Как iOS 16 и Android 13 могат да променят бъдещето на смартфоните
fitbit

Сподели на приятел
33 798

Вашият смартфон скоро ще стане още по-тясно свързан с недигиталните аспекти на живота ви. Това е един от основните изводи от новите актуализации на iOS 16 и Android 13, които очакваме по-късно тази година от Apple и Google. И двата технологични гиганта искат да превърнат телефона в дигитален портфейл за съхраняване на документ за самоличност и други основни документи. За целта ще доближат телефона ви до личността ви повече от всякога. Компаниите също така продължават да подобряват начина, по който телефоните комуникират с автомобили, умни домашни джаджи и други ежедневни устройства.

iOS 16 и Android 13 са пълни с нови функции, някои от които са по-важни от цифровите портфейли. Такива са например инструментът за проверка на безопасността на Apple за защита на жертвите на домашно насилие и новите актуализации на поверителността на Google. Но припокриването между двете операционни системи подчертава променящата се роля на телефона в живота ни. Последните съобщения на Apple и Google сочат, че това, което се случва около телефона, ще бъде също толкова важно, колкото и това, което се случва на вашия телефон.

Колкото по-близко са обвързани нашите телефони с ежедневни основни неща като портфейли, кредитни карти, коли и домакински уреди, толкова по-трудно ще бъде да се отдалечим от тях (или да превключим между iPhone и Android). Концепцията не е нова; индустрията се движи в тази посока от години. Но промените в iOS 16 и Android 13 внасят важни подобрения в съответните подходи на Apple и Google. Това вероятно ще ускори процесите.

Подмяна на физическия портфейл

Дигиталният портфейл беше голям фокус както по време на обявяването на iOS 16 на Apple, така и на предварителния преглед на Android 13 на Google. Най-значимата промяна в Apple Pay е нова опция, наречена  Apple Pay Later, която разделя цената на покупка на четири равни вноски за шест седмици. С iOS 16 идентификационните карти, съхранени в Apple Wallet, също могат да се използват за потвърждаване на вашата възраст в приложенията. Добавката идва, след като Apple за първи път добави поддръжка за цифрови идентификатори миналата година.

Google обнови своето приложение Wallet по време на своята I/O конференция по-рано тази година, като го изравни с Apple. Новият Google Wallet е подобен на Apple Wallet. Той ще съхранява лични документи като платежни и транзитни карти, записи за ваксинации, бордни карти и студентски карти, . Google също така работи с правителствени агенции за поддръжка на цифрови идентификатори.

Взети заедно, актуализациите на Apple и Google представляват още една стъпка към тяхната обща цел да направят физическите портфейли остарели. Това е промяна, която неизбежно ще ни направи още по-зависими от мобилните устройства.

Google повтори тази амбиция точно преди да представи подробности за новите актуализации на Google I/O през май.

„Всъщност в днешно време има само две неща, без които не излизам от вкъщи: телефона и портфейла си“, каза на сцената Самир Самат, вицепрезидент по управление на продуктите на Android и Google Play. „И така, въпросът е може ли телефонът ми да замени портфейла ми?“

Кори Фугман, старши директор на Apple за Wallet и Apple Pay, направи подобни забележки по време на WWDC. „С Apple Wallet ние работим усилено по нашата цел да заменим вашия физически портфейл“, каза той.

Хората вече са възприели идеята за замяна на физическите кредитни карти с базирани на смартфон приложения за плащане. Използването на системи за мобилни плащания в магазини като Apple Pay се очаква да надмине 50% от всички потребители на смартфони в САЩ до 2025 г., според доклад от 2021 г. на eMarketer. Новата опция на Apple Pay Later и подновеният фокус на Google върху собствения му мобилен портфейл могат да направят идеята да оставите физическия си портфейл у дома още по-привлекателна.

Вашият телефон с iOS 16 и Android 13 – навсякъде

Apple и Google се надяват да направят телефоните по-полезни в офлайн ежедневието и по други начини. И двете компании представиха инструменти за смартфони, базирани на камери, които могат да улеснят навигирането в интересни точки в реалния свят. Друга важна тема е повишената взаимосвързаност между мобилни устройства и домакински уреди, автомобили и високоговорители.

Apple и Google вярват, че камерата ще продължи да играе важна роля във взаимодействието ни със света около нас. В iOS 16 ще можете да превеждате текст на различни езици чрез нова опция за камера в приложението Translate. По време на  основната си презентация на WWDC компанията демонстрира как това може да се използва за превод на цялото меню на ресторант на различен език. Освен това, ще можете да проследите полет или да конвертирате валута, само като докоснете текст в снимка.

На Google I/O Google показа амбициозна експанзия на своето приложение Lens, наречено „изследовател на гледки“. То по същество прилага умение за търсене в реалния свят. Можете да размахате камерата на телефона си пред рафт с продукти, а тя ще насложи информация и оценки на екрана, за да ви помогне да намерите правилния избор. Ръководителят на търсачката на Google Прабхакар Рагхаван цитира възможността да намерите например закуски без ядки или лосион без аромат във физически магазин.

Изпълнението може да е различно, но концепцията е сходна. Вече сме свикнали да поръчваме храна, таксита и стоки от първа необходимост с натискането на бутон на телефона си. Сега Apple и Google искат да превърнат телефона във важна част от изпълнението на тези задачи и в реалния свят. Очевидно камерата ще бъде основен инструмент за това.

По-лесно сдвояване

Google и Apple са усъвършенствали визиите си за превръщането на телефона в център за връзка за други уреди около нас. Google обясни как Android 13 ще направи телефона ви по-добър при свързване с други устройства с поддръжка за бързо сдвояване, автоматично превключване на аудио между устройства и възможност за по-лесно синхронизиране на съобщения между телефона и компютъра. Той също така разкри нов интерфейс с разделен екран за Android Auto. Той трябва да улесни многозадачността, когато сте на път.

Apple

Apple опрости процеса на управление на устройства HomeKit с преработено домашно приложение за iPhone. Но може би най-голямата област, в която Apple планира да разшири обхвата на iPhone, е автомобилът. Компанията представи обновяване на своя софтуер CarPlay, който изглежда като цяла операционна система за автомобили. Тя е пълна с икони на приложения, уиджети и други елементи, които напомнят на iPhone и Apple Watch.

Умният дом и свързаната кола не са нови идеи. И двете са неразделна част от съответните стратегии на Apple и Google от години. Но iOS 16 и Android 13 изясняват визията на Apple и Google как тези устройства трябва да комуникират и взаимодействат.

Смартфонът става връзката към всичко – от кредитната карта до климатика и автомобила. Затова Apple и Google правят естетиката на iOS 16 и Android 13 по-лична. Когато iOS 16 стартира тази есен, вашият iPhone ще получи чисто нов заключен екран с поддръжка на джаджи в стил Apple Watch и нови фото ефекти за фонови изображения. Google разширява своя Material You с готови набори от цветове, които могат да се прилагат в цялата операционна система.

В iOS 16 и Android 13 има много повече от нова функционалност на портфейла, сканиране на обекти от реалния свят и подобрена свързаност. Тези актуализации не само сигнализират колко важен става телефонът и за онлайн, и за офлайн живота ни. Те също така сочат пътя, който следва индустрията.

 

––

Качествени аксесоари за смартфони можете да видите и закупите в нашия онлайн магазин или в центровете на DICE в:

Полезни видеоклипове може да откриете в YouTube канала ни.