Какви технологии се крият зад страхотните Apple дисплеи
fitbit

Сподели на приятел
15 563

Замисляли ли сте се някога какво е накарало страхотните Apple дисплеи да изглежда толкова добре? Объркани сте от термини като OLED, LED и LCD? Apple постоянно обявява своите MacBook, iPad и iPhone екрани и ги прави едни от най-добрите в индустрията, с интелигентна технология и още по-добър маркетинг. В следващите редове ще направим дълбоко гмуркане в света на екраните на устройства, ще изследваме различните технологии за Apple дисплеи, използвани в тяхната гама от устройства, за да ви помогнем да разберете по-добре как работят и защо осигуряват оптимална производителност за всяко устройство.

 

LCD (течнокристален дисплей)

Вероятно сте чували за LCD и преди. Производителите, включително Apple, използват LCD екрани под една или друга форма още от първите дни на преносимите компютри. Най-просто обяснено, LCD дисплеите работят, като пропускат ярка бяла подсветка през изкривяващи светлината кристали. Така произвеждат различни цветове и интензитети, които, когато са събрани като масив от пиксели, произвеждат изображения.

Брандът предпочита LCD технологията за повечето от своите широкоформатни Apple дисплеи (по-големи от 7 инча), като удвои усилията за усъвършенстване на LCD, вместо да премине към други формати. При по-големите екрани LCD постига добър баланс между цена и производителност. Вероятно това е основната причина Apple да се придържа към тази технология толкова дълго време. През целия живот на MacBook (включително Pro и Air), Apple се е придържала към относително стандартен Retina дисплей и по-ниска плътност на пикселите в сравнение с другите си продукти, като се има предвид, че средният потребител на MacBook гледа екрана на значително по-голямо разстояние от това за iPad или iPhone. За iPad обаче компанията е работила върху подобряването на два конкретни аспекта на своите LCD Apple дисплеи, за да максимизира качеството им: честота на опресняване и подсветка.

 

Ъпгрейд на опресняването

Честотата на опресняване означава колко бързо се променя всеки пиксел. Това влияе върху гладкостта на изображенията на екрана, което може да бъде особено важно при гледане на бързо движение или при превъртане. LCD Apple дисплеи на лаптопи като MacBook Pro и MacBook Air останаха до голяма степен непроменени при 60 Hz през целия живот на продуктовата линия, но същото не може да се каже за дисплеите, използвани на други устройства на Apple.

Първият iPad имаше екран с честота на опресняване от 60 Hz. Но второто поколение на iPad Pro през 2017 г. (iPad Pro 10,5-инчов 1-во поколение и iPad Pro 12,9-инчов 2-ро поколение) беше надстроен до променлива скорост на опресняване ProMotion дисплей. Тя дава възможност за динамично регулиране на честотата на опресняване до 120 Hz в зависимост от типа съдържание, което се показва. Основното предимство на ProMotion е възможността за подобряване на качеството на изображението, когато е необходимо. Но тя се връща към по-ниска, за да намали консумацията на енергия, когато не се изисква висока производителност. При iPhone с LCD екрани се наблюдава малка промяна в честотата на опресняване.

 

Подсветката

Вероятно подсветката е мястото, където новите Apple дисплеи на iPad са отбелязали най-големия напредък. Това позволява да показват по-живи изображения с по-ярки цветове и по-висок динамичен диапазон. Ранните модели iPad използваха малък брой LED модули за осветяване на екрана; само двойка на iPad 1 и 2 и около двойно повече на iPad 3 с Retina дисплей.

По-късно поколение iPad използва масиви от до 72 светодиода, което позволява независимо затъмняване на различни области на екрана. Така може да се промени интензитета на цвета или тъмнината. Последната LCD надстройка на Apple идва под формата на нов Liquid Retina XDR дисплей. Той беше включен в iPad Pro 12,9-инча, обявен през април 2021 г. Liquid Retina XDR използва над 10 000 мини светодиода, разделени на повече от 2 500 отделни зони, за задно осветяване на LCD екрана. Това дава още по-голяма прецизност, когато става въпрос за затъмняване и осветяване на определени зони. Резултатът е по-голям контраст (новият екран може да се похвали със съотношение на контраст от 1 000 000:1) за по-ярки цветове и по-истинско черно, както и по-висока яркост (1000 нита на цял екран/1600 нита пик). Това може да бъде особено полезно при гледане в светла среда, например на открито.

 

OLED

Другата основна конкурираща се технология на Apple дисплеи е OLED (органичен светлинен диод). LCD дисплеят пропуска бяла подсветка през кристали, за да създаде цветове. Но всеки пиксел в OLED дисплея е малък LED, способен да излъчва собствена светлина без нужда от задно осветление. Apple включва OLED екрани във водещите iPhone от iPhone X и във всички поколения на Apple Watch, така че не е новост да използва технологията. Може дори да се изненадате да научите, че Touch Bar на iPad Pro всъщност е дълъг, тънък OLED дисплей.

Основните предизвикателства при използването на OLED за Apple дисплеи с по-голям формат са по отношение на разходите и ефективността. Висококачествените OLED дисплеи са скъпи за производство. И като се има предвид размера на екраните като този на iPad Pro и MacBook, в момента вероятно са непосилни. Второ, OLED дисплеите консумират повече енергия от LCD, когато се използва цялата площ на екрана, особено при висока честота на опресняване. Ако Apple искаше да съвпадне с водещата в индустрията честота на опресняване от 120 Hz на своите настоящи широкоформатни LCD екрани, животът на батерията на използващите OLED със сигурност щеше да бъде поразен. От края на 2020 г. се разпространяват слухове, че Apple се готви да пусне OLED iPad през 2022 г. Но с настоящото качество на техните LCD решения е разбираемо защо компанията може да не бърза да изостави технологията, която ѝ е служила толкова добре през последните 10 и повече години.

В рамките на OLED има няколко варианта на основната технология, които прилагат допълнителни компоненти за подобряване на аспектите на дисплея. Може би сте чували за някои от тях с техните плашещи акроними като AMOLED, PMOLED и LPTO. В случая с LPTO Apple дисплеи всъщност успя да комбинира аспекти на OLED и LCD технологията в своя Apple Watch (4-то и следващи поколения; не SE). Това позволява да постигне винаги включен екран, като същевременно минимизира консумацията на енергия. Понастоящем се говори, че същата технология ще се използва на екрана на предстоящия iPhone 13. Но това все още предстои да бъде потвърдено.

 

Защита и почистване

За да запазите удоволствието от работата на вашите Apple дисплеи, използвайте специализирани продукти за защита. Те не само помагат за запазване на оригиналното състояние на екрана, но също така позволяват на изображенията да блестят. И не пропускайте да ги почиствате редовно с подходящи почистващи аксесоари. Това е изключително важно, за да не нараните, надраскате или увредите повърхността на своите Apple дисплеи.

Ето какви специализирани почистващи микрофибърни кърпи можете да откриете в DICE.bg:

Whoosh 31WC12 Professional Antimicrobial Microfiber Cleaning Cloth – микрофибърна кърпичка за почистване на дисплеи

Baseus Microfiber Towel (CRXCMJ-B0G)

Baseus 2x Microfiber Towel (CRXCMJ-0G)

Baseus Microfiber Towel (CRXCMJ-A0G)

 

 

–-

Огромно разнообразие от качествени аксесоари за Apple можете да видите и закупите в нашия онлайн магазин или в центровете на DICE в:

Полезни видеоклипове може да откриете в YouTube канала ни.