Нови функции на iOS 14, които Android вече има
fitbit

Сподели на приятел
5 058

Когато Apple за първи път пусна най-новата голяма актуализация на своята мобилна операционна система през септември, феновете на iPhone бяха развълнувани да видят няколко нови функции на iOS 14 и подобрения, които улесняват използването на техните телефони. Потребителите на Android обаче бързо изтъкнаха, че промените изглеждат малко… познати.

Факт е, че във версията iOS 14.5 от април има някои чисто нови функции, включително възможността да отключите вашия iPhone с Face ID, докато носите маска, и да спрете приложенията да ви проследяват за рекламни цели. Те надграждат върху някои от оригиналните функции, които оставиха потребителите на Android с deja vu.

Ето списък на всички функции на Apple iOS 14, които Android вече имаше.

 

Превод

нови функции на iOS 14

В тези нови функции на iOS 14 има приложение Translate, предназначено за използване в разговори в реално време. Той може да превежда между 11 езика, включително английски, китайски, френски, немски и корейски. От март 2020 г. 14-годишното специално приложение за превод на Google може да транскрибира разговори на осем езика в реално време.

 

Clips

Приложението Clips на Apple позволяват на потребителите да визуализират бързо „малки части“ от приложения, без да ги изтеглят. Това може да ви бъде полезно, когато се опитвате да платите нещо еднократно, тъй като App Clips е съвместим с Apple Pay и  Sign In на Apple. Google представи подобна функция, Instant Apps, през 2016 г. Instant Apps дава на приложенията свой собствен URL адрес, така че потребителите не трябва да изтеглят цяло приложение за една транзакция, като например закупуване на билети за концерти.

 

Джаджи

джаджи iOS 14

С най-новата операционна система обновените начални екрани на iPhone и iPad вече включват джаджи, които ви позволяват да виждате информация като времето с един поглед. Преди iOS 14 потребителите на iPhone можеха да имат приложения само на началния екран на iPhone. Но джаджите, които съдържат повече информация и са по-функционални от иконите на приложения, са основна функция на Android на Google от самото му създаване през 2008 г.

 

Library

Друга част от преработения начален екран на Apple е библиотека App Library, която организира вашите приложения в групи и списъци. С новия начален екран в iOS 14 потребителите могат също да „скриват“ приложения от основния си начален екран. Това прилича на чекмеджето за приложения на Android, без функциите за групиране.

 

Указания за колоездене на Apple Maps

колоездене iOS 14

Актуализираното приложение на Apple Maps предлага начини за пътуване по по-екологичен начин в iOS 14 и WatchOS 7. Специалната опция за колоездене помага на потребителите да намират велосипедни алеи, като вземат предвид височината, независимо дали маршрутът, по който сте поели, е натоварен или тих. Въпреки че Google Maps не взема предвид стълбите, от 2010 г. има възможност да изберете „колоездене“.

 

Картина в картина

Новата функция Apple picture-in-picture позволява на потребителите да гледат видео, докато използват други приложения. Видеото се свива и може да плава навсякъде по екрана. Освен това картината може да се скрие, а аудиото да продължи да се възпроизвежда. Телефоните с Android вече имат възможност да преместват видеоклипове върху други приложения, въпреки че звукът не продължава да се възпроизвежда, ако видеото се скрие.

 

Режим Wind Down

Друга нова функция е режимът Wind Down, който помага на потребителите да се подготвят за лягане. Функцията, която работи за iPhone и Apple Watch, ви позволява да зададете желано време за лягане и събуждане и поставя телефона ви в режим „Не безпокойте“. Има и опции за добавяне на преки пътища за медитация или пускане на релаксираща музика. Google няма специално приложение за това, но има начин да настроите рутина за лягане чрез приложението Google Home.

 

Ако сте харесали статията, четете още такива в нашия блог.

Полезни видеоклипове може да откриете в YouTube канала ни.