Apple HomePod Mini – таен сензор, който чака да бъде включен
fitbit

Сподели на приятел
1 271

Тази малка, прекрасна джаджа на Apple има потенциал да съживи стратегията за интелигентен дом, която сякаш поизостава в сравнение с тези на Amazon и Google. Високоговорителят Apple HomePod Mini е снабден с таен сензор, който да използвате, за да улесните живота си.

 

Какво има в Apple HomePod Mini

Мини говорителят на Apple Inc. HomePod се появи през ноември миналата година с нови функции като домашна домофонна система. Но една част от устройството остава в тайна: това е сензор, който измерва температурата и влажността.

Технологичният гигант, базиран в Купертино, Калифорния, не разкрива този компонент и в момента устройството няма функции, насочени към потребителите на устройството. Но запознати с компанията хола твърдят, че е имало вътрешно обсъждане за употребата на сензора за определяне на температурата и влажността на помещението. По този начин свързаните с интернет термостати биха могли да наблюдават и контролират текущите условия в различни зони на дома. Хардуерът може също така да позволи на Apple HomePod mini автоматично да задейства функции като включване или изключване на вентилатор в зависимост от температурата.

 

Apple HomePod Mini
Сензорът на Apple HomePod Mini

 

Какво ще се случи, ако се активира този таен сензор

Ако Apple в крайна сметка активира своя засега таен сензор, това ще подкрепи стратегията за интелигентен дом, която понякога не е във фокуса на компанията и изостава от тези на конкурентите. Най-новите Echo високоговорители на Amazon.com Inc. имат температурни сензори, а Google’s Nest продава сензори, които могат да бъдат поставени около домовете и да се свържат с термостатите вътре, за да регулират температурата на всяка стая.

Новите възможности на Apple HomePod Mini ще бъдат особено благодатни за софтуерната система на Apple, наречена HomeKit, която контролира термостати, светлини, брави, щепсели и други устройства в дома. И все пак HomeKit работи с по-малко приспособления от аналогичния софтуер от Amazon и Google. В същото време Apple не прави собствен хардуер за интелигентен дом извън стрийминг бокса на HomePod и Apple TV. Все пак на уебсайта на Apple има около 40 термостата, съвместими с HomeKit.

таен сензор
Сензорът от другата страна

 

Къде се намира сензорът на Apple HomePod Mini

Този таен сензор е с размери 1,5 на 1,5 милиметра е обвит с плат и монтиран в долния ръб на пластмасовия корпус на Apple HomePod mini, близо до захранващия кабел. Местоположението на компонента беше потвърдено от iFixit, който раздели един от високоговорителите след запитване от Bloomberg News. Сензорът е произведен от Texas Instruments Inc. и се нарича HDC2010 Цифров сензор за влажност и температура – това твърди TechInsights, фирма, която анализира компоненти в електрониката.

Частта е разположена относително далеч от основните вътрешни компоненти на високоговорителя, което означава, че е предназначена да измерва външните условия, а не температурата на елементите на устройството. В много мобилни устройства са включени сензори, които могат да забавят производителността или да деактивират функциите на самото устройство, за да спре прегряването на компонентите.

сензор
Сравнение на сензора с SD карта

 

Ще може ли да се използва?

Макар и да се случва рядко, това не е първият случай, в който Apple вкарва неактивна технология в своите устройства. IPod touch от 2008 г. имаше Bluetooth чип, но поддръжката на връзката беше активирана през следващата година чрез софтуер. Apple обикновено пуска големи актуализации на софтуера HomePod ежегодно през есента. Не е ясно дали или кога Apple ще включи температурния сензор, но присъствието му в MiniPod мини устройства, които вече са продадени, предполага, че това е само въпрос на време. Говорител на Apple отказа коментар.

 

Apple и пазара на умни къщи

Apple нямаше сериозно предложение на пазара на интелигентни домове до 2018 г. и оригиналния HomePod. Това устройство скоро беше спряно от производство заради слаби продажби. Някои лица, вземащи решения в компанията, се притесняват, че може би е твърде късно за Apple да навлезе сериозно в сектора, особено след като се фокусира върху други нови категории като слушалки за виртуална и разширена реалност и електрически автомобили. Други смятат, че ако компанията отдели внимание, клиентите ще продължат да се интересуват.

За липсата на напредък в тази сфера някои запознати обвиняват Siri, услугата за разпознаване на глас на Apple. Тя, макар и да се подобрява, все още се смята за по-слаба от Google Assistant и Alexa на Amazon. Но каквато и да е причината, досега не се е появила обединяваща стратегия, каза един от хората, запознати със ситуацията. Хората помолиха да не бъдат идентифицирани, обсъждайки чувствителни въпроси. Това се случи, след като Apple се опита да обнови усилията си да работи за интелигентен дом с нов екип, който започна да се формира през 2019 г.

 

Приоритетите

Apple продължава да отхвърля тази възможност чрез актуализации на отделни устройства. Преди да спре по-големия HomePod, компанията е работила по актуализирана версия, която е трябвало да се пусне през 2022 г. Екипът също така разработва нови високоговорители с екрани и камери, но подобен старт засега не предстои. Apple работи и по актуализация на Apple TV set-top box. Докато дойде това време, вероятно ще се опита да отключи най-много функционалност от HomePod mini.

 

 

Ако сте харесали статията четете такива в нашия блог.

Полезни видеоклипове може да откриете в YouTube канала ни.