Подробно описание на технологиите, използвани за Apple iPad дисплеи
fitbit

Сподели на приятел
10 684

Наскоро обявеният 12,9-инчов iPad Pro от 5-то поколение има значително подобрение в технологията на екрана. Става дума за iPad дисплеи Liquid Retina XDR, за които мнозина вече твърдят, че ще бъдат най-добрият екран, който някога ще стои на iPad или който и да е друг таблет. Дисплеят се е развил заедно със самия iPad, тръгвайки от сравнително базов при оригиналния iPad и стигайки до някои от най-добрите в индустрията при последните модели. В същото време Apple въведе и няколко екранни технологии за подобряване на производителността, комфорта при гледане и яснотата на изображението. По пътя си самите iPad дисплеи са претърпели много промени в размера, разделителната способност, съотношението на страните и технологията. Така създадоха голямо объркване сред обикновените потребители. В тази публикация ще се опитаме да очертаем хода на развитието на iPad дисплеи на Apple и да коригираме част от объркването около Apple.

 

Еволюция на iPad дисплеи

Април 2010: Първият iPad дебютира с 9,7-инчов екран и резолюция 132 ppi

Март 2012: Третото поколение iPad за пръв път има Retina дисплей с резолюция 264 ppi

Ноември 2015: iPad Pro (9,7 и 12,9 инча първо поколение) излиза с първия Liquid Retina дисплея с тънка рамка и адаптивна технология за яркостта True Tone.

Юни 2017: iPad Pro (10,5 и 12,9 инча) за пръв път включва адаптивната технология за опресняване ProMotion с максимална стойност 120 Hz.

Ноември 2019: Премахнат е бутонът Home на iPad Pro (11 и 12,9 инча)

Април 2021: Обявен е iPad Pro 12,9 инча (пето поколение) с нов Liquid Retina XDR дисплей, базиран на LED технология

 

 

iPad, от който започна всичко

Първият iPad беше пуснат преди повече от десет години. Въпреки че сам по себе си беше революционно устройство, технологията на дисплея беше сравнително примитивна за съвременните стандарти. Екранът на първия iPad имаше размери 9,7 инча и 1024 x 768 пиксела, което води до оскъдните 132 пиксела на инч (ppi) резолюция. Въпреки че това беше сравнимо с дисплеите по онова време, отделните пиксели все още бяха видими с просто око. Това доведе до груби линии и назъбени ръбове на някои изображения. Дисплеят бе базиран на LCD технология с IPS (In-plane Switching) и LED подсветка. Този модел нямаше камери и нямаше нужда от много прорези в защитните стъкла за iPad. iPad 2 не отбеляза никакво развитие в екранната технология, имаше идентичен дисплей с този на оригиналния модел. Добавена беше само 0,3-мегапикселова предна камера, изискваща още един разрез за протекторите на дисплея.

 

Retina

Третото поколение iPad донесе значително подобрение – появиха се първите Retina iPad дисплеи на Apple. Запазиха 9,7-инчовия формат от предишните модели, но се удвои плътността на пикселите до 264 ppi (2048 x 1536 пиксела). Въпреки че все още използваше същата основна LCD IPS технология, този нов екран драстично подобри яснотата на изображението. Постави и стандарта за следващите iPad дисплеи.

Retina е маркетингов термин, разработен от Apple, и не е непременно свързан с някаква конкретна технология или резолюция. Предназначен е да посочи по-висока плътност на пикселите от стандартните дисплеи на Apple по това време.

Собствената дефиниция на Apple за това какво представлява Retina дисплей е доста размита. Свързана е с невъзможността на невъоръжено око да разграничи отделните пиксели от стандартно разстояние за гледане, което за iPad е около 40 см. Струва си да се отбележи, че всеки iPad (включително iPad Air и iPad Pro) след iPad 3 е имал същата плътност на пикселите от 264 ppi. Теорията е, че ако с просто око не сме в състояние да разграничим отделните пиксели при тази плътност, всяко увеличение ще донесе незначителни подобрения в качеството на изображението. Същият този 9,7-инчов Retina дисплей ще остане основна част от семейството iPad дисплеи в продължение на няколко години. Такъв е iPad от 6-то поколение, а също така се появи в първите две поколения на iPad Air.

Двата най-нови модела iPad (7-мо и 8-мо поколение) получиха надстройка до малко по-голям 10,2-инчов екран (2160 x 1620 пиксела). Но те запазиха същата основна технология и класификация на Retina. Имаше малка промяна във физическия вид на iPad през ерата на Retina, само с леки модификации на размера на рамката, местоположение на камерата и бутона за начало. Това прави сравнително лесно за производителите на аксесоари да адаптират продуктите, за да отговарят на всеки нов модел.

 

Но една Retina не е като другите

iPad Mini може да се счита за черната овца от семейството, когато става въпрос за iPad дисплеи. Първият iPad Mini, пуснат през 2012 г., разполага със 7,9-инчов, 163 ppi екран без Retina. Интересното е, че броят на пикселите на iPad Mini беше идентичен с този на iPad 1 и 2, но тези пиксели бяха натъпкани в дисплей с 1,8 инча по-малък благодарение на по-високата плътност на пикселите.

За да е още по-сложно, когато става дума за дефиниране какво точно представлява Retina дисплей, Apple пусна iPad Mini 2 в края на 2013 г. с 326 ppi Retina екран и същия брой пиксели като iPad от по-късно поколение и първо поколение 9,7 -инчов iPad Pro. Предполагаме, че повишената плътност на пикселите на екраните на iPad Mini се дължи на факта, че потребителите ще държат устройството си по-близо до лицето си по време на употреба, което предполага, че екранът на iPad Mini се нуждае от 23,5% по-висока плътност на пикселите, за да се осигури същата яснота като 9,7-инчов дисплей (без значение дали е Retina или не).

 

Liquid Retina

Следващият голям напредък в технологията за iPad дисплеи дойде като Liquid Retina на Apple на iPad Pro от първо поколение. Това е друг от собствените маркетингови термини на Apple и се разбира до голяма степен като дисплеи, които отговарят на същите изисквания за плътност на пикселите с невъоръжено око като оригиналната Retina, но с по-високо съотношение екран към тяло. За 9,7-инчовия модел това доведе до екран със същия размер като iPad от трето поколение в 20 мм по-тесен корпус. Технологията Liquid Retina също така позволи на Apple да разработи най-големия си модел iPad – първото поколение iPad Pro 12,9 инча. Брандът увеличи площта на екрана с около 78% спрямо 9,7-инчовия iPad 3, като същевременно увеличи площта на тялото на устройството само с около 49%.

Този нов дисплей Liquid Retina стана стандарт за екраните на iPad Pro, включващ се във всички следващи модели. Той си проправи път и към iPad Air от 4-то поколение през 2020 г. Заедно с Liquid Retina се появи и технологията за динамично регулиране на цвета True Tone на Apple, предназначена да съпоставя интензитета на цвета на екрана със заобикалящата светлина за по-естествени цветове. Тази нова технология на екрана донесе и нови предизвикателства за производителите на аксесоари за iPad.

По-малките рамки около екрана оставят по-малко място, върху което да се залепят протектори и капаци на екрана, докато допълнителният сензор за околна светлина, позволяващ технологията True Tone, изисква прецизни изрязвания на всяко покритие на екрана.

Второто поколение iPad Pro въведе Apple ProMotion технология за адаптивна скорост на опресняване, която динамично регулира скоростта на опресняване в зависимост от типа на показваното съдържание, постигайки баланс между качеството на изображението и живота на батерията.

 

iPad без бутон

Въпреки че самият екран остава непроменен през следващите три поколения дисплеи iPad Pro, премахването на бутона Home от моделите от 3-то поколение допълнително изтъни рамката. Това се получи с увеличение на съотношението екран към тяло от 76,4% при 12,9-инчов iPad Pro 2 до 85,4% при еквивалентния iPad Pro 3. Всички следващи модели iPad Pro и 4-то поколение iPad Air ще последват примера. А бутонът за начало ще остане само при моделите iPad и iPad Mini. По-късните модели като iPad Air 4-то поколение ще включат Touch ID в бутона за захранване отстрани на устройството (преди се намираше в бутона Home). Това означава, че всеки защитен калъф или капак ще трябва да има изрез, позволяващ физически контакт с бутона за захранване.

Големи промени от мини светодиоди

Едва през април 2021 г. Apple направи друга значителна промяна в своите iPad дисплеи. На събитието Spring Loaded през април 2021 г. бяха обявени нови 11-инчови и 12,9-инчови модели iPad Pro, като последният включва най-новия Liquid Retina XDR дисплей на Apple. Въпреки че Liquid Retina XDR запази същата плътност на пикселите като Liquid Retina, подобрението дойде при използването на мини светодиоди за фоново осветление.

За стандартен дисплей Retina или Liquid Retina подсветката се осигурява от масив от до 72 светодиода. Но дисплеят Liquid Retina XDR съдържа повече от 10 000 отделни светодиода, всеки от които може да бъде независимо затъмнен. Основното предимство на мини LED технологията е способността да се затъмняват или осветяват малки области на екрана независимо една от друга. Това води до по-тъмно черно и по-ярки цветове и следователно по-добър контраст, както и по-високи нива на пикова яркост.

 

Каква е голямата разлика с мини LED

Продължаващото използване на LCD от Apple в много поколения iPad дисплеи позволи технологията да се усъвършенства. Наскоро обявеният дисплей Liquid Retina XDR представлява още един напредък в технологията на екрана на iPad. Той обещава допълнителни подобрения в качеството на изображението, включително по-добър контраст, по-ярки цветове и по-тъмни черни.

За да оцените как Liquid Retina XDR е в състояние да осигури такива подобрения в качеството на изображението, важно е да разберете как LCD екраните произвеждат изображения. Казано просто, стандартният LCD дисплей работи чрез преминаване на ярка бяла подсветка (обикновено LED) през серия от поляризатори и течни кристали. Те могат да се изкривят, за да регулират количеството светлина, достигайки набор от цветни филтри в предната част на дисплея. Цялата LED подсветка се оставя да премине, за да се получи бял пиксел. За да се получи черен пиксел, цялата светлина се блокира. Когато се създава черен пиксел, подсветката остава включена. Тогава дифузьорът на този пиксел трябва да гарантира, че е блокирал възможно най-много светлина, за да създаде тъмна зона. Но неизбежно има малко количество изтичане на светлина, което затруднява получаването на наистина черен пиксел.

Тайната зад технологията Liquid Retina XDR е набор от над 10 000 мини LED за подсветка на екрана, като всеки може да се затъмнява независимо. Това позволява много по-голяма прецизност, когато става въпрос за затъмняване на малки групи пиксели. По този начин се постига по-висок контраст между светли и тъмни области на екрана.

 

Терминологичен речник за iPad дисплеи

Все още сте объркани? Няма проблем. Apple използва много маркетингова терминология по отношение на своите iPad дисплеи и свързаните с тях технологии. И това може да е объркващо, ако не сте тежък фен на iPad. Разгледахме спецификациите и събрахме числата, за да съставим това кратко обобщение на ключовите термини, които вероятно ще срещнете в света на екраните на iPad.

Retina

Дисплей с такава плътност на пикселите, че невъоръженото око не може да различи отделни пиксели на екрана на iPad от разстояние от 40 см. Повечето iPad дисплеи Retina имат плътност на пикселите от 264 ppi. Само Retina дисплеят на iPad Mini е с 326 ppi. Други устройства като iPhone и MacBook може да имат различна плътност на пикселите и все пак да се класифицират като Retina. Причината е, че екраните обикновено са по-близо или по-далеч от очите на потребителя по време на нормална работа.

Liquid Retina

Повечето такива iPad дисплеи имат същата плътност на пикселите от 264 ppi като стандартния Retina дисплей. Но предлагат по-високо съотношение екран към тяло поради по-малките рамки около екрана. Всички дисплеи Liquid Retina включват и технологията True Tone.

Liquid Retina XDR

Технологията и пикселите на тези iPad дисплеи остават същите като на Liquid Retina. Но фоновото осветление се осигурява от масив от повече от 10 000 мини LED за създаване на повече зони за затъмняване. Така се получават по-богати цветове и по-добър контраст.

True Tone

Технологията за адаптивно затъмняване на Apple, която динамично регулира интензитета на цвета и температурата на дисплея въз основа на нивата на околната светлина. Apple твърди, че True Tone води до по-естествени изображения, като същевременно намалява напрежението на очите.

ProMotion

Технология за адаптивна скорост на опресняване, способна да достига до 120 Hz за по-плавно движение. Но по-високата честота на опресняване консумира повече енергия. Затова ProMotion е в състояние да запази живота на батерията чрез динамично намаляване на честотата на опресняване, когато не е необходимо. . Това се прави например при четене или при гледане на видео с по-ниска скорост на кадрите.

 

Качествени защитни стъкла за всички модели iPad

Различните iPad дисплеи доведоха до нужда от специфични защитни стъкла и аксесоари. Ето какви оригинални, висококачествени защитни покрития за iPad можете да намерите в DICE:

Калено стъклено защитно покритие за дисплея на iPad mini 6 (2021)

Най-висок клас стъклено защитно покритие за дисплея на iPad Air 4, iPad Pro 11 (2020), iPad Pro 11 M1 (2021)

Калено стъклено защитно покритие с определен ъгъл на виждане (privacy) за дисплея на iPad 11 Pro M1 (2021), iPad 11 Pro (2020), iPad 11 Pro (2018), iPad Air 4 (2020)

Kалено стъклено защитно покритие с определен ъгъл на виждане (privacy) за дисплея на iPad Pro 12.9 М1 (2021), iPad Pro 12.9 (2020), iPad Pro 12.9 (2018)

Калено стъклено защитно покритие за дисплея на iPad Pro 12.9 M1 (2021), iPad Pro 12.9 (2020), iPad Pro 12.9 (2018)

Най-висок клас стъклено защитно покритие за дисплея на iPad Pro 12.9 M1 (2021), iPad Pro 12.9 (2020), iPad Pro 12.9 (2018)

 

–-

Огромно разнообразие от качествени аксесоари за Apple можете да видите и закупите в нашия онлайн магазин или в центровете на DICE в:

Полезни видеоклипове може да откриете в YouTube канала ни.