Google Translate ще пусне превод в реално време
fitbit

Сподели на приятел
2 072

Еволюцията на Google Translate

Компанията скоро ще добави нова функция към приложението си Translate, което ще направи услугата близка до истински човешки превод. Новата функция е свързана с транскрипции на думи. Очаква се тя да се появи за Android версията на приложението в следващите няколко месеца. (От Google не са уточнили кога ще бъде достъпна iOS версия за потребителите на iPhone).

Google Translate

Принципът на приложението е подобен на превод в реално време в приложението на Google Recorder, само че превежда и думите на говорещия (на определен език). Така че, ако сте на среща или лекция приложението ще може незабавно да преведе думите на говорещия още докато слушате.

Google все още не предлага пълни демонстрации на функцията, но във видео, показано на пресконференция в Сан Франциско функцията изглежда, че се справя безпроблемно. Вместо да превежда дума по дума, приложението Translate превежда цял абзац от текст.

Причината за това според Google е, че преводите са по-сложни от превод само на една дума. Точно както на реален преводач ще са необходими няколко секунди, за да обработи това, което някой се опитва да каже, преди да реши как най-добре да го преведе. Приложението Translate също трябва да определи как най-добре да преведе всичко, което чува.

 

Реален превод в реално време

Има редица други фактори, които могат да повлияят на качеството на превода. Включително микрофона на телефона ви. Освен това всеки език има свои специфики, които могат да усложнят преводите. Въпреки, че целта е да има достъпни транскрипции за „всички основни“ езици поддържани в момента от приложението Translate предполага се, че първо ще са достъпни най-използваните.

Тази функция вероятно ще се нуждае от интернет връзка. Това означава, че ще трябва да бъдете внимателни когато използвате приложението, когато сте в роуминг. За да избегнете натрупването на голяма сметка за данни. То обаче е полезно за лекции и конференции, които се провеждат в места с надежден Wi-Fi.

Но дори и с някои ограничения, приложението може да открият редица нови възможности за технологията на Google за превод.

От компанията също така очакват тприложението да стане по-точно с течение на времето и да се подобрят алгоритмите му. Очакваме с нетърпение да го видим като част от приложенията на собствените си телефони.

 

Повече интересни статии четете в нашия блог.

Полезни видеоклипове може да откриете в YouTube канала ни.

 

 

 

източник: https://mashable.com