COVID-19 – как да се предпазим от заразяване
fitbit

Сподели на приятел
1 767

Коронавирус COVID-19 безспорно причинява големи щети на обществото. Влиянието на вируса e не само върху здравословното състояние на боледуващите, но върху социалния им живот. Огромно влияние несъмнено ще бъде усетено и върху икономиката на държавите и състоянието на търговските дружества.

Безспорно вирусът създава паника и без значение дали е опасен за живота на гражданите или за финансите на държавите и бизнеса, добре е той да бъде ограничен. Затова ще разгледаме необходимите мерки за предпазване.

 

Как да се предпазим от COVID-19?

 

1.Да избягваме социалните контакти

Най-благоприятни за заразяване са закрити помещения, които са посещавани от много хора. Така метрото, автобуси, трамваи, влакове и др могат да се превърнат в истински развъдник за този и други вируси. Освен транспортните средства, много хора на закрито може да срещнем и в магазини, молове, барове, банки, фитнес зали. Ако за нас е важно да се предпазим от заразяване – препоръчително да ограничим посещенията си на подобни места, както и социалните си контакти. Ако ни се налага да извършваме такива те трябва да бъдат на разстояние 2 метра с маска и ръкавици. Трябва да се избягва докосване на лицето, очите,  носа и устата.

2. Да избягваме допир с потенциално заразени повърхности.

Всяка повърхност, която се докосва от много хора, може да бъде компрометирана и е потенциален преносител. Такива повърхности са: дръжки на врати, местата за хващане в градския транспорт, маси и столове в заведения, повърхности в обществени учреждения. Повърхността на банкнотите и монетите е една от най-мръсните и може да превърне парите в преносител на зарази. За ограничаване шанса за може да избягвате допир до такива повърхности. Ако ви се налага използвайте ръкавици или ако нямате използвайте кърпичка. Избягвайте кеш плащанията и използвайте дебитна/кредитна карта или друг вид онлайн разплащания.

3. Да спазваме лична хигиена

Колкото и да ограничаваме контакта си с хора, както и допира със замърсени повърхности, почти невъзможно е да ги прекратим напълно. Затова е задължително да имаме добра лична хигиена. Така миенето на ръцете със сапун (поне 20 секунди) трябва да се случва възможно по-често. Препоръчителна е употребата и на дезинфекциращи гелове на алкохолна основа. Добре е да се къпем, когато се прибираме у дома, а дрехите да се изпират по най-бързия възможен начин. Колкото по-дълго останат вируси върху тялото ни, толкова по-голям е рискът за нас и нашите близки.

COVID

4. Да се храним здравословно и да приемаме витамини.

Безспорно това е мярката, на която наблягат специалистите и изключително важна. За да имаме организъм, който може да се противопостави на коронавирус COVID-19, е нужно да го поддържаме със здравословна храна или да си добавим витамини. Един от най-важните витамини за укрепване на имунната система е витамин Ц (Vitamin C). В най голямо количество можем да го добием чрез консумацията на:, лимони и други цитруси, джинджифил, киви и други. Не забравяйте да миете добре плодовете и зеленчуците преди консумация. Освен това те са много по-полезни, ако не са преминали термична обработка.
През зимата откриването на качествени плодове и зеленчуци е доста трудно. Това е причината по-голяма част от тях да се приемат чрез витамини и хранителни добавки.

COVID-19

5. Да ограничим вредното влияние върху себе си.

Има някои неща, които правим в ежедневието си, които вредят на имунната ни система. Негативно влияние върху здравето ни оказва трайното залежаване и малкото движения в ежедневието, затова е необходимо да спортуваме на чист въздух.
Истината е, че ако сме здрави и имаме добър имунитет, коронавирусът не би бил толкова опасен за нас. Затова живейте здравословно, грижете се за имунитета си, бъдете спокойни и не изпадайте в паника.

Изключително важно е да бъдем отговорни към семейството и околните и да запазим спокойствие. Ние от www.dice.bg ви съветваме да пазарувате предимно online. Мерките, които сме предприели може да прочетете  ТУК. Благодарим ви за разбирането се извиняваме за причиненото неудобство.

 

Повече интересни статии четете в нашия блог.

Полезни видеоклипове може да откриете в YouTube канала ни.