Дали Samsung Galaxy Watch 4 ще мери мазнини и мускули
fitbit

Сподели на приятел
40 471

Такъв слух около смарт часовниците от следващото поколение Samsung се носи упорито през последните няколко седмици. Твърди се, че следващият флагман на Samsung, Galaxy Watch 4, може да добави сензор за анализ на биоимпеданса (BIA). Никога досега не сте чували за BIA? Това е същата технология, използвана в смарт кантарите за определяне на телесния състав.

Слухът идва от Android Authority и Макс Вайнбах, автор с приличен опит в оценяването на следващите джаджи на Samsung. Уайнбах съобщи това набързо в своя туит, като просто заяви „Galaxy Watch 4. BIA сензор.“ И макар че слуховете и изтичането на информация винаги трябва да се приемат с леко недоверие, има две основни причини да смятаме, че това може да не е съвсем фалшива информация.

 

Как работи BIA

Всъщност BIA работи, като изпраща слаб електрически ток през тялото ви. В зависимост от импеданса или „съпротивлението“, които среща сигналът, може да се оцени телесния състав, тъй като различните видове тъкани имат по-високо или по-малко електрическо съпротивление. Мазнините са по-устойчиви на електричество в сравнение с водата, кръвта и мускулите. Повечето интелигентни везни, използващи BIA, твърдят, че измерват телесните мазнини, мускулната маса, водата, а понякога и костната плътност. За да направите това, имате нужда от чифт електроди – един, който да изпрати тока, и друг, който да го получи, като по този начин създават пълна верига.

 

Защо е лесно Samsung Galaxy Watch 4 да анализира състава на тялото

Това би трябвало да ви звучи познато, тъй като това е начинът, по който усъвършенстваните интелигентни часовници (като Samsung Galaxy Watch 3) отчитат ЕКГ. Когато си правите ЕКГ, трябва да поставите пръст в определена област на часовника, за да завършите верига. Така че Samsung вече знае как да изпраща и чете електрически токове, изпратени през тялото, и добавяне на анализ на състава на тялото в Galaxy Watch 4 е лесна следваща стъпка.

Втората причина е, че Amazon също потапя в състава на тялото със своя тракер и приложение  Halo, макар и да използва напълно различен метод. Amazon Halo измерва телесните мазнини по изключително проблематичен начин. Това изисква от вас да се събличате и да правите снимки на телефона си, за да получите приблизителна оценка на процента на телесните мазнини. Също така ви се показва 3D модел на тялото ви, който се доставя с плъзгач, така че можете да видите как бихте изглеждали с минимална телесна мазнина или с висок процент телесни мазнини. Компанията твърди, че методът й е много точен и сравним с клиничните лабораторни тестове, въпреки че Halo си има други проблеми.

 

Конкуренцията

Като се има предвид, че друга голяма технологична компания се занимава със структурата на тялото и фактът, че това не би било огромен технологичен скок, е разумно да се мисли, че Samsung може да представи този вид функция. Сред водещите интелигентни часовници също сме в разгара на надпревара в областта на технологиите за здраве. Досега Apple, Samsung и Fitbit са водещи. За Apple и Samsung се говори, че работят по мониторинг на кръвната захар. Fitbit представи сензор за електродермална активност с амбициозния си часовник Sense. BIA обаче е нещо, което нито Apple, нито Fitbit са сложили в часовник на китката. Все пак Fitbit обаче има смарт кантар, която използва тази технология.

Минусите на BIA

Макар че всичко това звучи логично, то може да се окаже недобър ход за Samsung Galaxy Watch 4. Измерването на състава на тялото само по себе си не е лошо. BIA обаче не е най-точният анализ за телесния състав, въпреки че е най-лесно достъпна за потребителите. Например, ако пиете много вода или сте дехидратирани, това може да промени вашите BIA измервания. Клиничните методи като DEXA, въздухоизместващата плетизмография и ЯМР, са по-точни, но са скъпи и изискват да отидете в лаборатория. Накратко, BIA е подходящ за приблизителна оценка на състава на тялото ви във времето. Но можете да получите двусмислени индивидуални показания.

Предоставянето на потребителите на достъпен начин да получат представа за своите тренировки или усилия за отслабване в Samsung Galaxy Watch 4 е, най-общо казано, нещо добро. И все пак има много нюанси в интерпретирането на тези резултати. Ако се направи небрежно, вероятно ще даде на хора с телесна дисморфия или хранителни разстройства опасен инструмент.

 

Samsung и технологиите за здраве

През последните години Samsung се постара да подобри своите здравни предложения, до голяма степен с голям успех. Имаше няколко недобри попадения, но след прегледа на последните четири интелигентни часовника на Samsung, можем да кажем, че всеки часовник е по-добър от предишния. По наше мнение, Samsung има по-голям шанс да подобри функциите на телесния състав от Amazon, тъй като има много повече опит в здравните технологии. Неприятно е обаче да си представим, че технологиите навлизат в сложно нюансираната и противоречива връзка между телесните мазнини и здравето. Ако кутията на тази Пандора трябва да бъде отворена, то да се надяваме, че ще бъде направено с достатъчно внимание и отговорност.

 

Ако сте харесали статията, четете още такива в нашия блог.

Полезни видеоклипове може да откриете в YouTube канала ни.