Ревю на iOS 15: Новите функции като Focus и Live Text
fitbit

Сподели на приятел
11 591

Независимо дали имате новия iPhone 13 на Apple или 6-годишния iPhone 6S , IOS 15 е вече на разположение за изтегляне на вашия телефон. Новата версия на iOS беше в публична бета в продължение на месеци, подлагайки се на различни корекции, довели до окончателната версия. Тествахме новите функции на iOS 15 и се оказа, че всичко – от по-големите допълнения като обажданията през FaceTime до приятели в Android и Windows до по-малките промени като прикачване на разговори в горната част на Messages, подобри функционалността на iPhone, без да нарушава ежедневната употреба.

iOS 15

 

Подобренията

Като цяло iOS 15 се усеща като продължение на iOS 14, което, от своя страна, беше продължение на iOS 13. Тези три актуализации са като филмова трилогия, но за разлика от „Властелинът на пръстените“, няма зловещо око на Саурон, надвиснало над всяко твое движение, а само Сири. Следвайки интелигентните стъпки на iOS 13 и 14, iOS 15 ви позволява да решите колко искате да промените преживяването си с iPhone. Например в Safari таб барът може да бъде преместен в долната част на екрана на телефона ви, за да се улесни достигането му с една ръка. Ако искате тази лента с раздели да се върне в горната част, където е от 2007 г., можете да докоснете бутона AA и да изберете Show Top Address Bar.

Визуално iOS 15 не променя начина, по който изглежда телефонът ви, или поне не в голяма степен. Това не е като драстичната промяна, която видяхме при преминаването към iOS 7 от iOS 6. Освен това iOS 15 не се определя от няколко големи блестящи функции. Вместо това, той се състои от стотици малки и средни допълнения, които добавят нещо по-значимо. От повече начини за персонализиране на вашите Memoji до по-големите визуални подобрения в картите в Maps, iOS 15 е сериозно подобрение на вашия телефон. Но вместо да тръби за промените си, Apple тихо върви напред, за да помогне на телефона ви да стане по-удобен, без да създава дискомфорт на съществуващите ви предпочитания и работни потоци.

Що се отнася до поддръжката на устройства, iOS на Apple просто няма аналог. Ако имате iPhone 6S или оригиналния iPhone SE, iOS 15 ще работи на вашия телефон. Може просто да не получите всички нови допълнения. Сравнете това с телефони с Android – не можем да се сетим за телефон от 2015, който да може да работи с Android 12.

 

Режимът Focus в iOS 15 променя нещата

От всичко в iOS 15, режимът на фокусиране беше може би най-впечатляващ. Focus ви позволява да филтрирате известията въз основа на това, което правите в момента, и да организирате страници с приложения и приспособления на началния екран на вашия iPhone, за да съответстват на вашата активност и състояние на ума.

При активиран режим Focus статусът ви автоматично се показва в Messages, за да могат приятелите ви да го видят. Това е нещо като задаване на Away статус в Slack, но за да напомня на другите да не ви прекъсват. Разликата е, че състоянието на фокус работи в цялата система на вашия iPhone, Mac и други устройства. Също така имате възможност да изключите режима си на Focus, така че да не се споделя.

Разработчиците на приложения на трети страни могат да включат статуса на Focus в своите приложения за съобщения, ако решат. Това води до възможността вашият статус да работи в бъдеще с WhatsApp, Signal или други. Slack ще поддържа статуса на фокус, когато се пусне iOS 15.

iOS 15

 

Персонализиране на Focus

Настройването или редактирането на Focus се извършва лесно в Settings. Създадохме няколко фокуса, включително такива по подразбиране за работа и фитнес. Направихме няколко персонализирани фокуса за готвене и колоездене. Можете да назовете Focus всичко, което ви харесва. Можете да планирате режимът да започне и да приключи в определено време или да се задейства, когато пристигнете на място. Можете също да използвате Control Center, за да ги включите и изключите по желание.

Когато настройвате Focus, можете да изберете кой ще може да ви уведоми. За да се съсредоточите върху работата си например, можете да ограничите контактите и да оставите само шефа и колегите си. Както в режим „Не безпокойте“, пак ще получавате всичките си съобщения и обаждания, но ще бъдете предупредени само за тези от посочените от вас контакти. Контактите, които не са във вашия списък, когато използвате Фокус, са предупреждавани над текстовото поле в Messages, че известията ви са заглушени. Те могат да изберат опция „Уведоми въпреки това“, която да ви предупреди.

iOS 15

Можете да персонализирате кои страници с приложения от началния ви екран да се показват по време на конкретен фокус – например да направите страница, която е само за приложения, които използвате по време на работа, и да няма приложенията, които ще ви разсейват, като Instagram и Twitter например.

Когато включите работния си фокус, обичайните ви страници с приложения на началния екран се свиват до тези, които сте избрали. Тъй като iOS ви позволява да дублирате приложение няколко пъти на различни страници на началния екран, имате безкрайно много възможности за персонализиране. Също така си струва да запомните, че Focus не изтрива или деактивира приложенията, които не използвате. Ако сте в работен Focus и трябва да се включите в Twitter, все още можете да получите достъп до него и до всяко приложение на вашия iPhone чрез библиотеката на приложенията.

 

Портретният режим за разговори по FaceTime изглежда страхотно

Портретният режим вече не е само за вашите снимки. iOS 15 ви позволява да включите портретен режим за разговорите по FaceTime, предлагайки възможността да поставите артистично размазан фон зад вас. Zoom, Skype и други приложения за видео чат вече позволяват да го правите, но подобрението на Apple изглежда много по-добре и по-естествено. Вместо да бъде размазана стена, режимът Portret имитира естественото отклонение от фокуса, което се получава с помощта на безогледална камера и бърз обектив. Портретният режим на FaceTime няма назъбения изрез или странен ефект на ореол, който често виждаме в Zoom.

Когато свържете портретен режим с пространствената аудио функция във FaceTime, видео разговорите стават още по-завладяващи. Пространственият звук определя местоположението на аудио източника спрямо вас. Очевидно всички обаждащи се са на вашия телефон, но пространственият звук ги разпределя и те звучат така, сякаш говорят с вас отляво и отдясно, както и от средата. Това е наистина чист ефект. Забелязахме, че работи най-добре при разговори с четирима или повече души.

 

Notification Summary премахва шума от вашия iPhone

Notification Summary е като вашето собствено персонализирано досие, изпълнено с известия, които не са навременни или спешни. Известията за приложения могат да бъдат наистина много. Досега управлението им до голяма степен беше на принципа „всичко или нищо“. Но iOS 15 ви позволява да събирате полезни известия на едно място, където можете да ги видите по ваш избор.

iOS 15

Вместо непрекъснато да се прекъсвате или разсейвате, Notification Summary събира известия от приложения, които ви интересуват, но които не са спешни. И ви ги доставя, когато пожелаете.

Notification Summary е чудесно за обработка на тези известия, които искате, но не е задължително да ги виждате веднага – например известие от игра, което ви уведомява за ъпгрейд, или приложението, което ви уведомява за нова опция. Така можете да позволявате известия от приложения, от които преди това съм сте се отказвали, защото сега можете по -добре да ги управлявате.

 

Live Text е фантастичен начин за въвеждане на текст, числа и уебсайтове

Когато за първи път излезе Live Text, смятахме, че това е версията на Apple на Google Lens. Да, те са в един и същ спектър, но са различни. Google Lens е по-скоро като Live Text и iOS Spotlight, взети заедно. Можете да използвате Live Text в реално време с вашата камера или със снимки, за да идентифицирате текст. Той автоматично открива дали текстът присъства и го контекстуализира. И работи както с отпечатан текст, така и с почерк.

Ако има телефонен номер, можете да го докоснете, за да го наберете. Ако има испанска дума, можете да я преведете на английски. Ако имате снимка, просто докоснете иконата на Live Text в долния десен ъгъл, за да взаимодействате с всеки текст в рамката. Интерфейсът изглежда чист и е лесен за използване. Може да идентифицира дори текст върху намачканата тениска, която носите на снимка.

 

Някои функции на iOS 15 не са налични при стартирането

Има няколко функции на iOS 15, които няма да бъдат налични при стартирането, но тук ще подчертаем две от тях.

Първата е възможността да добавяте идентификационни карти като шофьорската си книжка в портфейла на вашия iPhone. Ако изгубите портфейла си, бихте искали да имате шофьорската си книжка в приложението Wallet на своя iPhone като резервно копие.

Втората е SharePlay. Когато сте на разговор по FaceTime, SharePlay ви позволява да слушате музика или да гледате филм или телевизионно шоу заедно и в синхрон с приятелите си. Можете дори да споделите екрана си. Опитахме функцията в ранната бета версия на iOS 15 и бяхме впечатлени от потенциала. Това е малко като редица функции за групово гледане на видео, добавени към приложения като Hulu, Prime Video и Disney Plus по време на пандемията, смесени с споделяне на екрана при повикване Zoom. Разликата е, че SharePlay е по-добре интегриран във вашия телефон и не се ограничава само до няколко приложения. Можете да го използвате за TikTok, споделяне на музика и всяко друго приложение, което използва SharePlay. Той има чист интерфейс, който дори ви позволява да излъчвате SharePlay медии от телефона си към телевизор, оборудван с устройство AppleTV.

 

И все пак не бързайте с iOS 15

Като цяло тези многобройни допълнения и промени доведоха до положителен резултат за iOS 15. Но както при всяка актуализация на софтуера, бихме препоръчали предварително да архивирате телефона си като предпазна мярка. Ако имате по-стар iPhone, може да изчакате още няколко дни, за да видите дали други хора като вас съобщават за проблеми с програмата.

И тъй като с новия iOS 15 ще използвате телефона си още повече, не пропускайте да правите редовно архив на всичките си снимки, документи, видеа, за да освободите място за нови. В Dice.bg предлагаме качествени външни памети със стилен дизайн:

Adam Elements iKlips Duo Plus Lightning 32GB: https://dice.bg/adam-elements-iklips-duo-plus-lightning-usb-31-vanshna-pamet-za-iphone-ipad-ipod-s-lightning-64gb-srebrist-item43912/ 

Platinet iOS Pendrive USB 3.0 16GB Lightning: https://dice.bg/platinet-ios-pendrive-usb-30-16gb-lightning-vanshna-pamet-za-iphone-ipad-ipod-s-lightning-16gb-item34679/

Adam Elements iKlips Duo Plus Lightning 32GB:  https://dice.bg/adam-elements-iklips-duo-plus-lightning-32gb-vanshna-pamet-za-iphone-ipad-ipod-s-lightning-32gb-rozovo-zlato-item28057/

Adam Elements iKlips Lightning 32GB: https://dice.bg/adam-elements-iklips-lightning-32gb-vanshna-pamet-za-iphone-ipad-ipod-s-lightning-32gb-tamnosiv-item25040/

 

Аксесоари за iPhone можете да видите и закупите в нашия онлайн магазин или в центровете на DICE в:

Полезни видеоклипове може да откриете в YouTube канала ни.