Тайният вътрешен редизайн за лесен ремонт на iPhone 14
fitbit

Сподели на приятел
21 700

Най-добрата характеристика на iPhone 14 е тази, за която Apple не каза. Забравете сателитния SOS и по-голямата камера, най-важното е следното: Apple направи изцяло нов вътрешен редизайн за по-лесен ремонт на iPhone 14. Изобщо не се вижда отвън, но е наистина голямо подобрение. Това е най-значимата промяна в дизайна на iPhone от дълго време. Моделите iPhone 14 Pro и Pro Max все още имат старата архитектура, така че ако обмисляте да си купите нов телефон и искате iPhone, който наистина издържа, трябва да продължите да четете.

Ако тази новина ви изненадва, не сте сами. Изненада и нас! Новите функции и външните промени на iPhone 14 са толкова леки, че The Verge предположи, че е трябвало да се нарича iPhone 13S, като каза, че „iPhone 13, който излезе преди година и Apple все още продава, е почти идентичен с 14.” Но това всъщност не е вярно, макар че почти никой нямаше как да знае. Apple не споменаха тайния вътрешен редизайн за лесен ремонт на iPhone 14 в основните си анонси. Ако рецензентите бяха разглобили телефона, щяха да открият това: iPhone 14 се отваря отпред и отзад.

ремонт на iPhone 14

Това е iPhone 14, прероден като красива пеперуда – рамка в средата, достъпен екран отляво и подвижно задно стъкло отдясно.

Това не е малък подвиг. Новата метална средна рамка, която поддържа структурата, изисква цялостен вътрешен редизайн за лесен ремонт на iPhone 14, както и преосмисляне на RF и ефективно удвояване на техния периметър за защита от проникване. С други думи, Apple се върна към чертожната дъска и преработи вътрешността на iPhone, за да улесни ремонта. Това е надстройка, която е толкова незабележима, че и най-добрите технически рецензенти в света не са забелязали.

Кратка история на телефоните

Написахме хиляди ръководства за ремонт на смартфони, така че преди да се потопим в детайлите на iPhone 14, нека погледнем набързо механичната еволюция на смартфоните. IPhone премина през няколко големи структурни промени през годините.

Първите телефони отваряха екрана, правейки смяната на екрана на 3G лесна. Но достигането до други части, като порта за зареждане и батерията, беше много по-трудно.

За да решат този проблем, Apple преобърнаха подхода си с iPhone 4, като го накараха да се отвори първо отзад. Това позволи всякакви страхотни опции за следпродажбено обслужване, като прозрачен заден панел, но за съжаление направи смяната на екрана наистина сложна. Apple се върна към (по-рационализиран) преден вход за 5 и оттогава се придържа към него. Отварянето на екрана на телефона първо направи ремонта на екрана значително по-лесен и като цяло се получи доста добре, с изключение на един основен недостатък – ще стигнем до него след минута.

Този дизайн е в подчертан контраст с останалата част от телефонната индустрия. Почти всеки телефон с Android се отваря отзад. Още от Galaxy S6, врагът на iPhone има залепен заден панел. Всеки ремонтен технолог ще ви каже, че смяната на екрана на Galaxy е много по-трудна от смяната на екрана на iPhone. Трябва да разлепите задния панел и след това системно да работите по целия път през телефона, премахвайки компонентите. След като цялото нещо е по същество демонтирано, вие оставате с модула на екрана. След това трябва да сглобите отново целия телефон. Това е доста труден процес, като се има предвид, че екраните са най-често срещаният компонент за ремонт.

iPhone 8 постави началото на трудните ремонти

От наша гледна точка, дизайнът на iPhone е оптимизирал бързото обслужване на Apple за два критични компонента: екрана и батерията. Недостатъкът на този оптимизиран отпред дизайн, разбира се, е, че е трудно да се сменя задният панел. Това всъщност не беше проблем до iPhone 8, когато преминаха към радиопрозрачно стъкло, за да поддържат безжично зареждане и NFC плащания. След това, с X, те завариха обемист капак на обектива на камерата върху това стъкло.

Ако смяната на екрана на телефон Galaxy е трудна, смяната на задното стъкло на iPhone X (или 11, или 12, или 13) е убийствена. Лесната част е да се премахне всеки един компонент от телефона. Лепилото, което държи задното стъкло, е толкова силно, че никоя от нашите обичайни техникис топлина или химикали не го помръдва. Сервизите прилагат различни агресивни техники за разбиване и изстъргване, за да отстранят стъклото, докато внимателно работят около заварените рамки на камерата. „Най-лесният“ начин използва лазер за системно растерно изпаряване на лепилото, след това натрошаване и изстъргване с бръснарски ножчета и режещи инструменти. Най-малкото е необходимо оборудване с добри ръкавици, за да не се наранят ръцете. Това всъщност не е приятен процес за домашните майстори.

Смел нов подход: чарът на лесният ремонт на iPhone 14

След вътрешния редизайн за лесен ремонт на iPhone 14  задното стъкло е просто закрепено с два винта и един конектор. Apple изглежда е използвал по-малко агресивно лепило, което прави отварянето му малко по-лесно от предишните модели. И като бонус, премахването на същите винтове на задното стъкло ви дава достъп до екрана. Само два винта – и имате незабавен достъп до екрана и задното стъкло. Наистина е добро въведение.

Това е драматично преосмисляне на телефона и новият вътрешен редизайн за лесен ремонт на iPhone 14 засяга повечето аспекти на структурата. Добавянето на изцяло нова повърхност за отваряне въвежда куп инженерни предизвикателства. Има два пъти по-голям периметър за уплътняване срещу вода, много радиочестотни усложнения и куп промени на части.

Всеки път, когато лепите или заварявате нещо, е по-лесно да постигнете целите за дебелина и издръжливост. Отдавна смятаме, че дизайнерите биха могли да получат всички дизайнерски характеристики и функционалност, които търсят, както и възможност за ремонт, ако просто положат малко повече усилия, за да избегнат лепилото. Е, в този вътрешен редизайн за лесен ремонт на iPhone 14 Apple наистина положи усилия в тази насока.

Има нова средна рамка зад екрана, върху която са монтирани всички вътрешни компоненти. Невероятното богатство от антени, които карат съвременните 5G + GPS + Wifi + Bluetooth + сателитна сигнализация да работят в едно устройство, изискват широко заземяване. Десет нови пръста за електромагнитни смущения се свързват с контактни точки, разположени през задния панел, за да запазят заземяването, което преди това беше постигнато със заварки.

Подобрените функции

Постигането на високите нива на издръжливост, които всички очакваме, е невероятно инженерно предизвикателство. Когато изпуснете iPhone 13, неговата метална рамка абсорбира този удар, предавайки и разпространявайки силата върху залепената батерия и здраво залепеното задно стъкло. iPhone 14 отговаря на същото предизвикателство, но постига необходимата устойчивост на усукване по напълно различен начин. Благодарение на вътрешния редизайн за лесен ремонт на iPhone 14, сега има нова средна рамка между дисплея и вътрешностите на телефона и тя поема тежестта на разпределението на силата върху рамката и батерията.

Друго предизвикателство при дизайна е броят на компонентите, които са интегрирани в модула на дисплея. В исторически план те са включвали сензора за Face ID, високоговорителя и сензора за околна светлина. Забелязахме в 13 Pro, че Apple е преместила високоговорителя на слушалката и предната камера от дисплея към мейнфрейма. По онова време оценихме този ход като постепенно увеличена модулност, но не разбрахме напълно обосновката. Сега изглежда, че са положени основите за значително подобрен дизайн.

Няколко нови функции

Рекламираните водещи характеристики на iPhone 14 са SOS със сателитно захранване, подобрена камера и липсващ слот за SIM карта. Ще се потопим в повече подробности, като разглобим iPhone 14 Pro Max, но ето няколко снимки на платката.

Стремежът на Apple към плътност е несравним. Логическата платка на iPhone 14 Pro Max разполага с процесор A16, което е напредък в производителността с 10-15% спрямо A15 на модела 14.

Вътрешността на логическата платка US Pro Max включва комуникационните чипове и голямото пространство за четец на SIM карти.

Можем да потвърдим, че сателитната свързаност се захранва от нов модем Qualcomm X65, който добавя нови 2,4 GHz n53 честотни възможности за поддръжка на Globalstar. ICJay Monroe, изпълнителен председател на Globalstar, се похвали с това в прессъобщение по-рано тази година: „Оценяваме тясната връзка с Qualcomm от самото начало на компанията и искаме да благодарим на екипа за тяхната упорита работа, за да ни помогнат да постигнем обещанието за Band n53.“

Сглобяване на части

Чуваме съобщения, че Apple продължава тенденцията си при сдвояване на части към телефона да изисква активиране на задното стъкло след инсталиране. Наистина не би трябвало да имате нужда от разрешение на Apple, за да инсталирате стъклен лист на телефон, който вече притежавате.

Използването на софтуер за предотвратяване на използването на резервни части получава голямо неодобрение от нас. Тези процедури са разочароващи и в крайна сметка безполезни – Apple просто не може да контролира всички ремонти, които се случват с продуктите им, колкото и да се опитват.

И накрая…

Вътрешният редизайн за лесен ремонт на iPhone 14  е най-същественият след iPhone X. Смятаме, че това  е наистина добра и голяма промяна. За сравнение, Samsung не е променяла структурата на телефона си от 2015 г.

Заради тази най-голяма актуализация от години, това е най-подходящият за ремонт iPhone от години.

Това е толкова голяма и важна промяна, че трябваше да бъде основният анонс на Apple – iPhone е преработен отвътре навън, за да бъде по-лесен за ремонт. Този вътрешен редизайн за лесен ремонт на iPhone 14 ще му помогне да издържа по-дълго и ще намали цялостното му въздействие върху планетата. С малко късмет, ще вдъхнови други производители да последват примера му.

Ако се опитвате да решите дали да изберете 14 или Pro или Pro Max, от гледна точка на възможността за ремонт отговорът е ясен: твърдо подкрепяме iPhone 14. Да се ​​надяваме, че този усъвършенстван дизайн ще стане стандарт в гамата на iPhone 15.

Междувременно е време да напомним, че в DICE.bg правим всякакви ремонти на Apple устройства, като спазваме всички изисквания към ремонтните дейности и внимаваме във всеки един детайл, за да се радвате на телефона си възможно най-дълго време. Можете да се свържете с нас тук: https://dice.bg/repair/

 

––

Качествени оригинални аксесоари iPhone 14 можете да видите и закупите в нашия онлайн магазин или в центровете на DICE в:

Полезни видеоклипове може да откриете в YouTube канала ни.