Трябва ли да затваряте приложенията на iPhone?
fitbit

Сподели на приятел
12 005

Ако сте като повечето потребители, вероятно и вие имате навика да затваряте приложенията на iPhone, веднага след като са приключили работа с тях. И сигурно сте убедени, че по този начин удължавате издръжливостта на батерията. Но дали това е така? Ще разберем сега.

 

Дали ако затваряте приложенията на iPhone, телефонът ще стане по-бърз?

Що се отнася до скоростта на работа на телефона ви, навикът да затваряте приложенията на iPhone е напълно противопоказен. Това е начин да направите работата му по-бавна, когато имате отново нужда от приложението. Операционната система на iPhone е проектирана така, че да регулира работата на процесора и паметта. На практика тя оптимизира приложенията по такъв начин, че да ви предостави възможно най-бърза скорост на работа на телефона, без да се налага вие да мислите за това. Но когато насилите операционната система и напълно затваряте приложенията на iPhone, тя не е в състояние да направи качествена оптимизация на функционирането на смартфона.  Вместо това, приложението бива извадено от оперативната памет, което означава, че всичко, което сте правили и търсили в него, бива изтрито. Когато дойде време да използвате отново приложението, ще се наложи цялото съдържание да се зареди наново. А това отнема доста повече време, отколкото ако оставите приложението в режим на готовност.

затваряте приложенията на iPhone

 

Ще стане ли по-издръжлива батерията, ако затваряте приложенията на iPhone?

Самата дума „режим на готовност“ вероятно предизвиква известна нервност у хората, които се стараят да пестят енергията на батерията си. Но няма никакво основание за това.

Помислете как включвате и изключвате своя iPhone. На практика той остава в режим на готовност, когато изключите само екрана. Но въпреки това ще хаби много по-малко енергия, отколкото ако го изключвате напълно и го включвате отново всеки път, когато ви е нужен.

По същия начин, приложенията са проектирани по такъв начин, че да остават дълго в режим на готовност, без да бъдат използвани. Всъщност iOS е наистина добра в управлението на консуматорите на енергия и успява да направи така, че дори да не затваряте приложенията на iPhone, нито едно от тях няма да използва батерията излишно.

 

Наистина ли всички приложения остават в режим на готовност?

Всъщност не е точно така. Понякога приложенията, които смятате за незатворени, на практика са премахнати от оперативната памет и технически погледнато, са изключени. В такива случаи iOS ги показва в менюто с активни приложения просто за ваше удобство. Но когато докоснете прозореца на приложението, за да го активирате отново, ще забележите, че то напълно се презарежда и не стартира от там, откъдето сте го оставили предишния път. Явно е, че iOS просто е затворил приложението, вероятно защото не сте го използвали дълго време.

Помислете: ако наистина трябва да затваряте приложенията на iPhone на ръка, защо тогава е създадена тази функция?

Съвсем лесно е. Тя е създадена, за да рестартира приложения, които са „замръзнали“ или не работят съвсем добре. Същото е, както когато вашият iPhone внезапно забие и трябва да го рестартирате нарочно. Това е задължителна мярка срещу появата на проблеми, но Apple прави така, че да е трудно да я откриете. Не показва тази функция в списъка с активни приложения, за да ви предпази да излизате ненужно от тях.

 

Да продължавате ли да затваряте приложенията на iPhone?

Е, ако ви е приятно да се занимавате с телефона си и да го правите, напълно ви разбираме. Но все пак вече знаете, че това не ви осигурява никакви реални ползи, а точно обратното – харчи повече от батерията ви и забавя работата на телефона.

Ако все пак ви дразнят и обичате да ги затваряте, тук ви предлагаме няколко вариaнта външни батерии, които ще заредят пълноценно батерията ви, където и да сте:

Аксесоари за iPhone можете да видите и закупите в нашия онлайн магазин или в центровете на DICE в:

Полезни видеоклипове може да откриете в YouTube канала ни.