Скрита информация в снимките с iPhone? Ето какво трябва да знаете
fitbit

Сподели на приятел
6 627

Всеки път, когато правите снимка с телефона си, към нея се прикрепват малко метаданни за местоположението, които могат да разкрият къде живеете, работите или прекарвате свободното си време. Има много причини, поради които вашият iPhone следи всичките ви местоположения. Много от приложенията на телефона ви зависят от точното проследяване на местоположението, за да функционират – от указанията в Google Maps до търсенето на близък ресторант например. Тази точна информация за местоположението се пренася и в снимките с iPhone.

Всеки път, когато направите снимка или запишете видеоклип с iPhone, той създава информация, свързана с файла, включително датата на създаване и местоположението ви, а след това съхранява тези данни, наречени метаданни, в медията ви.

Въпреки че метаданните към снимките с iPhone имат полезни и дори важни цели, те могат да бъдат проблем за поверителността, особено когато става въпрос за местоположението ви. Ако някой има достъп до снимките, които сте запазили на смартфона си, той може лесно да прегледа метаданните, за да открие къде живеете или къде работите.

За щастие, с пускането на iOS 15 Apple улесни премахването (или дори подправянето) на местоположението ви от видеоклиповете и снимките с iPhone, така че любопитни очи да не могат да видят къде се намирате. Ще ви обясним как да го направите.

Какво точно представляват метаданните към снимките с iPhone? Най-кратката версия

Почти всяка снимка, която правите с iPhone, съдържа скрита информация: метаданни. Тези метаданни, известни по-конкретно като EXIF данни за изображения, съдържат описателна информация, която прави всяко изображение уникално. Тя включва датата на създаване, информация и настройки на камерата и вашето местоположение.

Тази информация позволява на приложенията бързо да идентифицират снимките и да ги организират. В iPhone това е причината да можете да правите нещо като подреждане на снимките си по дата на заснемане. Така iOS може да създава персонализирани видеоклипове Memories от вашата ваканция.

Така че метаданните са изключително полезни, освен ако не попаднат в неподходящи ръце. Някой, който има достъп до метаданните, може да открие къде ходите и къде живеете, което може да се превърне в проблем. Ако това ви кара да се страхувате, има как премахнете метаданните за местоположението от снимките с iPhone, които сте направили.

 

Как да премахнете информацията за местоположението на снимките с iPhone

Под всяка снимка, която правите с вашия iPhone, можете да видите карта, показваща приблизителното местоположение на мястото, където е направена снимката. Ето как да получите достъп до тази информация и да премахнете местоположението на дадена снимка:

  1. В приложението Photos отидете на снимката, която искате да коригирате.
  2. Сега плъзнете нагоре по снимката или докоснете бутона (i), за да видите информацията за снимката.
  3. След това докоснете Adjust в долния десен ъгъл на картата. Това ще покаже точния адрес или място, където е направена снимката.
  4. Накрая докоснете No Location. Ще бъдете пренасочени обратно към информацията за снимката, където след това картата ще изчезне, а метаданните за местоположението ще бъдат премахнати.

Как да подправите метаданните за местоположението на снимка

Ако не искате да премахнете метаданните за местоположението, винаги можете да ги подправите, като зададете друго местоположение на снимката. Въпреки че премахването на местоположението е за предпочитане от съображения за поверителност, подправянето може да накара някого да си помисли, че сте някъде другаде, например в друга държава.

  1. Върнете се в приложението Photos, изберете снимка и плъзнете нагоре, за да видите информацията за снимката.
  2. В картата, която се появява, докоснете Adjust.
  3. В горната част на страницата Adjust Location (Регулиране на местоположението) въведете местоположение или адрес в областта за търсене. Докато въвеждате, отдолу ще се появят предложения.
  4. Изберете местоположението, което искате да дадете на снимката. Това ще се превърне в новото местоположение на снимката, записано в метаданните.

 

Как iPhone проследява местоположението ви

Вашият iPhone използва нещо, наречено Location Services (Услуги за местоположение), за да определи местоположението на телефона ви, като използва комбинация от GPS, Bluetooth, Wi-Fi точки и местоположение на клетките на мобилния оператор.

Това ви помага да намирате местни събития, да отбелязвате къде се намирате в Instagram или Facebook и отбелязва местоположението ви всеки път, когато правите снимка.

 

Не е ли добре, че снимките на моя iPhone са обозначени с географски маркери

В по-голямата си част проследяването на местоположението на снимките ви или поставянето на етикети е нещо добро. Чрез търсене в приложението Photos можете да въведете местоположение като Пловдив например и ще видите всяка снимка, която някога сте правили в Пловдив. Така с удоволствие ще преглеждате снимките, които сте направили по време на ваканция и които са лесни за намиране само благодарение на метаданните за местоположението им.

 

Има ли за какво да се тревожите

В неподходящи ръце метаданните към снимките с iPhone могат да се използват за злонамерени цели.

Да кажем, например, че току-що сте се запознали с някой нов човек от някой сайт и се интересувате от него. Правите няколко селфита вкъщи и му ги изпращате. Но преди да успеете да се срещнете лично с този човек, нещата се объркват и прекратявате контакта.

Той обаче разполага с вашите снимки, а заедно с това би могъл да разполага и с метаданните от снимките с iPhone, които могат да покажат къде живеете, работите, храните се или ходите, в зависимост от това къде сте направили снимките, които сте изпратили. И поради съображения за поверителност това може да ви накара да се почувствате неудобно.

 

Не е нужно да се притеснявате за снимките, които изпращате в социалните мрежи

За ваше щастие, не всички ваши снимки или видеоклипове ще съдържат метаданни за местоположението, защото те може да са били изтрити. Например, от всички снимки или видеоклипове, които качвате в Twitter, Facebook, Instagram и други социални медийни услуги, са премахнати EXIF данни от съображения за поверителност. Ако някой изтегли снимките ви от акаунтите ви в социалните медии, няма как да разбере местоположението ви от метаданните.

 

Какво друго може да направите, за да се защитите

Ако опасенията ви за поверителност не се разсеят от тази техника за премахване на метаданните в снимките с iPhone, винаги можете да деактивирате напълно Location Services в настройките си. Така във всяка ваша снимка или видеоклип няма да се съхраняват метаданни за местоположението:

  1. Отворете приложението Settings.
  2. Докоснете Privacy -> Location Services.
  3. Превъртете надолу и докоснете Camera.
  4. Изберете Never.

След като услугите за местоположение са деактивирани за камерата, вече няма да виждате метаданни за местоположението на видеоклиповете и снимките с iPhone, които правите.

 

Всякакви аксесоари за iPhone можете да видите и закупите в нашия онлайн магазин или в центровете на DICE в:

Полезни видеоклипове може да откриете в YouTube канала ни.