Активни и пасивни адаптери – usb-c към 3,5 mm жак
fitbit

Сподели на приятел
2 372

 

Все по-често срещано явление сред новите модели телефони е липсата на удобния 3,5 mm жак за слушалки. Този факт води след себе си редица проблеми за някои телефони. Основният е невъзможността да включим слушалки към устройството си без адаптер. За тази цел на пазара се появиха  много и различни адаптери, които ни помагат да използваме порта за зареждане и да използваме слушалките си с 3,5 mm жак.

 

USB-C адаптери

Адаптерите са устройства, които в единия си край имат стандарт, които подържа телефонът за телефоните с Android е все по-често срещаният стандарт usb–c. В другия край съответно се намира 3,5 mm жак, в който да включите слушалките си. По този начин не се налага да заменяте любимите си слушалки с нови. По-голяма част от производители използват 3,5 mm жак за стандарт.

Съществува проблем , които срещат потребителите в последно време е при закупуването на адаптер за слушалки. Много често се сблъскват с невъзможността за възпроизвеждане на звук от устройство, което използва адаптер.

За да избегнем проблема е необходимо устройството ни или адаптера, които сме избрали да има вграден DAC.

 

Какво представлява DAC?

Понятието „DAC” Digital to Analog Converter”. Или в превод на български език „цифро-аналогов преобразувател “ съкратено (ЦАП). Казано съвсем просто, това е устройство, което получава музикален сигнал под формата на цифрова информация от usb порта на смартфона и преобразува този цифров аудио сигнал в аналогов аудио сигнал.

 

адаптер

 

Има два начина за изпращане на аудио данни през порта : аналогов и цифров. Аналоговото аудио може да се преобразува с вграден DAC усилвател вътре в телефона ви, след което се изпраща през порта към пасивен комплект слушалки или адаптер. За да се осъществи този процес устройството трябва да поддържа „режим на аудио аксесоари“, а слушалките или адаптерът са просто връзки, които преминават по сигнала.
Ако използвате активен набор от слушалки или адаптер, аудио сигналът, който се изпраща през usb порта, все още е в цифровата си форма. Това означава, че DAC има в слушалките преобразуването се извършва там, вместо в телефона.

Проблемът, които се наблюдава в последно време сред потребителите е дали адаптерът, които са закупили има вграден DAC. Ако съответно няма дали телефонът им има такъв.

 

Адаптер – пасивен и активен

Когато решите да закупите адаптер за слушали трябва да сте наясно, че съществуват различни видове.
Ако използвате пасивен адаптер или слушалки, телефонът ви трябва да поддържа режим на аудио аксесоари. Тестовете, които направи екипът ни доказаха, че някои от най-новите модели телефони не поддържат тази функция. Тогава трябва да използвате адаптер, които има в себе си DAC.

Проблемът идва от това, че голяма част от производителите не обявяват дали адаптерите, които предлагат са активни или пасивни.

За улеснение на клиентите ни в сайта сме разделили адаптерите на активни и пасивни.

Активни са тези, които имат в себе си DAC (digital to analog converter) преобразувател.

Пасивни са съответно тези, които нямат такъв преобразувател. При поставянето им устройството не засича, че има нещо сложено в usb-c порта и не може да възпроизведе звук.

Изводът е, че ако желаете д аизползвате адптер за слушалки ви трабва активен, за да възпроизвежда звук. За улеснение в заглавията на офертите сме упоменали, кои са активни и кои пасивни.

 

Надяваме се тези съвети да Ви улеснят при избора от огромното разнообразие в каталога ни.

Нашите предложения:

 

4smarts Active usb-c to 3.5 mm Stereo Adapter – активен адаптер usb-c към 3.5 мм. за устройства с USB-C 

адаптер

 

 

 

 

 

Apple usb-c to 3.5 mm Headphone Jack Adapter – оригинален активен адаптер usb-c към 3.5 мм. за устройства с USB-C

usb-c

 

Повече интересни статии четете в нашия блог.

Полезни видеоклипове може да откриете в YouTube канала ни.