QLED и OLED телевизори: коя технология е по-добра през 2022 г.
fitbit

Сподели на приятел
27 251

И през 2022 г. закупуването на нов телевизор е също толкова объркващо, както винаги. Дори най-добрите телевизори рекламират буквено-цифров мишмаш от функции като HDR, Ultra HD 4K, 120Hz и HDMI 2.1, което затруднява разбирането какво всъщност си заслужава. Два от най-големите телевизионни термини, които ще видите, са QLED и OLED. Те са само с една буква разлика, но технологиите, които описват, не си приличат.

През последните няколко години Samsung използва маркира своите телевизори като QLED. Тяхната гама QLED за 2022 г. включва модели Neo QLED с 4K и 8K резолюция, The Frame art TV , Serif и Sero rotating TV , всички носещи буквата Q. И Samsung не е единственият. TCL също произвежда QLED телевизори, а Amazon има собствен телевизор Fire TV Omni QLED.

От другата страна на оградата са OLED телевизорите. През последните няколко години LG доминира на пазара на OLED и неговата гама OLED телевизори за 2022 г. е по-обширна от всякога. Но Sony и Vizio също произвеждат OLED телевизори. И за да е още по-объркващо, Samsung има собствен OLED телевизор през 2022 г., което означава, че тази година продава QLED и OLED телевизори.

И така, каква е разликата между QLED и OLED? Ще започнем с качеството на картината. Като очакваме OLED телевизорите да продължат да превъзхождат QLED телевизорите. Ето защо.

QLED и OLED: Кратко резюме на телевизионните технологии

Нека започнем с бърз преглед:

  • OLED означава organic light-emitting diode – „органичен диод, излъчващ светлина“.
  • QLED (според Samsung) означава quantum dot LED TV – „LED TV с квантови точки “.
  • OLED е фундаментално различна технология от LCD, основният тип телевизори.
  • QLED е разновидност на LED LCD, добавяйки филм с квантови точки към LCD „сандвича“.
  • OLED е „излъчващ“, което означава, че пикселите излъчват собствена светлина.
  • QLED, подобно на LCD, е „пропусклива“ в сегашната си форма и разчита на LED подсветка.

QLED телевизорът е просто LCD телевизор с квантови точки

Основният извод е, че QLED е по-близо до обикновения стар LCD, отколкото до OLED, който ние (и повечето други експерти) считаме за съвсем различен клас телевизори, подобно на плазмата преди него.

Квантовите точки са микроскопични молекули, които, когато бъдат ударени от светлина, излъчват своя собствена, различно оцветена светлина. При QLED телевизорите точките се съдържат във филм, а светлината, която ги удря, се осигурява от LED подсветка. След това тази светлина преминава през няколко други слоя вътре в телевизора, включително слой от течни кристали (LCD), за да създаде картината. Светлината от LED източника се предава през слоевете към повърхността на екрана, поради което казваме, че е „пропусклива“.

Поглед към „сандвича“ от слоеве в LCD телевизор, където LED подсветка свети през слой с квантови точки и върху самия LCD панел.

Samsung използва квантови точки за разширяване на своите LCD телевизори от 2015 г. и дебютира с марката QLED TV през 2017 г. Samsung твърди, че тези квантови точки са еволюирали с течение на времето и цветът и светлинният поток са се подобрили. Според нашия опит обаче подобренията, предизвикани от по-добри квантови точки, са много по-малко очевидни за качество на изображението от тези, предизвикани от други фактори.

Други производители на телевизори също използват квантови точки в LCD телевизори, включително Vizio и Hisense, но не можем да наречем тези модели QLED телевизори.

OLED телевизорът изобщо не е LCD телевизор

LCD е доминиращата технология в телевизорите с плосък екран от дълго време. Той е по-евтин от OLED, особено в по-големи размери, и много производители могат да го произвеждат.

OLED телевизорите не се нуждаят от LED подсветка, така че в допълнение към предимствата на качеството на изображението, те могат да станат невероятно тънки.

OLED е различен, защото не използва LED подсветка, за да произвежда светлина. Вместо това светлината се произвежда от милиони отделни OLED субпиксели. Самите пиксели – малки точки, които съставляват изображението – излъчват светлина, поради което се нарича „емисионна“ технология на дисплея.

Panasonic, Philips, Grundig и други продават OLED телевизори в Европа. Но всички OLED телевизори по света използват панели, произведени от LG Display .

Това обаче е на път да се промени. Samsung и Sony скоро ще дебютират с първите OLED телевизори, произведени от Samsung Display. Те обещават подобрен цвят и яркост в сравнение с настоящите OLED телевизори, защото използват квантови точки – точно като QLED телевизорите. Наречени QD-OLED или QD дисплей, те със сигурност ще бъдат доста скъпи в началото, дори повече от стандартните OLED телевизори, но цените в крайна сметка ще паднат.

QLED срещу OLED качество на изображението

Ето някои общи сравнения, които направихме между двете.

Качеството на картината на QLED телевизора варира повече от OLED

Samsung и TCL имат няколко серии QLED и най-скъпите се представят много по-добре от по-евтините. Това е най-вече защото най-големите подобрения в качеството на картината на QLED телевизорите нямат много общо с квантовите точки. Вместо това те са резултат от мини-LED задно осветяване, по-добро локално затъмняване на цял масив, ярки акценти и по-добри ъгли на видимост, което им помага да надминат QLED (и не-QLED) телевизорите, които нямат тези екстри.

Междувременно всички OLED телевизори, които прегледахме, имаха много сходно качество на изображението. При това много добро. Има някои различия между различните OLED телевизори, например LG A2 с неговия 60Hz панел в сравнение със 120Hz на други OLED телевизори, но те не са толкова значителни, колкото разликите между различните серии QLED телевизори.

OLED има по-добър контраст и ниво на черното

Един от най-важните фактори за качество на изображението е нивото на черното и тъй като са емисионни, OLED телевизорите могат напълно да изключат неизползваните пиксели за буквално безкраен контраст. QLED/LCD телевизорите, дори най-добрите с най-ефективното локално затъмняване, пропускат малко светлина, което води до по-измити, по-сиви нива на черното и просветващи ярки участъци.

QLED е по-ярък

Най-ярките QLED и LCD телевизори могат да станат по-ярки от всеки OLED модел, което е особено предимство в светли стаи и с HDR съдържание . В нашите тестове обаче OLED телевизорите все пак могат да получат ярка светлина в повечето стаи и техният превъзходен контраст им позволява да предоставят по-добро цялостно HDR изображение от всеки QLED/LCD телевизор, който сме тествали.

OLED има по-добра равномерност и ъгли на видимост

С LCD дисплеи различните области на екрана могат да изглеждат по-ярки от други през цялото време, а структурата на подсветката също може да се види в част от съдържанието. Дори най-добрите LCD дисплеи избледняват, губят контраст и се обезцветяват, когато се гледат от места, различни от приятното място директно пред екрана.

OLED телевизорите имат почти идеално еднакви екрани и поддържат прецизност от всички, освен от най-екстремните ъгли.

Разделителната способност, цветът, обработката на видеото и други фактори за качество на изображението като цяло са еднакви

Повечето QLED и OLED имат еднаква разделителна способност и 4K, като и двете могат да постигнат 8K резолюция. Нито една технология няма големи предимства в обработката на цветовете или видеото, въпреки че QD-OLED може да осигури подобрен цвят.

QLED може да стане по-голям и по-малък (и по-евтин)

Днес на пазара има шест размера OLED телевизори, като още два размера, 42-инчов и 97-инчов, са нови за 2022 г.

OLED размери на телевизори:

  • 42-инчов
  • 48-инчов
  • 55-инчов
  • 65-инчов
  • 77-инчов
  • 83-инчов
  • 88-инчов
  • 97-инчов

Междувременно, тъй като QLED телевизорите са LCD, те могат да бъдат направени в по-голям диапазон от размери. LCD телевизорите без QLED могат да станат още по-малки.

Размери на QLED телевизори:

  • 32-инчов
  • 43-инчов
  • 50-инчов
  • 55-инчов
  • 58-инчов
  • 65-инчов
  • 75-инчов
  • 82-инчов
  • 85-инчов
  • 98-инчов

Едно голямо предимство, което QLED и LCD имат пред OLED, е цената на масовите размери над 65 инча. Големите телевизори са най-бързо развиващият се сегмент от пазара и не показват признаци на забавяне.

Изгарянето на OLED

Прегаряне се случва, когато постоянна част от изображението – бутони за навигация на телефон или лого на канал например – остава като призрачен фон, независимо какво друго се появява на екрана. Всички OLED екрани могат да прегарят и от всичко, което знаем, те са по-податливи от LCD дисплеите, включително QLED.

Като се имат предвид всички неща обаче, изгарянето не би трябвало да е проблем за повечето хора. От всички доказателства, които видяхме, изгарянето обикновено се причинява от оставянето на единичен статичен елемент на изображението, като лого на канал, което се появява на екрана за дълго време, многократно. Това е проблем, ако поддържате едни и същи програми включени по няколко часа всеки ден и не гледате достатъчно други програми. Но докато променяте това, което се показва, има големи шансове никога да не се стигне до прегаряне.

Електролуминесцентни прототипи с квантови точки, които биха могли да проправят пътя за телевизори с квантови точки с директно виждане.

Кое е по-добро през 2022 г. между QLED и OLED телевизори?

Ами бъдещето? Освен предстоящия си QD-OLED телевизор, Samsung проучва квантовата точка с директен изглед, която се освобождава от течнокристалните слоеве и използва самите квантови точки като източник на светлина. Емисионните QLED телевизори имат потенциала да съответстват на абсолютните нива на черното и „безкрайното“ контрастно съотношение на OLED, с по-добра енергийна ефективност, по-добър цвят и др. Това е доста вълнуващо, но ще минат няколко години, преди да видим емисионни QLED телевизори налични за продажба.

Но има и MicroLED. Това е друга емисионна технология, отново ръководена от Samsung, но също така продавана от LG, която сега се продава за супер богатите, тъй като е наистина скъпа. Както може би се досещате от името, той използва милиони малки светодиоди като пиксели. MicroLED има потенциал за същите перфектни нива на черно като OLED, без опасност от изгаряне. Той може да осигури по-висока яркост от която и да е настояща технология на дисплея, широка цветова гама и не страда от проблемите с ъгъла на гледане и еднородността на LCD. Освен това е огромен. Не включва квантови точки, поне не още, но кой знае какво може да се случи, когато дойде на пазара.

Засега обаче OLED управлява качеството на картината над QLED.

И още нещо…

Напомняме, че какъвто и телевизор за си вземете, винаги ще имате нужда от качествен HDMI кабел за перфектен сигнал и свързаност с всякакви устройства. Ето какви варианти можем да ви предложим в DICE.bg:

Satechi 8K Ultra High Speed HDMI Cable – високоскоростен 8K HDMI към HDMI кабел (200 см)

Baseus Horizontal 4K HDMI Male To 4K HDMI Male Cable (CADSP-B01) – 4K HDMI към 4K HDMI кабел (200 см)

Ugreen 4K 60Hz USB-C to HDMI Cable – кабел с поддръжка на 4K за свързване от USB-C към HDMI

Joyroom Lightning to HDMI Cable and Charging Function 4K – кабел за свързване и зареждане от Lightning към HDMI за мобилни устройства с Lightning порт

Baseus High Definition Series HDMI 2.1, 8K 60Hz Cable – високоскоростен 8K HDMI към HDMI кабел (100 см)

Baseus High Definition Series HDMI 2.1, 8K 60Hz Cable – високоскоростен 8K HDMI към HDMI кабел (200 см)

 

––

Качествени HDMI кабели за телевизори можете да видите и закупите в нашия онлайн магазин или в центровете на DICE в:

Полезни видеоклипове може да откриете в YouTube канала ни.