9 скрити функции на iOS 13, които трябва да знаете
fitbit

Сподели на приятел
1 750

9 скрити функции на iOS 13, които трябва да знаете….

iOS 13 ще бъде  достъпна тази есен за iPhone SE, 6S и по-новите модели. Новата версия идва с много нови функции като тъмен режим, обновени приложения – снимки, нови Emoji персонализации , и др.

Но както и при предишните версии на iOS , актуализацията на софтуера има и цял куп по-малко известни функции. Те не са толкова мащабни, но са много полезни.

1. Контрол на силата на звука

Голяма част от потребителите не одобряват менюто за текущия контрол на силата на звука. Когато натиснете бутоните за сила на звука на устройство се появява голяма икона, който блокира съдържанието ви.

За щастие, с надграждането до iOS 13, контролът на силата на звука ще получи нов облик. Ще се позиционира, така че да не скрива екрана ви.

Вместо да прикрива центъра на екрана, новият регулатор на силата на звука се плъзга паралелно на бутоните за сила на звука.

2. По-добри настройки за Wi-Fi и Bluetooth в Центъра за управление

9 скрити

Друга неприятна опция е изборът на Wifi мрежи и Bluetooth аксесоари. Понастоящем бутоните за бърз достъп за Wifi и Bluetooth в контролния център само ги включват и изключват, а изборът на мрежа или аксесоар изисква влизане в настройки.

В iOS 13 дори не е необходимо да отваряте настройки. Wifi мрежи и Bluetooth аксесоари могат да бъдат избрани директно от съответните бутони в Control Center. Android също има тази функция в продължение на години.

3. Quick Actions без 3D Touch

9 скрити

Носят се слухове, че 3D Touch ще бъде премахнат от новите модели iPhone. За да се подготви за това от Apple са премахнали възможността за 3D Touch.

Quick Actions няма да изчезнат изцяло  в iOS. За потребителите на iPhone XR, Quick Actions са нови. Моделите на iPad, които поддържат iOS 13, ще получат и Quick Actions за първи път. (iPad никога не е имали такава функция, защото им липсваше 3D Touch.)

4. Настройка на клавиатура

Тази функция е за хора, които използват ръкописната клавиатура на китайски език. Понякога е необходимо допълнително пространство, за да напишете повече думи или изречения.

В iOS 13 в областите, които използват китайската клавиатурата за ръкописен текст има възможност да преоразмерите съдържанието и да регулирате големината на текста.

5. Оптимизирано зареждане на батерията

9 скрити

Ако сте запознати с устройството на литиево-йонни батерии, трябва да знете, че не е необходимо да ги зареждате винаги до 100%. Според проучванията, поддържането им на 100% е по-лошо за тях.

В идеалния случай литиево-йонна батерия трябва да се зарежда до около 80% и да се изтощава само до около 20%, за да запазим живота й по-дълго. По този начин се запазва здравето на батерията, така че да продължи възможно най-дълго.

В iOS 13 има ново “ Оптимизирано зареждане на батерията „, което се включва от настройките на батерията. Не е сигурно дали това ще подобри живота на батерията на вашия iPhone по някакъв начин. Но от  Apple помагат на потребителите си да запазят своите батерии по-дълго .

6. Поддръжка на iMessage и FaceTime за телефони с две SIM карти

Потребителите на iPhone, които имат две активни SIM карти в устройствата си, ще могат да изпращат и получават iMessages от двата номера след ъпдейта до iOS 13. Същото важи и за провеждането на FaceTime разговори.

В момента в iOS 12 можете да използвате само iMessage и FaceTime на един определен номер. В iOS 13 и двете услуги ще работят и на двете SIM карти.

7. Изтрийте приложенията в App Store

ios13 hack

Изтриването на приложения в App Store може да бъде мъчение. Трябва да натиснете и задържите иконата на приложението, докато се се появи „x“, след което да преминете към  началния екран, за да изтриете приложението, което искате.

В iOS 13, Apple добавя друг начин за изтриване на приложения. В App Store след плъзгане наляво върху приложението ще видите опция за изтриване. Тази опция ще премахне приложението и от началния ви екран.

ios 13 hack

8. Настройка на перспектива в снимки

В допълнение към  новите инструменти за настройка на фотоефекти, добавени от Apple, към приложението снимки има две нови за настройка на перспективата. В приложението Instagram имате възможност да коригира x-оста и изкривяването на y-ос за снимки, (но не и за видео), а скоро ще можете да го направите и в Photos.

Новите корекции за перспектива ще откриете в инструменти за изрязване, когато редактирате снимка или видеоклип.

9. AirDrop прави стъпка назад

Не всички функции в iOS 13 обаче са по-добри. Забелязва се една нова промяна, която разглеждаме като крачка назад и това е AirDrop.

При текущите версии на iOS, когато изберете файл, който да изпратите чрез AirDrop (например снимка), Share Sheet показва всички устройства, на които можете да ги изпратите. В iOS 13 преди да изпратите файл чрез AirDrop трябва да минете през още една  допълнителна стъпка. Първо докоснете иконата AirDrop и след това налично устройство.

Ако човек използва AirDrop ежедневно, за да споделя файлове различни устройства, това определено ще бъде неприятно.

 

Повече интересни статии четете в блога ни.

Полезни видеа може да откриете в YouTube канала ни.