Apple M1: Всичко, което трябва да знаете
fitbit

Сподели на приятел
3 806

През ноември Apple пусна първите Mac-ове с чип M1, дебютирайки с
нови 13-инчови MacBook Pro 2020, MacBook Air и Mac mini модели. Чипът M1 получи невероятни отзиви за своята производителност и ефективност и това е кулминацията на повече от десетилетие работа на Apple върху чипове, създадени за iPhone и iPad. Това ръководство разглежда всичко, което трябва да знаете за чипа M1. Както и как той се различава от чиповете Intel, които са основните конкутренти на марката.

Чип M1

Apple M1

M1 е първата Apple система на чип (SoC), разработена за използване в Mac. Това бележи прехода на Apple от чиповете Intel, които компанията използва в Mac от 2006 г.
Като „система на чип“, M1 интегрира няколко различни компонента, включително CPU, GPU, унифицирана архитектура на паметта (RAM), Neural Engine, Secure Enclave, SSD контролер, процесор за обработка на сигнали за изображения, кодиране/декодиране, Thunderbolt контролер с Поддръжка на USB 4 и повече, като всички те захранват различните функции на Mac.

Apple M1

По-бърз и по-ефективен от предишните чипове

Преди това Mac са използвали множество чипове за CPU, I/O и сигурност, но усилията на Apple да интегрира тези чипове е причината, поради която M1 е много по-бърз и по-ефективен от предишните чипове на Intel. Унифицираната архитектура на паметта, която Apple е включила, също е основен фактор, тъй като всички технологии в M1 имат достъп до едни и същи данни, без да се налага да превключвате между множество пулове памет. Вградена в чипа M1, унифицираната архитектура на паметта, позволява на CPU, GPU и други компоненти на процесора да не се налага да копират данни помежду си и да имат достъп до същия пул от данни.

Подорение на скоростта

Apple M1

Това носи забележителни подобрения на скоростта и ефективността на M1. Тази архитектура на паметта означава, че RAM не може да се надгражда от потребителя, което не е изненада, защото малко Mac-ове разполагат с достъпна за потребителя RAM. M1 Macs излиза максимално на 16GB RAM, но дори и основните 8GB са достатъчни за ежедневни задачи. На M1 има 16 милиарда транзистора, което е най-много влагано от Apple в чип за най-бързото ядро на процесора, предлагано в силиций с ниска мощност и несравнима производителност на процесор на ват. Дизайнът на чипове на Apple му позволи да създаде Mac, които са по-бързи и по-енергийно ефективни, отколкото е било възможно с чиповете, проектирани от Intel, а допълнителни подобрения са налични чрез новата по-тясна интеграция на чип, проектиран от Apple, съчетан със софтуер, разработен от Apple.

Какво е различното в Apple M1

За разлика от Intel чиповете, построени върху архитектурата x86, Apple Silicon M1 използва Arm-базирана архитектура, подобно на чиповете от серията A, които Apple проектира за iPhone и iPad от години.

Mac
Чипът M1 е най-мощният чип, който Apple е създал досега и е подобен на чипа A14 в най-новите модели iPhone и iPad Air , създаден по 5-нанометров процес от Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC). TSMC изгражда всички чипове на Apple и го прави от много години.

Mac с чип M1

iMac

Apple пусна през 2020 г. „MacBook Air“, 13-инчов MacBook Pro и „Mac mini“ с чипове M1, замествайки машините от нисък клас в тези серии. M1 „MacBook Air“ вече е единственият „MacBook Air“, който Apple продава, но все още има налични модели Intel „Mac mini“ и MacBook Pro.
Към този момент не си струва да купувате Intel Mac mini или 13-инчов MacBook Air, тъй като чипът M1 превъзхожда всички чипове, използвани в преносимите устройства на Apple, и е надхвърлен само от настолните процесори.

CPU, GPU и Neural Engine

процесор

Чипът M1 включва 8-ядрен процесор с четири ядра с висока производителност и четири ядра с висока ефективност. Ядрата с висока производителност са проектирани да предлагат най-доброто представяне за енергоемки еднонишови задачи.
Четирите високопроизводителни ядра могат да работят заедно, за да предложат впечатляваща многопоточна производителност, която да позволи на M1 Macs да засенчи дори най-високия клас 16-инчови модели MacBook Pro.

За задачи, които са по-малко интензивни и не изискват еднаква мощност, като сърфиране в мрежата, има четири високоефективни ядра, които използват една десета от мощността, за да запазят живота на батерията.
Apple казва, че тези ядра предлагат производителност, подобна на двуядреното предишно поколение „MacBook Air“, но с много по-ниска мощност.

Мощност

Apple M1

Тези ядра могат да работят сами, когато не е необходима значителна мощност, но за взискателни задачи, всички осем ядра могат да бъдат ангажирани едновременно.
Тестовете на „MacBook Air“, MacBook Pro и „Mac mini“ потвърдиха впечатляващата производителност на чипа M1. Има някои температурни разлики между моделите, но всички имат най-високата едноядрена производителност от всеки Mac и многоядрена производителност наравно с настолните компютри на Apple.
Най-ефективният Mac от групата, „Mac mini“, спечели едноядрен Geekbench 5 резултат от 1702 и многоядрен резултат от 7380, като „MacBook Air“ и MacBook Pro са веднага след него.

GPU

Чипът „Apple Silicon“ има 8-ядрен графичен процесор, но има и версия, използвана в началните модели „MacBook Air“, която има едно деактивирано ядро за 7-ядрен графичен процесор.

Aple M1
Графичните процесори в моделите Mac mini, MacBook Pro и по-високия клас M1 MacBook Air са 8-ядрени графични процесори, способни да изпълняват близо 25 000 нишки едновременно и с 2,6 терафлопа пропускателна способност. Според Apple M1 има най-бързо интегрираната графика в персонален компютър. Графичните тестове за производителност предполагат, че чипът M1 предлага производителност, която надвишава GeForce GTX 1050 Ti и Radeon RX 560. Той също така спечели OpenCL резултат от 19305 , подобно на Radeon RX 560X и Radeon Pro WX 4100.

Mac

Невронна машина

Чипът M1 има вграден Neural Engine, компонент, който Apple за първи път започна да добавя към своите чипове от серията преди няколко години. Neural Engine е проектиран да ускори задачите за машинно обучение в Mac за неща като видео анализ, разпознаване на глас, обработка на изображения и др.
16-ядреният Neural Engine е способен на 11 трилиона операции в секунда за до 15 пъти по-бърза производителност на машинно обучение в сравнение с предишното поколение модели, които са преминали към M1.

Apple M1 Speed

Чипът M1 осигурява до 3,5 пъти по-бърза производителност на процесора, до 6 пъти по-бърза производителност на графичния процесор и до 15 пъти по-бързи възможности за машинно обучение в сравнение с чиповете Intel, използвани в машини от предишно поколение.
В сравнение с най-новите чипове за лаптоп за компютър, M1 предлага два пъти по-бърза производителност на процесора и прави това, използвайки само 25 процента от мощността.

Живот на батерията

Дори и с невероятните подобрения на скоростта, които носи чипът M1, той е и по-ефективен от батерията от всеки друг Mac чип, който Apple е пуснал до момента.
Животът на батерията в M1 Mac продължава до 2 пъти по-дълъг, отколкото в Mac от предишно поколение. Mac с най-дълъг живот на батерията е 13-инчовият MacBook Pro, който издържа до 20 часа. Това удвоява живота на батерията на модела от предишно поколение.

Сравнения на Intel

Apple използва чипа M1 в Mac от по-нисък клас, а що се отнася до производителността на процесора, M1 побеждава дори най-високите чипове, използвани в лаптопите на Intel Apple. Чипът M1 има най-бързата едноядрена производителност от всеки Mac и многоядрената производителност не е твърде далеч от много от настолните машини на Apple.
Apple все още продава Intel 13-инчови MacBook Pro и Mac mini модели, а от гледна точка на производителността версиите M1 на тези Mac предлагат много по-бързи скорости на процесора.

Mac mini

Понастоящем не е добра идея да купувате версия, която не е M1 на 13-инчовия MacBook Pro или „Mac mini“, поради ниската производителност, освен ако съвместимостта с x86 приложения и опцията за стартиране на Windows не е проблем.
Други Mac в линията на Apple ще преминат към чипове „Apple Silicon“ в бъдеще, което е нещо, което трябва да имате предвид, когато обмисляте покупка. Понастоящем лаптопите и настолните компютри от по-висок клас на Apple все още предлагат превъзходна производителност на графичния процесор, но това може да се промени в бъдеще, когато дебютират нови версии на „Apple Silicon“ чипове.

M1 Функции за сигурност

Intel Macs имаше вграден T2 чип, който обработваше защитата и други функции на Macs, но с чиповете M1 тази функционалност е вградена точно и не се изисква вторичен чип.
M1 има вграден Secure Enclave, който управлява Touch ID и контролер за съхранение с хардуер за криптиране AES за SSD производителност, която е по-бърза и по-сигурна.

Стартиране на приложения на M1 Mac

Тъй като чипът M1 използва различна архитектура, Apple е изградила инструменти, които позволяват на разработчиците да създават универсални двоични файлове на приложения, които работят безупречно както на „Apple Silicon“, така и на чипове Intel, плюс това е разработил слоя за превод Rosetta 2, който позволява на x86 приложенията да работят на M1 чип.
Rosetta 2 е преосмисляне на Rosetta, функцията, която позволява на PowerPC приложенията да се изпълняват на базирани на Intel Mac през 2006 г., когато Apple превключи на Intel от PowerPC.

Rosetta

С Rosetta 2 приложенията, предназначени за машини на Intel, ще продължат да работят на M1 Mac с някои ограничени компромиси с производителността. В по-голямата си част приложенията ще работят по подобен начин както на Intel, така и на M1 Mac, поради подобренията в производителността, въведени в M1.
Всичко трябва да функционира нормално при преминаване към M1 Mac и в продължение на няколко години най-популярните приложения за Mac вероятно ще бъдат създадени да работят на M1 Macs. В момента има един основен компромис при избора на M1 Mac и това е поддръжката на Windows.
Няма Boot Camp за M1 Mac и M1 Mac не могат официално да работят с Windows, въпреки че някои потребители измислят начини да го накарат да работи. Официалната поддръжка може да дойде в бъдеще, но това до голяма степен зависи от лицензирането на базираната на Arm версия на Windows за потребителите и досега това не се е случило.

M1 Mac

Тъй като M1 Mac използват нов тип чип, проектиран от Apple, има някои съвети и трикове за извършване на неща като прехвърляне на файлове, влизане в режим на възстановяване и намиране на приложения, оптимизирани за новите машини.

Бъдещето на Apple Silicon

Apple планира да прехвърли цялата гама на Mac на чипове „Apple Silicon“, премахвайки изцяло чиповете на Intel. Apple очаква процесът на преместване на цялата си продуктова линия към „Apple Silicon“ да отнеме около две години.
Следващите Mac-ове, които биха могли да получат чипове „Apple Silicon“, включват iMac , с 24-инчова версия, за която се говори, че е в процес на разработка, и преработени 16.1-инчови и 14.1-инчови модели MacBook Pro.

 

Ако сте харесали статията четете такива в нашия блог.

Полезни видеоклипове може да откриете в YouTube канала ни.

Източник: www.macrumors.com