Apple Watch SE vs. Apple Watch Series 3
fitbit

Сподели на приятел
1 908

През септември 2020 г. Apple актуализира своята продуктова гама, представяйки изцяло нов модел на Apple Watch – Apple Watch SE. Този модел предлага много от функциите на по-скъпите си събратя, които правят устройството толкова привлекателно. Като още по-бюджетна алтернатива Apple предлага Watch Series 3, който се появи през 2017 г.

Тези два модела са сред бюджетните предложения на Apple Watch и споделят много функции, включително Retina дисплей, водоустойчивост и оптичен сърдечен сензор. По-долу ще направим сравнение между двата модела и ще ви покажем приликите и разликите, както и предимствата и недостатъците на двата модела. Решението кой от двата модела да изберете, все пак остава във вашите ръце.

Apple Watch SE vs. Apple Watch Series 3

Много от характеристиките на тези два модела са еднакви. От Apple посочват следните няколко  идентични характеристики:

Прилики

  • Retina OLED дисплей с яркост – 1,000 nits
  • Двуядрен процесор
  • Оптичен сърдечен сензор
  • Висока и ниска сърдечна честота и известия за нередовен сърдечен ритъм
  • Emergency SOS
  • Водоустойчивост до 50 метра
  • Живот на батерията – 18 часа

Разбивката на Apple показва, че двата модела споделят голям брой функции. Въпреки това има значителни разлики между Apple Watch Series SE и Apple Watch Series 3 – ето и основните разлики

Apple Watch SE

Разлики

Apple Watch SE

  • Размер – 44 мм или 40 мм
  • 30 % по-голям Retina LTPO OLED дисплей, 1000 nits
  • GPS и GPS +
  • S5 SiP с 64-битов двуядрен процесор, W3 чип
  • Digital Crown with haptic feedback
  • Международни спешни повиквания, спешни SOS, Fall Detection и noise monitoring
  • 4G LTE и UMTS, Wi ‑ Fi и Bluetooth 5.0
  • GPS / GNSS, компас и постоянно включен висотомер
  • 50 процента по-висок високоговорител, вграден микрофон
  • Капацитет 32GB

Apple Watch Series 3

  • Размер – 42 мм или 38 мм
  • Второ поколение Retina OLED дисплей, 1000 nits
  • GPS
  • S3 SiP с двуядрен процесор; W2 безжичен чип
  • Digital Crown
  • Wi ‑ Fi и Bluetooth 4.2
  • Висотомер
  • Вграден високоговорител и микрофон

Дисплеи

Както Apple Watch SE, така и Apple Watch Series 3 имат Retina дисплеи с яркост от 1000 нита. Дисплеят на Apple Watch SE обаче е с 30 % по-голям от този на Series 3. Тази разлика идва от по- тънката рамка и заоблените ъгли. По-големият дисплей позволява по-лесно да използвате различни приложения .

Apple Watch SE

Освен това дисплеят на Watch SE е LTPO дисплей, който означава нискотемпературен поликристален оксид. Тази технология позволява на устройството да променя динамично честотата на опресняване на екрана за по-дълъг живот на батерията.

Дисплеят на Apple Watch SE е сред основните причини да изберете този модел. Той се придържа към новия дизайнерски стил на Apple, извитите ъгли спомагат Watch SE да се възприема, като значително по-модерно устройство от Apple Watch Series 3. Екранът на Apple Watch Series 3 е практичен, макар и не толкова привлекателен като този на SE. Той е подходящ за потребителите, които за пръв път ще използват Apple Watch.

 

S5 vs. S3 процесор

И двата модела са оборудвани с двуядрен процесор, но чипът S5 на Apple Watch SE осигурява до два пъти по-бърза производителност от Apple Watch Series 3. Това означава, че Watch SE може да стартира приложения за по-малко от половината от времето, което е необходимо на Apple Watch Series 3.

Чипът S3 захранва Watch Series 3, той позволява бързо стартиране и използване на Siri. Чипът S5 е с две поколения по-нов от S3, което допринася до значителни подобрения в производителността и ефективността.

Струва си  да се спомене, че за това не е от голямо значение за функциите на Apple Watch. S3, които ще е напълно ефективен за ежедневните ви задачи.

Що се отнася до процесора, трябва да помислите за Apple Watch SE само ако искате максимална производителност и искате по-дълго време да използвате актуализации на устройството си. Ако това не ви притеснява Apple Watch Series 3 ще ви бъде достатъчен.

Health Monitoring

Apple Watch SE и Apple Watch Series 3 притежават оптичен сензор за сърдечния ритъм това им позволява да ви предупреждават, ако открият необичайно високи или ниски сърдечни честоти или неравномерен ритъм, както и да измерват текущия ви пулс.

Apple Watch SE

Възможности за регистриране на сърдечно-съдовото здраве са почти идентични и за двата моделя. Не виждаме причина да се фаворизира по-скъпият Apple Watch SE, когато става въпрос за Health Monitoring.

Безопасност

И двата модела ви позволяват бързо да се обадите за помощ и да предупредите листа ви със спешни контакти, ако е необходимо. С функцията за Emergency SOS потребителите могат бързо и лесно да се обадят за помощ и да алармират службите за спешна помощ с натискане на страничния бутон.

series 3

Освен това, Apple Watch SE има значително по-добри функции за безопасност и спешни случаи. Той може да извършва международни спешни повиквания, fall detection и noise monitoring..

Клетъчните модели на Apple Watch SE могат да осъществяват международни обаждания до спешни служби, независимо къде от къде е закупено устройството.

Функцията fall detection в Apple Watch SE използва персонализиран алгоритъм и най-новия акселерометър и жироскоп.  Ако часовникът усети неподвижност за около 60 секунди след падане, той автоматично ще се обади на номер за спешни случаи и ще изпрати аудио съобщение, което предоставя местоположението на потребителя като координати за географска ширина.

series 3

Аварийни ситуации

Приложението Noise се грижи за слуха ви. То предупреждава, когато децибелите достигнат нива, които могат да увредят слуха ви. За да осигури по-добра представа за здравето по-новият модел часовник използва най-новото поколение микрофон за измерване на нивата на околния звук. След това устройството изпраща известие, ако нивото на децибелите на околния звук се е повишило до точка, която може да причини щети.  Потребителите имат възможност да следят нивото на шума по всяко време чрез приложението Noise.

Въпреки че Apple Watch Series 3 има основната функция за спешни случаи, Apple Watch SE го превъзхожда по отношение на функциите за безопасност и спешни случаи.

Място за съхранение

Apple Watch SE съдържа четири пъти повече място за съхранение от Watch Series 3.  Ако изберете по-новото устройство ще разполагате с 32 GB вместо само 8 GB при предходния модел. Ако планирате да изтеглите големи количества музика, подкасти или снимки на вашия часовник, то Apple Watch SE ще бъде много по-добра опция за вас. Като цяло съхранението не е приоритет на Apple Watch, така че 8 GB ще са достатъчни за голяма част от потребителите.

Други технологии

Watch SE разполага с постоянно включен висотомер от ново поколение, който осигурява непрекъснато информация за кота в реално време. Той използва нов, по-ефективен барометричен алтиметър, това дава възможност за откриване на най-малките промени. Watch Series 3, от друга страна, също разполага с барометричен висотомер, но не е чак толкова прецизен.

Apple Watch SE е оборудван с компас, за да предостави на потребителите по-добри възможности за ориентация, в допълнение показва и наклона, географската ширина и дължина. За дейности като туризъм или катерене може да предложи много повече функции.

Той разполага и с най-новите високоговорители и микрофон от второ поколение, които са оптимизирани за по-добро качество на звука при телефонни разговори, Siri и Walkie-Talkie заедно с Bluetooth 5.0. Докато Apple Watch Series 3 е оборудван високоговорители и микрофон от първо поколение и Bluetooth 4.2.

Дизайн

Двата часовника изглеждат доста сходни, всъщност има голям брой разлики по отношение на дизайна. Корпусът на Apple Watch SE има по-изискан дизайн от Apple Watch Series 3, с вграден страничен бутон и напълно различно разположение за микрофони и високоговорители.

Най-поразителното е, че Apple Watch SE е с 0,7 мм по-тънък от Apple Watch Series 3. Въпреки, че изглежда като малка разлика, новият корпус и извивките на SE го правят да изглежда значително по-тънък от Series 3 – той, обаче, е с около 5 гр. по-лек.

Въпреки че имат различни размери на корпуса от 44 мм или 40 мм и 42 мм или 38 мм, и двата модела поддържат еднакви размери на каишката.

Apple Watch SE се предлага в сребрист, космическо сив и златен цвят, докато Apple Watch Series 3 се предлага само в сребрист и космическо сив.

Ако искате по-тънък, по-модерен дизайн или просто опция за златен цвят, трябва да помислите за Watch SE. Ако дебелината не е приоритет за вас, Apple Watch Series 3 може да е по-подходящият модел.

Family Setup

Apple Watch SE е съвместим с нова функция, наречена Family Setup в watchOS 7. Тя позволява на членовете на семейството, които нямат iPhone, който е необходим за сдвояване с устройството, да използват Apple Watch. От компанията предлагат функция, която да направи Apple Watch по-удобен за деца или възрастни хора. Например функцията Schooltime помага на децата да останат съсредоточени, докато са в класната стая.

Apple Watch SE Family

Ако планирате да използвате Family Setup, ще трябва да изберете Apple Watch SE, тъй като той не е наличен в Watch Series 3.

За финал – кой модел да изберем

Като цяло моделът SE е устройство, което може да предложи много повече от Watch Series 3. Ако решите да да отделите по-голяма сума, ще получите устройство, което е значително по-модерно и с множество допълнителни функции.

Ако за пръв път ще използвате Apple Watch или имате нужда само от основните функции, то с  покупката на Apple Watch Series 3 получавате устройство на възможно най-ниска цена.

Важно е обаче да запомните, че Apple Watch Series 3 вече е доста старо устройство, което означава, че ще бъде следващото, което ще загуби поддръжката на нови операционни системи. Ако планирате да използвате Apple Watch  няколко години ще трябва да изберете Apple Watch SE.

За по-голямата част от хората той е и по-добрият избор. Имайки предвид множеството функции, които той предлага в сравнение с по-старата Series 3, доплащането за Watch SE със сигурност си заслужава.

 

Това са основните прилики и разлики, между двата модела Apple Watch, кой е вашият модел ще решите вие според нуждите ви.

 

Ако сте харесали статията четете такива в нашия блог.

Полезни видеоклипове може да откриете в YouTube канала ни.

Източник: www.macrumors.com то