Какво представлява технологията за бързо зареждане – Quick Charge и Power Delivery
fitbit

Сподели на приятел
3 219

Вероятно сте чували за бързо зареждане, адаптивно бързо зареждане, Qucik Charge, Fast Charge, Qualcomm Quick Charge 2.0 / 3.0 / 4.0  – или поне едно или две от тези неща. Това което може би не знаете е, че всички са едно и също нещо, основано на една и съща лицензирана технология от Qualcomm. Тази технология е известна още като Quick Charge. Наскоро технологията на Qualcomm бавно започва да бъде замествана от USB Power Delivery. Това е  стандарт за зареждане, управляван от USB-IF, тялото зад самия USB.

 

Технология за бързо зареждане

Технологиите за бързо зареждане стават все по-често срещани, а Quick Charge е една от най-често използваните. Технологията за бързо зареждане Qualcomm захранва вашите устройства доста по-бързо от конвенционалното зареждане, което е изключително важно в забързаното ни ежедневие. Научете как работи и как да защитите устройствата си при бързо зареждане в следващите редове.

Бързото зареждане е допълнителна функция, която се предлага с процесорите Snapdragon на Qualcomm. Но само защото телефонът има чип на Qualcomm не означава, че поддържа и технологията им за бързо зареждане.  То е удобен начин да използвате телефона си през целия ден.  То се предлага с различни наименования. Qualcomm има своята технология за бързо зареждане Quick Charge в редица телефони.

Технология

OPPO и OnePlus предлагат разновидности на VOOC. Списъкът е дълъг, но най-общо казано услугата е една и съща, разликата е в името й. А вече има и USB Power Delivery, проектиран да бъде универсален стандарт за зареждане. Той позволява на различни устройства, а не само на смартфони, да се зареждат бързо през USB връзка.

Quick Charge и USB Power Delivery – характеристики

Когато се сдвоява със съвместими устройства, зарядното устройство с бързо зареждане осигурява повече енергия, което позволява на свързаното устройство да се зарежда по-бързо. Като една от най-използваните технологии за бързо зареждане, Quick Charge вече е в много от любимите ви смартфони. Ако вашият смартфон е съвместим с Quick Charge 3.0, можете да зареждате до 80% само за 35 минути.

За да защитите зарядното си устройства в бъдеще, всяко ново поколение Quick Charge е обратно съвместимо, което означава, че ще работи с поколенията, преди него. Освен това се очаква Quick Charge 4+ да работи с USB захранване. Това позволява на аксесоарите за бързо зареждане бързо да зареждат по-широк набор от устройства.

Докато дизайнът на смартфоните се е развил, за да използва батерии с по-голям капацитет, заедно с по-големите екрани, зареждането чрез USB беше ограничено до 5V и 1.5A (7.5W). Quick Charge 2.0 беше представена през 2014 г., за да преодолее това ограничение. То позволява на поддържаните устройства да приемат по-високо ниво на зареждане, когато са сдвоени със зарядно устройство, съвместимо с Quick Charge. Бързото зареждане продължава да се развива. Това прави процеса на зареждане още по-бърз и по-ефективен, като същевременно гарантира безопасно зареждане, което защитава живота на батерията.

 

Технология

Развитие на Quick Charge

Quick Charge 3.0 беше представен през 2015 г., за да поддържа доставянето на висока мощност за зареждане, като същевременно се увери, че преносът на енергия е възможно най-ефективен. Най-новите еволюции, Quick Charge 4 и 4+ ще бъдат универсални, позволявайки им да работят с всяко устройство с възможност за бързо зареждане.

Винаги търсете логото на Quick Charge, когато купувате аксесоар за вашето устройство, съвместимо с Quick Charge. Този сертификат гарантира, че зарядното устройство отговаря на стандартите за качество и безопасност на Qualcomm. При зарядно устройство, което не е сертифицирано за бързо зареждане, има повишен риск от късо съединение или прегряване, което може да повреди както вашето устройство, така и зарядното устройство.

На този линк може да разгледате нашите предложения за зарядни устройства с Quick charge технология.

А зарядни устройства с Power Delivery може да разгледате ТУК и ТУК

Зарядното устройство може да загрее, докато захранвате устройството си, но ако е сертифицирано за бързо зареждане, няма от какво да се притеснявате. Тези сертификати означават, че са предприети редица мерки за безопасност. Вграденият чип регулира потока на електричество към вашата батерия, като гарантира, че няма опасни колебания в електричеството. А контролите на температурата и напрежението поддържат зарядното ви устройство в безопасни параметри.

Съответствие с местните стандарти за безопасност

В допълнение към сертифицирането за бързо зареждане е важно да се уверите, че вашето зарядно устройство отговаря на всички местни разпоредби. Те се различават в различните страни, където регионалните лаборатории за тестване потвърждават съответствието.

Зареждането на батерия е един от факторите, които влияят на живота й. След стотици цикли на зареждане, животът на батерията на устройството ще се съкрати, без значение какво зарядно устройство използвате. Бързото зареждане включва технологията за спестяване на батерията. Тя е предназначена да получи възможно най-дългия полезен живот от батерията на вашето устройство.

Технология

USB Power Delivery 

USB Power Delivery е технология за бързо зареждане, поддържана от някои устройства с iOS и Android, която осигурява много по-високи нива на мощност от стандартното зареждане.

USB-PD може да зарежда вашето устройство до 70% по-бързо от стандартното 5W зареждане . Това означава, че  за по-кратко време вашият смартфон достига максимума на  зареждане. Когато искате спешно да заредите батерията на устройството си зареждане с USB-PD за 10 мин ще ви бъде достатъчно. USB-C конекторите са проектирани да работят с USB захранване, за да се справят с тези нови високи нива на мощност. USB-C платките са специално проектирани да устоят на тази повишена мощност и няма да се повредят или прегряват, за да бъдат защитени потребителите и техните устройства.

По-старите конектори, като USB-A, бяха представени за първи път през 1996 г., когато беше необходима много по-малка мощност от тази, изисквана от днешните смартфони и таблети. Тази по-стара технология е по-малко подходяща за справяне с тази увеличена мощност и може да няма възможност да издържи.

Независимо дали става въпрос за малък телефон или голям лаптоп, USB-PD зарядното устройство открива свързаното устройство. Целта е да достави нужното количество енергия, за да зарежда устройството възможно най-бързо. Това гарантира бързо зареждане, без да доставя прекалено много енергия, което може да повреди батерията на зарежданото устройство.

power delivery

Бързо зареждане за iPhone

Новото поколение iPhone и iPad се присъединява към редиците на други Apple/iOS устройства, които зареждат чрез USB-C PD, като MacBook и MacBook Pro. За да използвате бързо зареждане, се нуждаете от ел. захранване, което може да достави достатъчно енергия на вашия iPhone/iPad. Ел. зарядно устройство с 45 W ще зарежда всички ваши USB-PD устройства, но ако искате да заредите iPhone X, който ще приема само 18 W мощност, вашето зарядно устройство с 45 W ще доставя само 18 W. Накратко казано устройството ви ще приема толкова енергия, колкото му е необходима за зареждане.

 

Повече интересни статии четете в нашия блог.

Полезни видеоклипове може да откриете в YouTube канала ни.

 

Изтоник: www.belkin.com