Какво е AirTag, как работи и откъде да го купите
fitbit

Сподели на приятел
28 272

Новите устройства за  намиране на изгубени вещи AirTag, които Apple представи миналия месец, вече могат да бъдат закупени в DICE. AirTags се появиха, тъй като производителят на iPhone проявяви интерес да ви помогне да откривате много повече вещи. За целта компанията започна да позволява на приложението Find My да намира и изгубени предмети, които не са произведени от Apple.

Ето всичко, което трябва да знаете за AirTag, включително как работи, какви аксесоари се предлагат и как да ги закупите.

 

Какво е AirTag?

AirTag работи подобно на познатия Tile, тъй като можете да го закачите на ключове, чанта или каквото и да е, като използвате специален ключодържател. Устройството може да се използва и без ключодържателя и просто да се пъхне в портфейл или чанта. AirTag може да се сдвоява с устройства като вашия iPhone и работи с приложението  Find My.

На практика AirTag е малък, лек диск от неръждаема стомана с логото на Apple от едната страна. Устойчив е на вода и прах и има подвижен капак, предназначен да улесни смяната на батерията CR2032, която обещава едногодишен живот на батерията при ежедневна употреба.

 

Кое е новото?

Ето кои са неговите несъмнени предимства пред всичко, което сме виждали досега:

  • Вграденият говорител може да издаде силен звук, подаден от вас през Find My приложението на Apple. Ако вашата вещ се намира под дивана или в другата стая, просто следвайте звука и търсенето ви ще приключи бързо.
  • Ultra Wideband технология – ако AirTag е наблизо, вашият iPhone може да ви отведе с точност до него, използвайки Precision Finding и Ultra Wideband технологията във вашия iPhone (тази технология е налична само за iPhone 11, 11 Pro, 11 Pro Max и iPhone 12, 12 Mini, 12 Pro и 12 Pro Max)
  • Ако забравите нещо с прикачен AirTag към него и вече сте много далеч, стотици милиони други Apple устройства, като iPhone, Mac и iPad ще ви помогнат в търсенето. Благодарение на огромната мрежа от онлайн Apple устройства, вие ще получите сигнал веднага, след като някое от тях попадне в обсега на вашия AirTag. Той изпраща криптиран Bluetooth сигнал, който може да бъде прихванат от близките Apple устройства във Find My мрежата. Тези устройства изпращат местоположението на AirTag към вашия iCloud. След това вие можете да влезнете във Find My приложението и от там да разберете къде се намира.
  • Lost Mode: дискът може да бъде активиран в режим на издирване и когато някой друг го засече, вие автоматично ще получите известие. Може да се
    настрои и така, че човекът, който го засече, да получи вашите контакти. Това става като той докосне вашия AirTag към NFC-съвместимо устройство. Това е същата технология, която използва iPhone при плащане безконтактно.
  • Поверителността е вградена: само вие можете да видите местоположението на вашия AirTag. Вашата локация и история никога не се запазват на самият AirTag. Всички устройства, които комуникират с него, също остават анонимни и криптирани. Дори самите Apple не знаят местоположението на вашия диск или данните на човек, който е помогнал да го намери.
  • AirTag е разработен, така че да попречи на нежалано проследяване: ако нечии друг AirTag попадне във вашия багаж, вашият iPhone ще разбере, че пътувате с него и ще ви предупреди за това. Ако измине достатъчно време и вие все още не сте го намерили, непознатият AirTag ще започно да издава звук, за да го откриете. Разбира се, ако пътувате с приятел, който си носи неговия AirTag, или във влака, където много хора може да си пътуват с тяхните – тези предупреждения се активат, само ако AirTag напусне собственика си.

 

Колко струват AirTags и къде мога да си купя такъв?

Устройствата вече са на разположение за закупуване не само по целия свят, а и в DICE:

AirTag – 69 лв.

Пакет от 4 броя – 249 лв.

AirTag dice

Какви аксесоари са на разположение за AirTag?

Дисковете нямат фабричен начин за прикрепване, така че ще трябва да намерите начин да ги задържите върху вашите неща. Няколко производители на трети страни като Belkin, ESR, Nomad и Hermes продават аксесоари като ключодържатели, каишки за очила и стойки за твърда обвивка, които ще държат AirTag. На световния пазар тези аксесоари варират на цена от $ 13 до $ 449.

AirTag

Можете по-лесно да прикачите AirTags към вещите си с аксесоара за ключодържател. Ето какво предлагаме в DICE:

Кожен ключодържател AirTag за 49 лв. в тъмносиньо, кафяво или черно.

AirTag полиуретанова каишка за 69 лв. в тъмносиньо, бяло, жълто и оранжево.

Силиконов ключодържател за 29 лв. в бяло, лилаво, светлосиньо или черно.

Комплект от 4 бр. силиконов ключодържател за 79 лв. в различни цветове.

В допълнение,  Apple и Hermès създадоха AirTag Hermès – линия ръчно изработени кожени чанти, ключодържатели и етикети за пътуване и багаж.

 

Как работи AirTag?

След като настроите AirTag, можете да го сдвоите по начина, по който се сдвоява AirPods, и той ще се появи в новия раздел на приложението Find My. Можете да назовавате вещите си с предложения от приложението или с персонални имена.

От там можете да видите последното известно местоположение на предмета, ако сте прикрепили тракера към него. Ако предметът е в обхвата на Bluetooth, можете да използвате приложението Find My, за да включите вградения високоговорител на AirTag да възпроизвежда звук. AirTags също имат поддръжка на Siri, така че вашият iOS асистент може да ви помогне да намерите изгубените си вещи.

AirTag 2

Устройствата и приложението Find My работят с U1 чипа на Apple с технологията Ultra Wideband, за да използват Precision Finding, функция, която разчита на входа на камерата, ARKit, акселерометъра и жироскопа, за да ви насочи към вашия AirTag, използвайки звукова и хаптична и визуална обратна връзка. С приложението Find My ще получите полезни бележки като на колко крачки е търсеният тракер и в каква посока. Също има опция за гласово насочване, за да помогне на потребители със слабо зрение или на слепи.

Ако сте извън обхвата на Bluetooth, можете да поставите AirTag в режим Lost и да получите известие, когато е в обхвата на мрежата Find My. Ако някой друг намери вашия AirTag, той може да използва iPhone или NFC (дори телефон с Android ), за да види вашия номер за контакт, ако сте го посочили.

 

Запазват ли личната ми информация?

По време на обявяването на AirTag миналата седмица Apple засегна неприкосновеността на личния живот. Компанията заяви, че хората могат да участват в мрежата Find My, без да се налага да споделят местоположението си с никого, включително с Apple. Каролин Волфман-Естрада, инженер в Apple, заяви, че са налице защитни устройства, които обезкуражават нежеланото проследяване.

„AirTag е проектиран да проследява елементи, а не хора“, каза Волфман-Естрада по време на пролетното събитие на Apple.

Устройствата не съхраняват никакви данни за местоположение или история, а историята на комуникацията чрез приложението Find My е криптирана, според Apple.

 

С кои устройства работи AirTag?

За да функционират, тракерите се нуждаят от устройство с iOS 14.5 или по-нова версия. Потребителите също ще се нуждаят от Apple ID, за да влязат в акаунта си в iCloud. Ето кои са съвместимите устройства:

  • iPhone SE, 6S или по-нова версия
  • iPod Touch 7-мо поколение или по-нова версия
  • iPad Pro, 5-то поколение или по-нова версия
  • iPad Air 2 или по-нова версия
  • iPad Mini 4

 

Тук може да се запознаете с видео, в което тествахме и разгледахме как точно работи Airtag при нас:

 

Ако сте харесали статията, четете още такива в нашия блог.

Полезни видеоклипове може да откриете в YouTube канала ни.