VPN – Какво е и как работи – ръководство за начинаещи
fitbit

Сподели на приятел
10 030

Какво е VPN?

Съкращение на Частна Виртуална Мрежа, VPN-ът създава сигурна връзка между потребителите и мрежата. Създава един допълнителен слой защита и анонимност, така че ще можете да:
1. Сърфирате свободно и да прикриете местоположението си, като по този начин няма да може да бъдете следени
2. Сърфирате в мрежата свободно.
3.Изтегляте торенти и съдържание сигурно и без ограничения.
4. Използвате платформи като Netflix и много други.
Може да звучи сложно, но определено не е сложно да използвате VPN, а и е препоръчително за съвременните потребители.

VPN

VPN е важен инструмент за защита на поверителността ни онлайн. Без VPN вашата интернет активност може лесно да следена от други хора. Това включва вашата история на сърфиране, изтеглени файлове и най-важно данни за онлайн банкиране и пароли. Последните две са изключително важно да бъдат защитени.
Важно е да споменем, че вашият IP адрес разкрива вашето местоположение и може да се използва за проследяване в реалния живот.
Но когато сте свързани с VPN, вашата интернет активност бива кодирана и истинският ви IP адрес е непроследим. Никой не може да види кой сте или какво правите.
Чрез VPN имате възможност да изпращате сигурно лично съобщения и информация, което само предвиденият получател може да чете. Ако някой се опита да проникне във вашия компютър ще открие криптирана информация.

VPN

Кратко резюме: Ето как работи VPN

1. Стартирайте приложението и се свържете със сървър.
2. Вашият интернет трафик ще бъде криптиран.
3. Вашият криптиран трафик се изпраща до сървъра, с който сте свързани.
4.Сега цялата информация изглежда така, сякаш идва от VPN сървъра. Реално сте скрили истинското си местоположение и вместо това сте го заменили с местоположението на VPN сървъра и никой не може да разбере, че използвате конкретната услуга.

Плюсове на VPN: Предимства от използването на VPN

Ако сте в държава, в която определено съдържание не е достъпно вече може да да му се наслаждавате.
Много често се сблъскваме са ограничение за онлайн игри. Много геймъри по целия свят се сблъскват с този проблем. Но с една подходяща VPN услуга, може да променяте местоположението си и да играете каквито игри харесвате и да гледате любимите си филми или сериали от всяка точка на света.

Network

Безопасно изтегляне на торенти

Изтеглянето на торенти може да бъде рисковано, защото не може да сте сигурни какво има във файловете, които изтегляте. VPN услугата може да ви защити, като скрие самоличността ви.

По-добра поверителност и анонимност онлайн

Ако споделяте банковите си данни онлайн и използвате често обществени безжични мрежи, това повишава рискът от изтичане на информация. Ако е така, може да сте оставили вратата широко отворена за хакери, особено ако използвате обществена Wi-Fi точка.

Network

ИЗбягване на цензура

Десетки страни по света цензурират съдържание, защото не е в съответствие с общоприетите политически или религиозни убеждения. Ако планирате да пътувате до страна, която налага тежка цензура върху интернет, задължително е да имате подобна услуга, за да заобиколите ограниченията. Без нея, прости задачи като търсене в Google или актуализиране на състоянието ви във Facebook биха били практически невъзможни. Подобен тип услуга пази данните ви в безопасност.

Минуси на VPN: Недостатъци от използването на VPN

• Те може малко да забавят връзката ви. Данните ви трябва да бъдат криптирани и маршрутизирани през VPN сървър, който може да се намира далеч от реалното ви местоположение. Това неизбежно забавя нещата, но можете значително да редуцирате тези спадове в скоростта, като изберете свръхбърза услуга като ExpressVPN.
• Някои сайтове блокират VPN мрежите. Някои сайтове (като Netflix) станаха много добри в това да ви засичат когато използвате VPN и да ви блокират. Водещите VPN услуги на пазара обаче, бързо заместват всички блокирани сървъри, което затруднява тези сайтове да поддържат темпото и да не изостават.

Има и безплатни VPN услуги, но те имат ограничена функционалност и като цяло представляват риск за сигурността.

• Вашият доставчик може да записва данните ви. Предвид това, че вашите данни преминават през сървърите на VPN доставчика, винаги съществува риск те да бъдат съхранени. За да сведете до минимум този риск, уверете се, че вашият доставчик следва политика на нулеви записи, както и че не е базиран в държава, в която по закон VPN доставчиците се задължават да споделят данните на своите потребители с властите. Винаги четете политиката за поверителност, за да разберете как ще бъдат обработени вашите данни.
• VPN услугите са незаконни в някои страни. Рискувате сблъсък с властите, ако използвате VPN услуга в страна, в която това е незаконно. Някои от тези държави са Китай, Турция и Ирак.

Недостатъци от използването на VPN

1. Вашият IP адрес ще изглежда същият като този на други потребители на услугата. Това може да бъде проблем, ако някой от тях използва услугата некоректно. Това може да доведе до поставянето на този IP адрес в черния списък на определени сайтове.
2. VPN услугите не са достъпни за всяко устройство. Особено за тези с по-стари врсии на опреационни системи.

Какво да следите когато избирате VPN

Ако обмисляте да се абонирате за този тип услуга, трябва да се оглеждате за няколко неща:

1. На първо място скоростта.

2. Надеждно криптиране.
3. Надеждни политики за поверителност.
4. Възможност за достъп до глобално съдържание.
5. Надеждна поддръжка.

Използването на услугата може да забави връзката ви, тъй като вашите данни се криптират и това отнема време. Услуга няма да ви бъде от полза, ако забавя прекалено скоростта ви.

 

Virtual Private Network

Възможност за достъп до глобално съдържание

Голям плюс на услугата е, че ви позволяват да заобикаляте цензурата по географско местоположение.

Множество устройства – ако искате да използвате няколко устройства едновременно е важно да откриете доставчик, който позволява няколко едновременни връзки. Трябва също да проверите дали VPN услугата е съвместима с всичките ви устройства.

Надеждна потребителска поддръжка

Трябва да се ориентирате към надежден доставчик с 24/7 поддръжка, както и поддръжка по имейл. Допълнителен бонус е, ако имате възможност да се свържете и по телефона, при възникване на проблем.

Съотношение цена-качество

Когато плащате за услуга, трябва да сте сигурни, че получавате адекватна цена. Това съвсем не означава да изберете най-евтината налична опция. Вместо това, потърсете услуга, предлагаща всички необходими за вас опции.

Как да изберете добра услуга

И така, как да изберете най-добрата VPN услуга от всички? Е, това зависи най-вече от това какво търсите в нея. Точките по-долу ще ви помогнат да си отговорите на въпроса какво точно търсите и как да изберете най-подходяща услуга за вас.
1.За деблокиране на съдържание
2.За поверителност и анонимност
3. За заобикаляне на цензура

4.За безопасно изтегляне на файлове

Ако искате да разберете дали дадена VPN услуга е за вас, то трябва да сте наясно за какво искате да я използвате. Надяваме се да сме ви дали отговори на основните въпроси и да сте получили яснота как да изберете правилната VPN услуга за вас.

Ако сте харесали статията четете такива в нашия блог.

Полезни видеоклипове може да откриете в YouTube канала ни.

Източник: www.howtogeek.com