5 нови функции на Android 12, които очакваме с нетърпение
fitbit

Сподели на приятел
1 449

Макар че към момента е достъпен само като предварителен тест за разработчици, време е да научите кои ще са основните нови функции на Android 12.

 

Бета версия за разработчици и новите функции на Android 12

Вторият предварителен вариант на Android 12 е готов, като дава възможност на разработчиците и най-смелите първи потребители да проверят софтуера. Инсталирането на бета версията за разработчици на Android 12 не е за всеки. Тя е пълна с грешки и проблеми, но все пак успяхме да научим кои са значителните промени, които се подготвят.

Първите две версии нямат много функции, ориентирани към потребителите – това са предимно подобрения за работата на софтуера под капака. Но те имат няколко забележителни елемента, които си струва да бъдат посочени. Например има нов жест с двойно докосване, който задействате, като докоснете гърба на телефона, за да изпълните конкретна задача. Така можете например да направите екранна снимка. Google винаги добавя още и още функции в процеса на разработка, така че с приближаването до публичната бета версия през май и окончателната версия по-късно тази година очакваме още подобрения.

По-долу ще подчертаем някои от новите функции в текущата версия. Препоръчваме да изчакате поне докато Google пусне първата публична бета версия, преди да инсталирате Android 12, но все пак е добре да знаете какво можете да очаквате още от сега.

 

Двойно докосване, което работи

iPhone на Apple има страхотна функция, която ви позволява да докосвате на гърба на телефона определен брой пъти, за да задействате дейност по ваш избор. Изглежда, че Google ще включи тази идея с ново двойно докосване в новите функции на Android 12.

нови функции на Android 12
Ако имате резервен телефон Pixel, можете да инсталирате визуализацията за разработчици на Android 12 още сега.

Ако влезете в Settings> System> Gestures> Double tap, ще можете да включите новата функция. След като бъде активиран, ще видите списък с действия, които можете да задействате. Задачите включват правене на екранна снимка, възпроизвеждане и поставяне на пауза на мултимедия или отваряне на Google Assistant.

Все пак на този етап е трудно да задействате жеста. Ясно е, че това е функция, която ще присъства в Android 12, но изглежда все още не е напълно интегрирана.

Друг знак, че работата на Google засега е незавършена, е че анимацията, която се възпроизвежда в горната част на екрана, показва лицето, което два пъти натиска бутона за захранване, вместо да докосва телефона.

 

Режим с една ръка, който улеснява използването на големи телефони

През последните няколко години една специална функция на iPhone улесни използването на телефон с голям екран с една ръка. Във втората версия за разработчици на Android 12 има нова функция с една ръка, която прави същото.

One hand Android 12
Функцията за използване с една ръка.

Можете да я включите, като отворите Settings > System > Gestures > One-Handed Mode и плъзнете превключвателя в положение On.

За да го използвате, плъзнете надолу по лентата в долната част на екрана на телефона си. По този начин ще издърпате интерфейса към средата на дисплея, поставяйки всичко, което е в горната част на екрана, на лесно достъпно място.

 

Обаждания за помощ с Emergency SOS

Можете да се обадите за помощ, като натиснете бързо бутона за захранване на телефона пет пъти. След това ще се включи аларма за обратно отброяване, преди телефоните ви да се обадят на местния номер за спешни повиквания.

SOS Android 12
Натиснете бутона 5 пъти за SOS обаждания.

Аварийният SOS (Emergency SOS) е включен по подразбиране, когато инсталирате бета версията, но можете да видите настройките, като отворите Settings и отидете на Safety & Emergency > Emergency SOS.

 

Известията имат малко по-различен вид

Това е малка промяна, която със сигурност ще бъде разширена при бъдещи актуализации. Панелът за известия има нов външен вид, който е много фин.

нови функции Android 12
Новият интерфейс.

Когато използвате светлата тема, има син нюанс на сянката за уведомяване и иконите на приложението са по-изразени. Той показва поглед към новия подход към интерфейса, който очакваме да видим по-изразен в бъдещи версии.

 

Контролирате кои приложения да се показват в медийните настройки

Вместо да позволи на всяко приложение, което възпроизвежда аудио или видео, да използва контролния панел за бързи настройки на медиите, Android 12 добавя опцията за изключване на отделни приложения. Например, ако искате да можете да контролирате възпроизвеждането на Spotify в сянката на панела за бързи настройки, но същевременно не искате YouTube да заема място, можете да го изключите.

media control Android 12
Контрол над медиите.

Прави се просто: отваряте Settings > Sound & vibration > Media и изключвате всички приложения, които искате да забраните.

 

И още нови функции на Android 12

Знаем, че Google ще предложи много повече нови функции Android 12 – това личи от промените, което открихме в текущата предварителна версия. Характеристики и настройки, които изискват разбиране на технологиите, за да бъдат активирани.

В момента визуализацията за разработчици е достъпна само за линията телефони Pixel.

Ако имате резервен телефон Pixel, можете да инсталирате визуализацията за разработчици на Android 12 дори сега оттук.

 

Ако сте харесали статията четете такива в нашия блог.

Полезни видеоклипове може да откриете в YouTube канала ни.