Apple Event – Всичко най-важно от конференцията
fitbit

Сподели на приятел
1 817

Дългоочакваният Apple Event беше доста по-различен от предишните такива, както и цялата 2020 година. За пръв път ежегодната конференция на Apple се провежда изцяло онлайн. Независимо от това, както всяка година изненади не липсваха. Всички фенове тръпнеха в очакване за представянето на новите модели iPhone, но това така и не се състоя. Кога може да очакваме новите модели ще разгледаме в отделна статия.

А сега нека разгледаме, какво ново ни представиха на едно от най-дългоочакваните събития в технологичния свят.

Apple Event

iOS 14

Apple за пръв път представи новата актуализация, която официално ще е достъпна за iPhone есента. Най-съществената промяна идва под формата на уиджети, които може да поставите на началния екран. (в тази статия може да видите, как се настройват уиджетите). Тази голяма промяна засяга изцяло облика на iOS. От компанията ни предлагат  уиджети в различни форми и размери с идеята, те да носят повече информация. Освен това тази година компанията е добавила и App Library. Тази нова функция автоматично организира приложенията, въз основа на тяхната категория и освен, че изглежда страхотно, предоставя бърз достъп до апликациите, които обикновено са разположени на по-задните екрани. Picture in Picture е следващата нова функция, която идва с iOS 14. Ако прекарате пръст напред, докато гледате видеоклип на цял екран, се появява малко прозорче, чийто размер можете да регулирате и да го премествате навсякъде. Така можете да продължите с гледането, докато работите с друго приложение, а има и възможност за минимизиране на екрана, под формата на малък бутон, ако случайно ви се налага да използвате дисплея.

Още големи актуализации по време на Apple Event

Apple Event

Следващото приложение с голяма актуализация е Maps, която вече включва нова, специфична навигация за колоездене и може да ви предупреди за стълби, или денивелация по маршрута. За момента опцията е налична само за Шанхай, Пекин ,Ню Йорк, Лос Анджелис, Сан франциско. Очакваме други градове да бъдат добавени след официалното излизане на новата версия на OS. Освен това приложението ще получи опция, която ще помага на шофьорите на електромобили да открият зарядни станции по маршрута си.

iOS 14 ни предлага и нови функции за превод  на Siri. Memoji също получават подобрения вече може да добавяте –  възраст, аксесоари и емоции.

Вече любителите на марката BMW може да се насладят на нов начин на отключване и стартиране на автомобила. Функцията CarKey работи чрез NFC и първоначално ще е достъпен само за собствениците на BMW  – серия 5. Новата функция генерира ключ, който се визуализира във Wallet и може да се споделя, или деактивира, чрез iCloud.

Event

iPadOS 14

Подобно на iOS 14, уиджетите намират място и за следващата версия на операционната система за таблети на Apple. Освен това страничната лента е претърпяла промени, които много улесняват достъпа и използването на приложенията. Ако използвате вашия iPad като заместител на лаптопа, страничната лента ще ви улесни още повече. Преработено е и търсенето, и изглежда почти като Spotlight в macOS.

Несъмнено обаче, най-интересната нова функция в iPadOS 14 e Scribble. Тя ви позволява да пишете във всяко текстово поле с Apple Pencil и автоматично преобразува ръкописа в текст. Функцията може автоматично да открие контекста на информацията, която пишете.

ios

AirPods

Софтуера на безжичните слушалки на Apple също претърпява промени. Една от новостите при тях е изключително полезната функция, която им позволява автоматично да се сдвояват с всяко устройство.

Освен това компанията предоставя на потребителите Spstial Audio тази функция трябва да осигури потапящо звуково изживяване и да ви накара да се чувствате като част от музиката, но тя ще е достъпна само за AirPods Pro.

WatchOS 7

Спираме погледа си на операционната система на Apple Watch –  тук основната актуализация е въможността за създаване, персонализиране и споделяне на лица, чрез функцията, наречена Face Swapping.

Приложението за тренировки използва акселерометъра на часовника и данните за сърдечна честота.

Друга очаквана актуализация е проследяването на съня, без нужда от приложения от трети страни. Apple използва машинно обучение, за да проследи съня ви, а след това ще видите обобщена информация под формата на диаграма.

watch OS

Друго много актуална функция е свързана с най-актуалната тема в момента, а именно – пандемията от коронавирус. Миенето на ръце една от основните превенции за предпазване от коронавирус. Точно поради тази причина в watchOS 7 идва и функция, която определя кога миете ръцете си. Микрофоните на часовника следят за звука от вода, след това има таймер, който отброява минималното време, което трябва да спазите, за да се предпазите от заразяване.

Apple Silicon

Несъмнено един от най-очакваните анонси на Apple Event е преминаването към собствени процесори за Mac. Това беше и най-обсъжданият сред слуховете, който предизвика различни мнения. От години Apple използва Intel процесори, но слуховете отдавна предсказваха стъпка към собствени такива така, както компанията направи с iPhone и iPad.

Тази промяна е огромна и и спомага на компанията в създаването на собствени компоненти, вместо да е зависим от Intel. Това несъмнено ще доведе и до очаквана промяна в софтуера.

Новите чипове за Mac, създадени от Apple ще стартират първоначално именно приложения за iPhone и iPad. Те са ARM базирани и няма да поддържат стартиране на Windows, чрез Boot Camp.

macOS Big Sur

Следващата актуализация за настолния софтуер се нарича Big Sur.

Тя прави препратка на любителите на настолните версии към мобилните такива. Те могат да се насладят на  много функции, идващи от мобилните версии, като уиджети, подобрения в съобщенията, фиксирани разговори и др.

HomeKit

Apple иска да разшири интелигентната си домашна технология, която потребителите могат да използват и с други устройства. Информацията не беше много пълна, но подробностите ще станат ясни с течение на бета версиите.

Хардуер

Няма как да не отчетем липсата на нови модели iPhone (засега). Тези устройства може би са най-дългоочакваните от потребителите. Сега обръщаме поглед към устройствата, които бяха представени.

Apple Watch Series 6

Едно от устройствата, които Apple представи е Apple Watch Series 6 – най-новият смарт часовник от висок клас. Ключовите нови характеристики на Series 6 включват измерване на кислород в кръвта, до 20 процента по-бърза работа от Series 5, по-ярък дисплей, нови опции на корпуса, като син алуминий и графитна неръждаема стомана.

 

Apple Event

 

 Apple Watch SE 

Apple представи, също така бюджетна алтернатива – Apple Watch SE, която се отличава със сходен външен дизайн като на Apple Watch Series 6, но с някои липсващии функции. Те се характеризират с постоянно включен дисплей, измерване на кислород в кръвта и приложението ЕКГ за откриване на предсърдно мъждене. Apple Watch SE се захранва и от предходното поколение чип S5, използван в миналогодишната Apple Watch Series 5.

Apple Watch SE споделя шепа функции със Series 6, включително компас, постоянно включен висотомер, Emergency SOS с международно повикване за спешни случаи, известия за висок и нисък пулс, известия за нередовен сърдечен ритъм, водоустойчивост до 50 метра, приложението Noise и съвместимостта с актуализацията на watchOS 7.Watch SE

 

iPad Air – 10.9

Пренасочвайки вниманието към таблетите на Apple виждаме преработен iPad Air с по-тънка рамка, проправяйки пътя за дизайн на цял екран, подобен на последните модели iPad Pro. Освен това новият iPad Air е първото устройство на Apple с Touch ID, с вградено в бутона захранване. Новият iPad Air разполага с по-голям 10.9-инчов Liquid Retina дисплей с поддръжка True Tone, USB-C порт и подобрена 12-мегапикселова задна камера. Устройството се захранва от нов шест ядрен чип A14 Bionic за до 40 процента по-бърза производителност и до 30 процента по-бърза графика от предишното поколение iPad Air.

iPad

Накратко това беше най-интересното и важно от Apple Event през септември 2020. Очаквайте в седваща статия информация за предстоящите модели на iPhone, които всички очакваме с нетърпение.

Ако сте харесали статията четете такива в нашия блог.

Полезни видеоклипове може да откриете в YouTube канала ни.

Източник: www.techradar.com