Android N: Всичко, което трябва да знаете

Сподели на приятел
1 046

Google изненадаха всички с анонса на превю версията за разработчици на Android N. Тази ранна версия на следващия голям ъпдейт за Android, който ще бъде пуснат по-късно тази година, ни дава добра идея накъде се е насочил Android като цяло. Втората версия на Android N Developer Preview съдържа улики за поддръжка на 3D Touch, както и на виртуална реалност (става въпрос за нещо повече от приложението Google Cardboard). Надолу сме изложили по-подробна информация.

 

Какво представлява Android N?

 

Като цяло, това е тестова версия на следващия главен ъпдейт на Android, която е предназначена за разработчици. Достъпна е на някои Nexus устройства (Nexus 6P, 5X, 6, C, 9, Player). Както другите превю версии (като например Android M, който стана Android Marshmallow), първата версия съдържа само части от новите функции.

 

Първото обновление за превю версията излезна на 17ти Март. Най-скорошното излезна на 13ти Април и добавя възможността приложенията да дефинират преки пътища за определени действия, което означава, че потребителя може да направи пряк път на екрана, например за добавяне на бележка в календара, като това ще става само с едно натискане.

 

Вече има вградена поддръжка на Emoji Unicode 9, а различни API също са прибавени, като например Vulkan, чиято главна цел е подобрение на производителността при игрите.

 

Този ъпдейт трябва да е достъпен автоматично през OTA за вашето устройство, ако сте член на Android Beta програмата. Ако не, можете да свалите образите директно от Google.

 

Google казаха, че крайната версия на Android N ще бъде предоставена на производителите това лято.

 

v80yuu.jpg

 

Какво е ново?

 

Допълнително меню в настройките

 

Меню от типа „хамбургер“ (иконката с трите линии) е вградено в системните настройки. Ако се намирате например в Bluetooth менюто, можете да издърпате страничното и да прескочите към другите менюта директно от менюто вляво. Това меню вече е стандартно за другите приложения на Google.

 

35jvxi0.jpg

 

Отговор на съобщения от лентата с известия

 

Сред новите добавки, тази вероятно най-много наподобява iOS. Вече можете да отговаряте на съобщения от самите известия за тях. Благодарение на това, вече не се налага да напускате дадено приложение, за да отговорите на някое съобщение.

 

Мултипрозоречен режим

 

Както видяхме в Android M Developer Preview, Google работят усърдно по добавянето на вградена и ефикасна система за мултитаскинг в Android. Въпреки че функцията беше премахната от Android 6.0 Marshmallow, Google явно най-после са готови да направят скока в Android N.

 

Изображението по-долу показва какво представлява мултипрозоречния режим, който работи както на таблети, така и на телефони. Много е подобен на това, което виждаме вече при някои телефони на LG и Samsung.

 

Както при всички големи промени в платформата, разработчиците ще трябва да направят съответната модификация, за да може приложенията им да вървят както трябва в този режим. Това става с добавяне на атрибута „resizableActivity“.

 

mt2tjq.jpg

 

Този атрибут позволява задаване на минималния размер, до който може да бъде сведен прозореца на приложението, както и да се реши дали преоразмеряването да стане веднага, или приложението да се рестартира с нужния размер.

 

Нов панел с известия

 

Панела с известия е получил нов дизайн. Иконите над списъка с известия са доста по-добре разположени, като отдясно има стрелка за показване на целия панел. Оттук е достъпна и функцията за директно отговаряне на съобщения от известията, която е достъпна от същия RemoteInput API, който се използва в Android Wear.

 

333l3qw.jpg

 

Самите известия вече могат да се групират, като така се оптимизира пространството в панела. Разработчиците могат да сложат всички известия от едно приложение на един ред, който да се разширява с бутона за разширение или жест с два пръста.

 

В Developer Preview 2, известията също могат да бъдат разпределени ръчно във всяка от следните категории, валидни за всяко приложение:

 

– Blocked – никога да не се показват известия

– Min importance – тихо показване най-долу в списъка

– Low importance – тихо показване в хронологичен ред

– Normal importance – разрешаване на известие със звук

– High importance – изскачане на екрана и възпроизвеждане на звук

– Urgent importance – показване най-горе в списъка, изскачане на екрана и възпроизвеждане на звук.

 

За достъп до това, трябва да издърпате лентата, да задържите иконката за настройките, за да активирате System UI Tuner в менюто с настройки, след което да отидете в този раздел, да намерите „Other“ и да включите опцията „Show full importance settings“.

 

Сега, щом отидете в настройките, в раздела за приложенията, и изберете някое приложение, от опцията „Notifications“ ще се показва слайдер, който позволява задаване на важността.

 

308yzok.jpg

 

Подобрен Doze режим

 

Енергоспестяващият режим Doze е подобрен в Android N. Досега, функцията работеше само когато телефона не се използваше дълго време, например докато спите, но сега вече ще работи при всяко заспиване на екрана.

 

33w1d93.jpg

 

Такава система може да не е удобна за всеки, но ще трябва да видим как работи на практика. На този етап не се знае, но е възможно при заключен екран да се използва малко по-слаба версия на режима, който не влияе толкова върху използваемостта и известията на приложенията.

 

Android Beta Program

 

Още една новост от Google – това е начин да се получават ъпдейти чрез OTA, при което се избягва нуждата ръчно да се флашват фабрични образи. Всеки със съвместимо устройство може да се запише за програмата и да получава новите превю версии напълно автоматично.

 

30cp2x3.jpg

 

Svelte Design

 

Google казват, че работят усърдно по Project Svelte, който представлява набор от модификации, който позволява на Android да върви добре на стари и по-слаби устройства. Този проект почна още от времето на Android KitKat, но за него все още не се знае много. Вероятно ще научим повече при финалната версия на Android N.

 

VR режим

 

Вече видяхме първата улика, за едно от най-разпространените подозрения: вградена поддръжка на виртуална реалност в Android N. Уликата се появява в едно от менютата на новата система. Ако отидете в „Settings > Apps > Configure Apps > Special Access > VR Helper“ ще видите екран, който чака да бъде запълнен от списък с приложения, които използват API, направено специално за VR приложения.

 

Има и нещо наречено „Sustained performance mode“, което най-вероятно ще помага на устройствата да работят в този режим по-дълго време. Ако сте използвали Samsung Gear VR, можете да си спомните, че телефона бързо се нагрява и ви изкарва от VR софтуера – проблем, който Google ще трябва да оправят, тъй като виртуалната реалност става все по-популярна.

 

261lth1.jpg

 

Поддръжка на 3D Touch

 

Apple iPhone 6s дойде с чувствителен на силата на натиск екран, което позволява на потребителите да използват преки пътища чрез слабо или силно натискане на екрана. Сега изглежда, че и Google планират да добавят поддръжка за такива системи в Android OS. Засега няма готови приложения, които да използват функцията, така че ще трябва да почакаме, за да видим как ще бъде имплементирана.

 

Подобрение на лаунчъра Google Now

 

Google направиха две подобрения на лаунчъра си в Android N Developer Preview 2. Вече можете да използвате жест с прищипване на главния екран, за да извадите страницата с общия преглед, като в долния ѝ край са опциите за тапет, джаджи и настройки. Също така, опциите при завличане на приложение от главния екран и менюто с приложения са по-добре направени. Сега са следните: Remove / Cancel, Uninstall, App info. Дребна, но удобна промяна.

 

Как да свалим Android N?

 

Ако сте разработчик, или пък просто искате да тествате превю версията на Android N, можете да свалите образите на новата OS директно от Google. Помнете, че това е нестабилна версия и винаги има много бъгове.

 

Забележка: Само Nexus устройствата могат да получават превю версията на Android N. Поддържат се следните:

 

– Nexus 9 4G (volantisg)

– Nexus Player (fugu)

– Pixel C (ryu)

– Nexus 5X (bullhead)

– Nexus 6 (Shamu)

– Nexus 6P (angler)

– Nexus 9 (Volantis)

 

Има улики, че Google може би планират да направят превю версиите достъпни за устройствата на други производители, но това вероятно ще стане само за устройства, използващи почти стокова версия на Android, тъй като при останалите проблемите са много и са поради същата причина, като тази за забавянето на ъпдейтите – различните потребителски интерфейси и модификации на производителя, които не се поддържат от стоковите версии на Android. Ще трябва да почакаме, за да видим какво ще стане.

 

Как ще се казва?

 

Както винаги, превю версията е само кодово име. Хироши Локхаймер, който е начело на проекта Android, наскоро се шегуваше за „Android Nutella’, но засега нищо не е сигурно. Вероятно ще има повече информация на конференцията Google I/O 2016.

 

2vxofae.jpg

 

Кога ще бъде пуснат?

 

Най-вероятно на края на Септември или в началото на Октомври, заедно с новите Nexus устройства, като ще стане достъпен за другите производители в рамките на 6 месеца след анонса. Google често дават информация за годишните ъпдейти на Android по време на Google I/О, така че вероятно ще се появи още информация след около месец.

 

30a6g42.jpg