Lightroom – Най-добрите алтернативи
fitbit

Сподели на приятел
10 598

Колекция от приложения, които могат да се конкурират с Lightroom и Photoshop.
Adobe отдавна са известни със своите приложения за изображения и техният софтуер Lightroom е изключително популярен поради комбинация от управление на изображения и обработката им. Може да импортирате, редактирате и организирате вашите снимки, без да е необходимо да превключвате между програми. Ето и списък на приложенията, които ще разгледаме.

1. Skylum Luminar
2. RawTherapee
3. On1 Photo RAW
4. Capture One Pro
5. DxO PhotoLab

За дългосрочните потребители на Lightroom решението на Adobe да премине към месечни абонаменти, а не еднократно плащане, ги кара да се чувстват ощетени и да търсят алтернативи. Тези, които са нови във фотографията, не искат да бъдат обвързани с плащането на високи цени за приложение, ако не знаят, че то ще отговаря правилно на техните нужди.
За щастие в тази статия ще разгледаме пет от най-добрите алтернативи на Lightroom, които може да обмислите като вариант.

Lightroom
1. Skylum Luminar

Популярният RAW фоторедактор

Предимства при използване:

+Без абонамент, еднократно плащане

+Инструменти с AI

+Слоеве като Photoshop

+30-дневна гаранция за връщане на парите

Недостатъци при използване:

-Без безплатен пробен период

-Организацията на изображения не включва ключови думи

-Маскиращи инструменти, които не са толкова ефективни като Lightroom

Skylum Luminar е популярен като RAW фоторедактор от години, но през 2018 г. добави възможности за управление на цифрови активи. Оттогава бяха добавени и други филтри за подобряване на изображението, задвижвани от изкуствен интелект (AI), които изведоха приложението на съвсем ново ниво. Например, Accent AI ще анализира снимка, за да изчисли автоматично най-добрите редакции, които трябва да направите.

Универсална програма

Този вид инструменти са чудесни за новодошлите в програмите за редактиране на изображения. Също така има доста голям фокус върху предварителните настройки и редактирането с едно щракване. Това ще ви помогне да се запознаете със софтуера. Тези с по-голям опит обаче не са пропуснати, тъй като са налични усъвършенствани инструменти за редактиране за тези, които обичат по-финия контрол.
Цените на Skylum Luminar са скромни и плащате само за еднократен лиценз. Няма обаче безплатен пробен период, но има 30-дневна гаранция за връщане на парите.
Skylum Luminar се предлага както като самостоятелно приложение, така и като приставка за други приложения като Lightroom, Photoshop и Photos за macOS.

Lightroom

2. RawTherapee

Обработка на RAW изображения с отворен код

Предимства при използване:

+Безплатно

+Лесно за използване

+Познат интерфейс

Недостатъци при използване:

– Ограничен набор от функции

-Няма колекции от изображения за организиране на снимки

-Липсват уроци

RawTherapee е безплатно приложение за обработка на изображения RAW с отворен код, достъпно за Windows, macOS и Linux. По отношение на интерфейса и набора от инструменти това е нещо като хибрид между Photoshop и Lightroom, въпреки че няма същото ниво на управление на изображенията и организационни възможности на нито един от двата. Но тъй като е по-скоро олекотена версия на другите приложения, тя няма същата стръмна крива на обучение.
Това, което RawTherapee споделя с Lightroom, обаче е, че не е разрушава при работа с RAW файлове и винаги ще ги запази непокътнати. Също така има много от инструментите за редактиране, които ще намерите в Lightroom, като регулиране на експозицията, изостряне на криви и корекция на цветовете.

Photoshop

3. On1 Photo RAW

Редактиране на снимки с управление на цифрови активи

Предимства при използване:

+Комбинация от функции на Lightroom и Photoshop

+Еднократна такса

+30-дневен безплатен пробен период

+90-дневна гаранция за връщане на парите

 

Недостатъци при използване:

-Архивирането на каталози не е толкова лесно, колкото Lightroom
Хората, които обичат да използват както Lightroom, така и Photoshop, за да управляват и редактират своите снимки, трябва да помислят за On1 Photo RAW, който има много от функциите за управление на цифровите активи на Lightroom и възможностите за редактиране на изображения на Photoshop.
ON1 първоначално започна да разработва приставки за редактиране на изображения, много от които вече са интегрирани с Photo RAW. Той също така разполага с подреждане на слоеве и фокус, като Photoshop.
Когато използвате Photo RAW, няма нужда да импортирате изображения, тъй като програмата автоматично ще разпознава изображения на твърдия диск на вашия компютър.
ON1 Photo RAW има прилични еднократни разходи, а също така се предлага с 30-дневен безплатен пробен период и 90-дневна гаранция за връщане на парите.

Photo

4. Capture One Pro

Насочена към професионални и студийни фотографи

Предимства при използване:

+Разширени функции за студийни потребители

+Разширено персонализиране

+Избор на месечен абонамент или окончателна покупка

Недостатъци при използване:

-Стръмна крива на обучение

-По-скъпо от Lightroom

-Без обединяване на HDR или панорама

Capture One Pro – програма за редактиране на снимки, разработена от Phase One, производители на средноформатни камери от висок клас. Като такъв той е насочен към професионални и студийни фотографи и разполага с няколко усъвършенствани инструмента.
Capture One Pro е подобен на Lightroom в неговия набор от функции, но включва някои от функционалностите, намерени във Photoshop, като възможността да използвате слоеве. Когато организират изображения, потребителите могат да ги групират по сесии, а не само по каталози и дори можете да добавяте анотации директно върху снимки.

Историята на Phase One

Тъй като историята на Phase One е с камери от висок клас, софтуерът се възползва от подобен акцент върху качеството на рендиране от висок клас. По-рано платформата беше доста скъпа заради този фокус, но цената спадна до тази на Lightroom.
Може да платите абонамент или да закупите софтуера направо. Абонатите получават безплатни актуализации, а потребителите могат да получават актуализации на специални цени. Може също така да получите лицензи, които поддържат само една марка фотоапарати – Sony, Fujifilm или Nikon – срещу по-ниска такса.

Lightroom

5. DxO PhotoLab

Автоматично коригира оптичните недостатъци

Предимства при използване:

+Автоматични корекции на снимки

+Усъвършенствана технология за премахване на шума

+Разширени функции, предоставени от инструментите на Nik Collection

Недостатъци при използване:

-Не толкова много функции на организацията, колкото Lightroom

-Без обединяване на HDR или панорама

DxO PhotoLab е производство на френската компания DxO, която произвежда софтуер за редактиране на снимки и управлява бенчмарк услуга за оценка на обективи и мобилни и цифрови фотоапарати.
Софтуерът, който е достъпен за Mac и PC има възможност да конвертира RAW изображения и автоматично коригира оптичните недостатъци, да разшири динамичния обхват и ще премахне цифровия шум. Тези функции са в набора от инструменти на Nik Collection, който преди беше продукт на Google.
PhotoLab винаги е имал възможности за редактиране на изображения, но наскоро е добавил и библиотеки със снимки за управление на изображения, което го привежда в съответствие с това, което Lightroom предлага. Подобно на други приложения, DxO PhotoLab ще организира изображения, намерени на вашия твърд диск, вместо да изисква да ги импортирате в програмата.
Софтуерът може да бъде закупен срещу еднократна такса и има 30-дневен безплатен пробен период.

Това са възмоните варианти за софтуер, които да заменят Lightroom.

 

Ако сте харесали статията четете такива в нашия блог.

Полезни видеоклипове може да откриете в YouTube канала ни.

Източник: www.techradar.com