте празно място на екрана, за да активирате режим на редактиране, след което докоснете иконата плюс (горе вляво). Ще видите галерия от джаджи, които можете да плъзнете и пуснете на място, да коригирате размера им или да създадете папка, която динамично се променя в зависимост от часовете на деня.

 

  1. Изпращайте приложения в App Library

В приятните нови неща в iOS 14 е библиотеката с приложения App Library. Това е като по-интелигентна версия на функцията за приложения, която Android има отдавна. Намира се вдясно на началните ви екрани и автоматично организира всичките ви приложения в папки. Отидете на Home Screen от Settings , за да зададете дали новоинсталираните приложения да се добавят към един от началните екрани или към App Library по подразбиране. Не можете да персонализирате папките на App Library – тя организира вашите приложения според собствените си категории, но това е лесен начин да разредите началния екран, без да правите нещо съществено.

 

  1. Скрийте някои от началните си екрани

нови неща в iOS 14 3

С App Library, която се предлага като хранилище за всички ваши приложения, не е задължително вече да имате купища начални екрани. Натиснете и задръжте върху празно място на който и да е начален екран. След това докоснете точките, които се появяват в долната част на мрежата. Можете да показвате и скривате отделни начални екрани, като поставяте или премахвате отметки от съответните квадратчета.

 

  1. Гледайте видеоклипове в режим картина в картина

С появата на нови неща в iOS 14 iPhone се присъединява към iPad по отношение на функцията картина в картина за видеоклипове. Не е нужно да правите нищо, за да го активирате, просто започнете да гледате видео в мрежата, YouTube, Netflix или друго приложение и след това излезте от приложението. Видеото ще остане на място. Можете да докоснете и задържите видеоклипа, за да го преместите, или да го притиснете, за да го преоразмерите. Имайте предвид, че разработчиците на приложения ще трябва да добавят поддръжка за новия режим и в своите видео приложения.

 

  1. Закачете разговори в Messages

iOS 14 4

Ако в Messages има разговори, в които искате да се върнете бързо, с iOS 14 вече можете да ги закачите в горната част на приложението. Най-лесният начин да го направите е чрез продължително натискане на разговор и избор на Pin – той ще се появи в горната част на вашия списък. В груповите чатове можете да зададете име и изображение. За целта докоснете горната икона, след това info, след това Change Name and Photo.

 

  1. Споменавайте вашите контакти в Messages

Друга нова функция в Messages в iOS 14 е въвеждането на споменавания в груповите чатове (вижте също Twitter, Slack и почти всяко друго приложение за съобщения или социални медии). Просто въведете името на човека и ако то съвпада с някого в разговора, можете да го докоснете, за да го превърнете в таг. Ако името стане синьо, значи сте се справили правилно.

 

  1. Добавете повече варианти на своето мемоджи

нови неща в iOS 14 5

Apple все още насърчава хората да създават Memoji (анимираните аватари, които приличат на вас). Затова в iOS 14 има няколко нови опции за стил: повече коса, повече шапки, повече маски и по-широк диапазон от възрасти, за да може вашите мемоджи да приличат още повече на вас. Предлагат се и три нови стикера: прегръдка, поздрав с юмрук и изчервяване.

 

  1. Използвайте новите функционалности за умен дом

Приложението Home app и HomeKit също се обновяват с iOS 14. Когато добавите нов аксесоар към Home App, ще видите и списък с предложени автоматизации, които може да искате да настроите веднага. Приложението може да ви предложи да включвате осветлението на верандата си всяка вечер или да отваряте гаражната си врата, когато се прибирате у дома.

 

  1. Лягайте навреме

iOS 14 6

iOS 14 работи с watchOS 7 (или самостоятелно), за да ви помогне да заспите в точното време всяка вечер. Има напомняния и опции „Не безпокойте“ (Do Not Disturb). Това е като подобрена версия на стария инструмент за лягане в приложението Clock, само че сега е в приложението Health. Отворете Health App и докоснете бутона Set Up Sleep, за да използвате функцията.

 

  1. Превеждайте уебсайтове в Safari – едно от полезните нови неща в iOS 14

Safari не е пропуснат в надстройките на iOS 14 и вече можете да превеждате уеб страници в мобилния браузър – въпреки че Apple засега все още обозначава това като „бета“ функция. Когато сте на сайт, с който Safari може да работи, трябва да видите икона за превод в полето за адреса. Докоснете тази икона, за да преведете текста на друг език по ваш избор.

 

  1. Търсене в приложения

iOS 14 7

iOS 14 ви позволява да търсите в приложения от главната лента за търсене (вляво на  началните екрани). Започнете търсенето си както обикновено и ще видите някои предложения за „search in app“, които можете да докоснете, за да изберете; превъртете надясно, за да видите други приложения, които можете да търсите. Поддържат се повечето от приложенията за iOS, включително Mail, Maps и Messages.

 

  1. Получете по-подробни прогнози за времето

Влиянието на Dark Sky вече намира своя път в софтуера на Apple: iOS 14 дава прогнози минута по минута в приложението Weather, а свързаната джаджа също ще ви уведоми кога ще бъде значително по-топло, по-студено или по-влажно в следващия ден. В допълнение, прогнозите за валежите вече са включени в многодневната прогноза.

 

  1. Използвайте вашия iPhone като преводач – едно от удобните нови неща в iOS 14

iOS 14 8

iOS 14 предлага ново приложение, наречено Translate. Както може да очаквате, то ще действа като преводач. Можете да въведете текст, като го изпишете, или да произнесете думите, които искате да преведете (чрез иконата на микрофона). Преводите могат да се възпроизвеждат на глас, ако имате нужда помощ с произношението. Докоснете бутона със звезда, за да запазите Translate в раздела Favorites .

 

  1. Повече факти от Siri

Apple казва, че Siri знае повече факти от всякога. И все пак не е предложила конкретни примери за нещо, което iOS 14 знае,  а iOS 13 не е знаел. Ще трябва да опитате и да го тествате сами. Според Apple, Siri вече разполага с 20 пъти повече факти, отколкото преди три години.

 

  1. Указанията за колоездене в Apple Maps

Указанията за колоездене са вече в Apple Maps, така че можете да намерите пътя си от А до Б с велосипед. Когато търсите маршрут, ще се появи икона на велосипед. С нея вървят и редица алтернативи, показващи времето за пътуване, типовете пътища и котата на терена. Засега ще ги видите само в избран брой американски градове, но се надяваме скоро да можем да го използваме и тук

 

  1. Планирайте пътуване с електрическо превозно средство

Друга нова функция, която се появява в Apple Maps с пускането на iOS 14, е маршрутизирането на електрически превозни средства. Това ще улесни много шофирането, ако сте в електрическа кола. Спирки за зареждане могат да се добавят автоматично по маршрута ви, като се вземат предвид разстоянието и зареждането на превозното средство. Все пак имайте предвид, че разходът може да варира в зависимост от марката на автомобила ви.

 

 

Източник: gizmodo.com

 

Ако сте харесали статията, четете още такива в нашия блог.

Полезни видеоклипове може да откриете в YouTube канала ни.