Блокиране, потискане и маскиране на шума – основни разлики при шумопотискащи слушалки
fitbit

Сподели на приятел
13 974

Ако пътувате до работното място или искате да слушате музиката си извън звукоизолирана стая, няма нищо по-добро от шумопотискащи слушалки. Много хора вярват, че за да получат по-добро качество на звука, трябва да похарчат повече, но това може да е само наполовина вярно: трябва също така да предотвратите шума, който може да компрометира или да надвие вашата музика, преди да достигне до ушите ви. Но как работят тези шумопотискащи слушалки? И защо са толкова желани?

Какво да търсите в новите си шумопотискащи слушалки

Ако търсите шумопотискащи слушалки, има вероятност да попаднете на технически термини, които звучат сходно, но са достатъчно различни, че да ви объркат. Искам ли да променя шума или да блокирам шума? Имам ли нужда от шумопотискане или маскиране на шума? И наистина ли има разлика? Отговорът е да. Познаването на правилните термини при търсене на слушалки е от съществено значение и ще ви отведе до правилната технология и най-добрия продукт за преживяването, което търсите. Независимо дали искате да се настроите или да се съсредоточите, да заглушите света или да прикриете разсейващи звуци, ние сме тук, за да ви помогнем да намерите пътя.

Има огромно количество технически термини, които се използват взаимозаменяемо за шумопотискащи слушалки. Така че ще изясним объркването с някои прости, ясни обяснения. Разделихме три различни подхода за управление на шума при слушалки или тапи — шумопотискане, маскиране на шума и блокиране на шума. Ще ви обясним какво представляват те, с какво са различни и за какво са най-подходящи, без да навлизаме в технически подробности или да караме очите ви да се изцъклят.

Какво е звук и какво е шум

За да разберете как се премахва шумът, важно е първо да знаете какво представлява той, и с какво се различава от звука, който държите да чувате.

Звукът, както го чувате, всъщност е само компресията и декомпресията на частиците във въздуха. Представете си го като вълничка, движеща се във въздуха. Тези движещи се частици водят до много леки, бързи промени във въздушното налягане. Вашите уши и мозък откриват и дешифрират тези промени в налягането като звук. Ако начертаете един звук във времето, ще получите нещо като вълната, изобразена по-горе. Колкото по-голяма е амплитудата („височината“ на вълната), толкова по-силен е звукът. Колкото по-бързи са промените, толкова по-висок е тонът.

Звукът може да бъде желан или нежелан, може да бъде приятен или неприятен. Шумът обикновено се определя като нежелани, неприятни или много силни звуци. Именно тях трябва да премахнете, за да остават приятните звуци от музиката или филма, който слушате.

Блокиране на шума (пасивно намаляване на шума или шумоизолация)

Термин като блокиране на шума (на английски – noise blocking, passive noise reduction, noise isolation) звучи като високотехнологично решение, но изобщо не е. Всъщност блокирането на шума е съвсем просто, като да пъхнете пръсти в ушите си. Опитайте го следващия път, когато чуете сирена, и забележете как създавате физическа бариера между вас и неприятния шум. Това е известно като пасивно намаляване на шума, термин, който вероятно ще срещнете при търсенето си. Всичко, което покрива ушите ви, може пасивно да блокира шума. Няма нищо електронно в пасивното намаляване на шума, което означава, че няма вградена технология или микрофон и нещо, което да се включва.

Колкото и нискотехнологично да е, блокирането на шума е неразделна част от дизайна на почти всички шумопотискащи слушалки. Когато е направено добре, то е първата линия на защита срещу нежелани звуци. Ето защо наличието на добро уплътнение на наушниците или плътно прилепване на тапата може да създаде огромна разлика в производителността. В този случай си служим по-скоро с науката биология, отколкото с технология, тъй като има много форми и размери на човешкото ухо, които трябва да бъдат изследвани, измерени и тествани. Производителите проучват стотици хора в търсене на по-добро прилягане и комфорт, за да осигурят оптимално блокиране на шума.

Изводът: Въпреки че блокирането на шума е ефективно, то трябва да работи в тандем с технология като активно потискане на шума или технология за маскиране на шума, за да ви доведе до по-усъвършенствано решение.

Шумопотискане (активно намаляване на шума)

Шумопотискането (на английски ще го срещнете като noise cancelling, active noise cancelling, active noise reduction)  е често срещан термин и може да е точното нещо, което търсите. Различава се от блокирането на шума и пасивното намаляване, защото включва активна технология. Работи най-добре при пътуване или нужда от фокус при работа. Bose е първият производител, който използва Acoustic Noise Cancelling™ или ANC в шумопотискащи слушалки преди повече от 20 години.

Видовете шумопотискащи слушалки имат захранваща технология, което означава, че е необходима енергия (като акумулаторна батерия), за да работят. Не забравяйте, че дори без захранване, вие получавате физическата полза от блокирането на шума, като просто носите слушалките. А когато ги включите, тогава се включва технологията за шумопотискане.

Принципът на шумопотискане

Вашите слушалки премахват околния шум, като използват трик, наречен фазова инверсия, и създават антишум. Концепцията е проста, но е трудно да се разбере правилно.

Ако вземете две еднакви вълни и ги подредите една до друга, като върховете и спадовете им съвпадат, то двете вълни са „във фаза“, сумират се и създават още по-голяма вълна (по-силен звук). Но какво се случва, ако съвпаднат падините с върховете на другата, както е на снимката по-долу?

Тогава се казва, че двете вълни са „извън фаза“ и се изваждат една от друга, тъй като положителните налягания на едната вълна действат срещу отрицателните налягания на другата и обратно. Мислете за това като за опит за добавяне на единица и изваждане на единица, за да може просто да останете с нула. Това е основната физика зад шумопотискането.

Как работят вашите шумопотискащи слушалки

За да създадат антишум, вашите шумопотискащи слушалки трябва постоянно да следят околния шум с помощта на малки вградени микрофони. Те улавят околния шум и бордовата електроника го приема. Освен вашата музика, слушалките създават звук, който е точно противоположен на тази нежелана звукова вълна, за да я елиминират. Така всичко, което остава да чуете, е музиката, идваща от вашите слушалки, а не нещо, което се случва навън.

Разбира се, всичко това е теоретично. На практика шумопотискането е трудно осъществимо и далеч не е перфектно. Постоянните шумове като тихото бръмчене на реактивни двигатели на самолети са по-лесни за разпознаване и блокиране в сравнение с внезапни, случайни звуци като например хора, които говорят.

Ако блокирането на шума е физическа бариера за предотвратяване на звука, шумопотискането се случва безшумно във фонов режим, създавайки аудио бариера.

Кога е най-доброто време за носене на шумопотискащи слушалки или тапи?

Тази технология е перфектна за ситуации, когато искате да се насладите на вашата музика, аудиокниги, подкасти, предавания или филми, без външен шум да ви пречи. Шумоизолиращите слушалки стават част от ежедневието, като все повече хора ги използват за работа, разговори, пътуване и у дома.

Могат ли шумопотискащите слушалки да причинят замайване?

Има потребители, които съобщават за чувство на замаяност и дезориентация при използване на шумопотискащи слушалки. В някои случаи също са налице главоболие и гадене, но в повечето случаи това се дължи на нещо друго, задействано от ANC, а не обратното. ANC сам по себе си не би трябвало да е единствената причина за тези проблеми.

Една от теориите е, че технологията за шумопотискане може да генерира изключително нискочестотни вибрации, които стимулират рецепторите за баланс, свързани с нашите слухови клетки. Тогава тези рецептори фалшиво съобщават на мозъка, че главата се движи, въпреки че очите са фиксирани. Смесени съобщения като това могат да подмамят мозъка да мисли, че изпитва движение и по този начин, замайване.

Едно решение за това за умерено засегнатите слушатели е да се намали интензивността на ANC. Това често може да се направи в много придружаващи приложения за шумопотискащи слушалки. Друго решение е да си купите чифт шумопотискащи слушалки, които не са от най-висок клас . По-лошата им работа може да е разочароваща за тези, които не страдат от странични ефекти, но да се окаже точно за вас. Крайното решение е да се откажете напълно от активното шумопотискане, което не е най-добрият вариант за често пътуващите, но може да е най-удобният.

Шумомаскиране (маскиране на звука)

Сега знаем, че блокирането на шума е физическа бариера, а шумопотискането е аудио бариера. Но какво представлява маскирането на шума (ще го срещнете като noise masking или sound masking)?

Маскирането на шума е различна от премахването му. Вместо да използва електроника за борба с неприятните звуци, маскирането на шума работи с начина, по който мозъкът всъщност възприема звука. Маскирането въвежда друг едновременен звук, за да прикрие шума. Това се оказва много ефективно поради начина, по който различните звуци се комбинират във вътрешните ни уши; постоянен, равномерен звук на точните честоти може да направи някой разсейващ звук по-малко дразнещ за мозъка ви. С течение на времето и двата звука се отдалечават от съзнанието ви. Добър пример за маскиране на шума е машина с бял шум, която излъчва успокояващ „постоянен“ звук, който прави външния шум около вас по-малко забележим.

Защо бихте искали маскиране на шума вместо шумопотискащи слушалки?

Всичко зависи от вида на шума, който искате да намалите. Въпреки че нито една технология не може напълно да елиминира шума, анулирането е най-ефективно в среди с много постоянен нискочестотен звук, като самолет или автобус. За внезапни звуци (като силно хъркане през нощта или внезапни разговори наоколо) маскирането върши по-добра работа, като ги прави по-малко забележими.

Ефектът на блокиране на шума в слушалките, съчетан с успокояващ, шумомаскиращ звук, позволява на мозъка ви да игнорира нещата, които иначе могат да го смутят, и това води до спокойствие. Подходящи са за сън или релаксация.

Къде да намерите добри шумопотискащи слушалки?

В DICE.bg, разбира се. Направихме специален подбор на моделите, които наистина си струва да имате:

Baseus Simu S1 Active Noise Cancelling TWS In-Ear Bluetooth Earphones (NGS1-01) – безжични блутут слушалки за мобилни устройства (черен)

JBL Live Free NC+ True Wireless Noise Cancelling TWS Earbuds – безжични блуту слушалки със зареждащ кейс (бял)

Apple AirPods Pro with MagSafe Charging Case – оригинални уникални безжични слушалки с MagSafe кейс за безжично зареждане

Anker Soundcore Life Note 3 Active Noise Cancelling Earphones – безжични блутут слушалки с кейс за мобилни устройства

Belkin Soundform Freedom Noise Cancelling TWS Earbuds – безжични блутут слушалки със зареждащ кейс 

Anker Soundcore Life Dot 3i Active Noise Cancelling Earbuds – водоустойчиви блутут слушалки с кейс за зареждане

Anker Soundcore Life Q20+ Active Noise Cancelling Headphones – безжични слушалки с активна изолация на околния шум

 

Качествени шумопотискащи слушалки можете да видите и закупите в нашия онлайн магазин или в центровете на DICE в:

Полезни видеоклипове може да откриете в YouTube канала ни.