Как да свалим Android 7.0 Nougat още сега

Сподели на приятел
863

30rw9jl.jpg

 

Ако имате телефон или таблет от Google, можете още сега да се сдобиете с най-новата версия на Android, макар че официално тя ще бъде пусната след няколко седмици, според информация от самите Google.

 

Това са добри новини, тъй като Android е най-популярната ОС в света, работеща на над билион активни устройства, от смартфони и таблети до смарт телевизори и дори хладилници.

 

На Google IO 2016 беше съобщено, че вече можете да запишете устройството си за Android 7.0 N Beta Quality Release Candidate. За да го направите, отидете в Android Beta сайта и изберете „Enroll device“. Имайте в предвид, че ви трябва по-ново Google Nexus устройство, или Sony Xperia Z3, за да я можете да използвате.

 

s0whma.jpg

 

Сегашната версия на Android, Android 6.0 Marshmallow, не е на пазара даже от година, а много собственици на устройства с Android все още чакат тя да стане достъпна за устройствата им. Това обаче не спира работата на Google по наследника му, въпреки че Android 7.0 Nougat е още в ранен стадий на разработка.

 

Все пак, макар това да са ранните дни на новата ОС, можете да я свалите и инсталирате веднага, но има някои недостатъци на този етап.

 

Първо, това е Developer Preview, така че не е направено за всекидневно ползване, а за разработчици, които искат да са сигурни, че продуктите им ще работят с Android 7.0 Nougat. Поради това, въпреки че можете спокойно да очаквате новите функции, като груповите известия и поддръжката на многопрозоречен режим да работят, трябва да сте готови за известно количество бъгове и проблеми.

 

Ако искате, или имате нужда от устройство с Android, което върви гладко и без проблеми, по-добре чакайте финалната версия на Android 7.0 Nougat, която ще излезне „по-късно това лято“, както обещават Google.

 

Второто важно нещо, което трябва да помните за ранната версия, е че тя работи само с определени устройства, като Pixel C таблета от Google, или някое от по-новите Nexus устройства: Nexus 5X / 6P / Player / 9.

 

Sony също анонсираха, че можете да пробвате Android 7.0 Nougat на Xperia Z3, но не казаха кога ще стане достъпен на по-новите Xperia устройства.

 

Какво трябва да направите преди свалянето и инсталацията на Android Nougat 7.0

 

Ако имате някое от устройствата, които споменахме, и сте сигурни, че искате да изпробвате ранната версия на Android 7.0 Nougat, има някой неща които трябва да направите преди да се заемете със самата процедура.

 

Първо, трябва да направите бекъп на устройството преди да започнете. Превюто за разработчици има бъгове, така че ако нещо не работи както трябва, или решите че не ви харесва, бекъпа ще ви позволи безболезнено да се върнете към старата версия.

 

28u2ue1.jpg

 

Уверете се, че вградената функция за бекъп е включена. Отидете на Settings > Backup & Reset и вижте дали и двете опции са включени.

 

Можете да направите бекъп и на снимките си, като включите устройството към компютър през USB, намерите папката DCIM и я копирате някъде на компютъра.

 

Как да свалим Android 7.0 Nougat на Nexus устройство

 

След като сте направили бекъпа, вече можете да свалите Android 7.0 Nougat. Отидете на тази страница, за да видите всичката информация относно превюто за разработчици.

 

На тази страница има оглед на различните стадии на превюто, което ви дава идея какви функции можете да очаквате и кога ще ги получите.

 

При Android 7.0 Nougat, сдобиването с бета версията е по-лесно от преди, поради Android Beta програмата. Отидете на главния ѝ сайт тук и се впишете чрез Google акаунта си.

 

Щом сте вписани, ще видите списък със съвместимите устройства. За да включите някое от тях в програмата, просто натиснете бутона Enroll Device. След това ще получите безплатни OTA ъпдейти към новата версия, точно както бихте инсталирали нормален ъпдейт.

 

1zokjlc.jpg

 

Можете да инсталирате ъпдейта и ръчно, като свалите системното изображение. Това е по-рискован и сложен начин за ъпдейтване до Android 7.0 Nougat и означава, че няма да получавате автоматични ъпдейти. Ако все пак искате да рискувате и знаете какво правите, можете да намерите инструкции от Google тук.

 

Връщане към по-ранна версия на Android

 

Ако сте се отказали от бетата и искате да се върнете към оригиналната си версия на Android, отидете обратно в сайта на бета програмата и кликнете Unenroll Device на устройството си. На самото устройство ще дойде друг онлайн ъпдейт, който ще инсталира последната стабилна публична версия на Android.

 

Имайте в предвид, че това ще изтрие каквито и да е данни на устройството, така че се уверете, че имате бекъп на всичко важно.

 

Как да свалим Android 7.0 Nougat на Sony Xperia Z3

 

Sony обявиха, че можете да свалите превюто за разработчици на Android 7.0 Nougat и на Xperia Z3. В момента има два варианта на Xperia Z3, за които важи това, така че ако телефона е модел D6603 или D6653, значи можете да свалите и инсталирате новата версия на Android.

 

След като се уверите, че имате съвместима версия на Xperia Z3, следващата стъпка е да направите бекъп на важните данни, както описахме по-горе. Ако вече сте го направили, следвайте тези стъпки, за да инсталирате Android 7.0 Nougat.

 

Инсталирайте най-новата версия на Xperia Companion

 

Може би сте забелязали, че като включите Xperia към PC или Mac, се появява прозорец, който ви пита дали искате да инсталирате Xperia Companion софтуера от Sony.

 

Тази програма уж помага да прехвърляте файлове между телефона и компютъра, но нормално не е необходима. Сега обаче, тя ще ви трябва – и то най-новата версия – за да инсталирате Android 7.0 Nougat на Xperia Z3.

 

Можете да свалите най-новата версия на Xperia Companion софтуера от сайта на Sony.

 

w6qj68.jpg

 

Свържете Xperia Z3

 

Сега се уверете, че Xperia Z3 е включен и го закачете към USB порт на PC или Mac. Софтуера би трябвало автоматично да тръгне, щом компютъра разпознае смартфона.

 

34q63gy.jpg

 

Свалете и инсталирайте Android 7.0 Nougat

 

Задръжте бутона Alt на клавиатурата и кликнете на Software repair надписа, който се показва на главния екран на Xperia Companion. Ще се почнат да се появяват инструкции които ще ви прекарат през свалянето и инсталирането на Android 7.0 Nougat.

 

2povat5.jpg

 

По някое време ще трябва да откачите Xperia Z3 от компютъра и да го изключите. Щом е изключен, трябва да задържите бутона за намаляне на звука, докато го включвате обратно към USB кабела на компютъра. След това, инсталацията ще продължи.

 

Връщане към по-ранна версия на Android

 

Ако искате да се върнете към старата версия на Android, отново включете Xperia Z3 към компютъра и пуснете Xperia Companion. Кликнете на Software repair и следвайте инструкциите за пренастройка на устройството, но помнете че това изтрива всичките ви данни, така че трябва да имате бекъп с важните неща.