Google създаде брайлова клавиатура за Android
fitbit

Сподели на приятел
1 579

Несъмнено Android е операционната система, която разполага с богат набор от функции и приложения. Особено що се отнася до софтуер и по-точно за софтуер за смартфони и таблети.

Плод на безспирната работа на разработчиците на Google е и новата функция, която дава възможност на хора със слабо зрение или пълна слепота да използват своите телефони без допълнителен хардуер.

Това се променя с новата вградена брайлова клавиатура на Android, която скоро трябва да бъде налична като опция за всички телефони с версия 5.0 и по-нова от операционната система.

Google

Брайловата клавиатура е сложна тема, тъй като в много отношения тя е заменена от разпознаване на глас, екранни четци и други инструменти. Но много хора вече са запознати с нея и я използват редовно. Другото удобство идва от това, че човек не винаги е удобно да разговаря на глас.

Предлагат се брайлови клавиатури на други фирми, но някои доста къпи или вече не са в процес на разработка. И тъй като клавиатурата по същество има достъп до всичко, което въвеждате естествено има и съображения за сигурност. Така че най-добре е клавиатурата, която използвате да бъде  от реномирана компания.

 

Брайловата клавиатура на Google

Минималните изисквания са за версия 5.0 на Android софтуера. Другото изискване е дисплеят да бъде с мултитъч функционалност. Специалната клавиатура използва сензорите на дисплея, като ги разпределя в шест зони.

Новата клавиатура, която компанията е създадена като сътрудничество с различни потребители и разработчици на брайлов софтуер и трябва да бъде позната на всеки, който е използвал такава.

Ще поддържа брайлов клас 1 и 2 на английски език (с допълнителни езици, които следва да се добавят) и може да се включва или изключва като използвате опция за международни клавиатури.

Клавиатурата използва стандартно 6-клавишно оформление. Всеки клавиш представлява една от 6-те брайлови точки, които при натискане възпроизвеждат всяка буква или символ.

Прекарване на пръст наляво изтрива буква, докато два пръста наляво изтриват цялата дума. Прекарването надясно добавя интервал. Ако прекарате два пръста по дисплея вдясно или нагоре вмъква съответно нов ред или текст.

Клавиатурата работи с функцията TalkBack на Android, която отчита думи, които потребителят избира или избира, така че като всеки друг метод на писане грешки могат бързо да бъдат открити и коригирани. Има и някои вградени жестове за бързо изтриване на букви и думи или изпращане на текста до получателя или избраното поле.

В момента той е достъпен само на английски, но вероятно ще бъдат добавени още езици в близко бъдеще. Въпреки ситуацията в момента от Google ни показват нагледно, че не спират да се борят за първото място за най-предпочитана ОС.

 

Ако сте харесали статията четете такива в нашия блог.

Полезни видеоклипове може да откриете в YouTube канала ни.

 

Източник: https://techcrunch.com