10 страхотни приложения за достигане на максимална производителност в Android

Сподели на приятел
1 108

Ето и страхотните приложения за Android:

За разлика от съперника си в лицето на iOS, Android не е толкова униформена и регулирана. Без значение каква версия използвате, тази ОС е мечта за любителите на модификациите, тъй като позволява на потребителите да настройват и оптимизират детайлите относно производителността на системата от А до Я. В този списък фигурират 10 полезни приложения – от чистачи на кеша и отпадъчните файлове до инструменти за овърклок на процесора, изключване на приложения и автоматизиране на задачи.

 

Clean Master (Безплатно)

 

5b19oh.jpg

 

Това приложение на Cheetah Mobile идва с инструмент за почистване на системния кеш, както и този на приложенията, заедно с временните файлове. Присъства и инструмент, наречен Phone Boost за спестяване на памет, мениджър на приложенията и антивирусен модул. Въпреки че можете да пропуснете функциите за прекратяване на задачи, Junk File инструмента върши страхотна работа за почистване на ненужни и временни файлове, както и за почистване на кеша за освобождаване на повече памет в устройството. Мениджъра за приложения пък позволява да правите резервни копия на APK файлове, да местите приложения в SD картата, както и да ги деинсталирате. Изненадващата силна страна на Clean Master е антивирусния инструмент, който се справи доста добре при последното проучване на AV-TEST за мобилни антивирусни приложения.

 

DU Speed Booster (Безплатно)

 

ao4b5u.jpg

 

Още един инструмент за оптимизация на Android от типа „всичко в едно“, оборудван с Trash Cleaner за почистване на кеша на приложенията и ненужните файлове, функция за ускоряване с едно натискане, мениджър на приложенията, антивирусна, съветник за сигурността и вграден тест за скоростта на връзка с Интернет. Както винаги, разбира се, ползите от спиране на задачи чрез ускорители са мъгливи, но чистача на кеш и ненужни файлове е страхотен начин за почистване на вътрешната памет, а мениджъра на приложения и другите инструменти са солидни добавки.

 

CCleaner (Безплатно)

 

fvsex.jpg

 

CCleaner на Piriform е един от най-добрите инструменти за поддръжка на PC системи с WIndows, а сега е налично и за Android – перфектния инструмент за почистване на боклуци от системата. Подобно на настолния си вариант, CCleaner е мултифункционален инструмент за почистване на кеша на приложенията, папките със сваляния, историята на браузъра и други временни файлове. Има и опция за почистване на записите с обаждания и съобщенията – избирателно или цялостно. Освен бързия интерфейс, в който липсват реклами, CCleaner идва и с мениджър на приложенията, измерватели на CPU, RAM и мястото за съхранение, както и инструменти за батерията и температурата.

 

Nova Launcher (Безплатно)

 

2z5nnkk.jpg

 

Още един елемент, който може да забавя устройство с Android e модифицирания потребителския интерфейс, инсталиран от производителя. Ако намирате всичките добавки и джунджурии за разсейващи, или още по-лошо – че забавят устройството ви, замислете се за сваляне на лесен за модифициране интерфейс като  Nova  Launcher – бърз, изчистен и с много опции за персонализиране. Тук са балансирани външния вид и полезната функционалност, като влиянието върху производителността е минимално, което ви позволява да си направите идеален главен екран без да забавяте излишно устройството. Има много опции на лице, от цветни теми до пакети  с икони, скролващ док, настройки на папките и менюто с приложения, както и безкрайно скролване.

 

Tasker ($2.99)

 

2mnp5co.jpg

 

За Android са налични и добри приложения, които могат да автоматизират тривиални или повтарящи се задачи, според различни условия. Сред най-известните е Tasker, гъвкаво приложение за автоматизация на устройства с Android, което ви позволява да създавате собствени скриптове, според широк спектър на действия и условия. От автоматично включване на тих режим по време на работа, до изключване на мобилните данни като се приберете вкъщи или пускане на плейъра при включване на слушалки, просто има толкова много начини за ползване на такава програма, че е невъзможно да се изброят всички. Въпреки че Tasker работи безпроблемно и без наличие на root достъп, инсталацията на root-нато устройство позволява използването на още повече опции. Можете дори да вземете някои от тези автоматични скриптове и да ги публикувате във формат на приложения чрез добавката Tasker App Factory.

 

IF by IFTTT (Безплатно)

 

24zzr5z.jpg

 

Докато Tasker се отдава главно на автоматизацията на по-ниско хардуерно и софтуерно ниво, IF by IFTTT се фокусира главно върху Интернет и автоматизация на приложения, според различни условия. Приложението позволява на потребителя да създава персонализирани „рецепти“ или задачи, изградени около модела „Ако това, значи онова“ (от там идва името на приложението – If This, Then That – IFTTT). Например, можете автоматично да получавате скорошните резултати на любимия си отбор, веднага щом ESPN ги публикуват. IFTTT използва различни условия и действия, от сайтове и приложения до други устройства и периферия. Можете дори да разгледате списък с популярни рецепти на други хора, както и тематични колекции и фаворити, които можете да инсталирате и модифицирате.

 

3c Toolbox / Android Tuner (изисква root) (Безплатно)

124hbfr.jpg

 

3c Toolbox, познат  преди като  Android  Tuner, дава на разположение на потребителите огромен набор от инструменти за диагностика и модификация на системата, които напреднали потребители могат да използват за диагностика и подобряване на състоянието на системата си. Инструментариума включва мениджър на процесите за наглеждане (или спиране) на приложения, функция за резервно копие и възстановяване на APK файлове, настройки на губернатора и волтажа на процесора, системни настройки като размер на SD кеша, а ако искате можете просто да преглеждате изобилието от диагностични данни. Като с всяко приложение, което засяга системните настройки, внимавайте какво пипате и се информирайте преди да променяте каквото и да е било.

 

Device Control (изисква root) (Безплатно)

 

33paji0.jpg

 

Device Control е приложение за мониторинг и настройка на системата, която се възползва от повишените права на устройство с root достъп, за да позволи настройка на набор от елементи на устройството и операционната система. Потребителите могат да настройват честотите на CPU и GPU, да включват/изключват специфични функции, като Knock-On и сила на вибрацията. Другите инструменти включват подобна на Tasker функция за автоматизация, мениджър на приложенията, безжичен файлов мениджър и инструменти за промяна на системни конфигурационни файлове като   bui   ld. prop.

 

BetterBatteryStats (изисква root) ($2.89)

 

213is5f.jpg

 

Въпреки че менюто на Android ви дава някаква представа за състоянието на батерията и колко енергия се харчи, технически ориентираните потребители могат да се сдобият с много по-пълна информация чрез приложения като BetterBatteryStats. Също така, BBS има добри инструменти за следене на приложения, които използват функцията partial wakelock, която пречи на устройството да влезне в режим на готовност, който пести енергия. Ако подозирате, че някои от приложенията ви изяждат батерията или пречат на телефона правилно да влезне в режим на готовност, BBS може да ви е много полезен.

 

Greenify (изисква root) (Безплатно)

 

20zze36.jpg

 

На базов принцип, Greenify поставя дадено приложение в състояние на хибернация, за да няма достъп до системни ресурси, мрежата или възможност за изпълняване на процеси на заден план. Въпреки това, Greenify позволява да използвате приложенията нормално на преден план, само когато вие ги извикате. Ако имате приложения, които постоянно заемат памет, хабят батерия и използват ценни ресурси на заден план, не се занимавайте с приложение за спиране на задачите, като можете просто да използвате Greenify. Само не го използвайте на часовника или приложението за съобщения, освен ако не искате да спрат да работят.