Как да изтеглите и инсталирате Android 12 beta
fitbit

Сподели на приятел
33 664

Новата  операционна система Android на Google за телефони на Android изглежда зашеметяващо и е може би най-големият редизайн на Android от години. Представен в Google I / O, софтуерният гигант направи предварителен преглед на новия Material You дизайн. Пусна и първата публична версия Android 12 beta, която всеки със съвместимо устройство може да инсталира и тества в помощ на разработчиците.

За тези, които са достатъчно смели да изпробват тази ранна версия, Android 12 beta ще включва функции като подобрен контрол на поверителността и адаптивен интерфейс, който променя цвета на вида на телефона ви, за да съответства на вашия тапет. Устройствата с Android също вече ще работят по-добре с други устройства, като Chromebook и Android TV .

Готови ли да помогнете на Google да се тества операционната система Android 12 beta? Ето всичко, което трябва да знаете за инсталирането му в момента. И шестте най-добри функции на Android 12, които смятаме, че ще ви харесат.

 

Кои телефони работят с Android 12 beta

Google пуска първата публична бета версия на Android 12 за линията си телефони Pixel, както и избрани модели от OnePlus, ZTE, TCL, Oppo, RealMe, Sharp, Tecno, Vivi, Xiaomi и Asus. Уебсайтът за разработчици на Google публикува списък,  който включва връзки директно към инструкциите за всеки хардуерен партньор, който участва в бета програмата.

Android 12 beta

Процесът на инсталиране за всеки доставчик варира и всеки производител на телефони ограничава кои модели са включени в бета версията. Например OnePlus понастоящем предлага Android 12 beta за OnePlus 9 и OnePlus 9 Pro и настоятелно препоръчва на този етап само разработчиците да инсталират бета версията. Ако обаче настоявате, можете да я инсталирате и вие. Ще трябва да изтеглите пакета за актуализация на компютъра си, да го прехвърлите в хранилището на телефона си и след това да преминете през процеса на инсталиране на „локална OTA“ актуализация. OnePlus излага стъпките в тази публикация във форума, която също има гигантско предупреждение в червено, че актуализацията може да огради телефона ви.

TCL пусна Android 12 превю за TCL 20 Pro 5G и предупреждава, че процесът ще изтрие цялата информация и данни от телефона ви. Инсталационният процес изисква да инсталирате актуализацията с помощта на програма TCL. Тя е създадена специално за инсталиране на бета версията с компютър с Windows. Ето инструкциите.

Ако нямате телефон Pixel, препоръчително е да действате с повишено внимание или просто да изчакате официалното издание по-късно тази година. Ако все пак държите да сте сред първите, изчакайте да наближи официалния старт, когато всяка компания е имала повече време да поправи всички основни проблеми.

Процесът на инсталиране на Google не е толкова страшен, но все пак има рискове. Ето списък на конкретните модели на Google Pixel, които могат да използват Android 12 бета: ‌

  • Pixel 5
  • Pixel 4A
  • Pixel 4A (5G)
  • Pixel 4
  • Pixel 3A
  • Pixel 3A XL
  • Pixel 3
  • Pixel 3 XL

 

Как да започнете да използвате версията на телефона си

Ето стъпките, които ще ви позволят да инсталирате Android 12 beta на телефон Pixel. Ако използвате някое от другите поддържани устройства, може да откриете някои разлики.

Започнете, като посетите уеб сайта на Android Beta Program. Влезте в сайта, като използвате същия акаунт в Google, който използвате на телефона си. Google ще ви даде някои предупреждения относно използването на бета операционна система. Прочетете информацията и се съгласете с нея, когато приключите.

В долната част на страницата ще има списък с телефони, свързани с вашия акаунт, които отговарят на условията за участие в бета версията. Кликнете на Opt-In бутона за телефона, на който искате да запишете програмата. Приемете условията и кликнете върху Confirm and Enroll,  когато приключите.

След това вземете телефона си и отидете в  Settings > System > Advanced > System Update > Check for update. Вашият телефон може да се нуждае от няколко минути, за да покаже актуализацията. Така че ако не виждате чакаща актуализация при първото докосване на бутона, дайте му няколко минути и опитайте отново. След като телефонът ви покаже актуализацията, инсталирайте я както всяка друга. Но този път, когато телефонът ви се рестартира, той ще работи с тази ранна тестова версия на Android 12.

 

Можете ли да оставите Android 12 beta?

Ако решите, че новата версия на Android 12 има прекалено много бъгове или харчи твърде много от батерията, можете да се откажете от нея. Но (и това е голямо но!) ще трябва да възстановите фабричните настройки на телефона си, за да се върнете към Android 11. Трябва да имате на разположение стар архив, за да възстановите телефона си в във вида, в който е бил с Android 11. Но все пак е напълно възможно ще загубите някои данни по време на прехода.

За да напуснете бета версията, посетете бета уебсайта отново, но този път кликнете върху бутона Opt-Out под вашето устройство. Изчакайте минута или две, след което проверете за актуализация на софтуера на телефона си в  Settings > System > Advanced > System Update > Check for update. Инсталирайте актуализацията, която ще нулира телефона ви фабрично. Когато приключи, ще трябва да върнете старите настройки на телефона си, като влезете в профила си в Google.

Най-добрият ни съвет? Изчакайте, докато Android 12 дойде по-близо до окончателния вариант на бета версията. Тъй като Google продължава да работи и усъвършенства актуализацията, тя ще стане по-стабилна и животът на батерията ще се подобри. Да не говорим, че разработчиците на приложения ще могат да пускат актуализации, като гарантират съвместимост с приложенията на трети страни.

 

Ако сте харесали статията, четете още такива в нашия блог.

Полезни видеоклипове може да откриете в YouTube канала ни.