Apple TV 4K (2022): несравнима мощност на много по-добра цена
fitbit

Сподели на приятел
18 000

Най-новият Apple TV 4K (2022) е най-мощната и пълнофункционална развлекателна кутия на Apple досега. Сега, в третото си поколение, новият Apple TV се захранва от същия чип като миналогодишния iPhone 13 и е приел поддръжка за формата HDR10 Plus. Той е често срещан при телевизорите на Samsung, на които дълго им липсваше Dolby Vision. Siri Remote също премина към USB-C порт.

Самият хардуер е малко по-малък и забележимо по-лек от второто поколение Apple TV 4K от миналата година. Това е така, защото Apple премахна вентилатора за охлаждане (да, имаше такъв преди) и го замени с пасивен термичен дизайн. Но като цяло изглежда като същия стар Apple TV с матова горна част и лъскави страни. Това е кутия, която стои на рафт и се свързва към вашия телевизор чрез HDMI кабел (продава се отделно). Има само лого на Apple отгоре. Разбира се, можете да персонализирате със страхотни аксесоари за Apple TV. При обявяването на новото устройство Apple най-накрая прекрати производството на стария Apple TV HD .

Предимства и недостатъци на Apple TV 4K (2022)

Предимствата:

  • По-достъпен от предишния модел
  • Бързо, отзивчиво представяне по всяко време
  • Дисплей на екосистемата на Apple
  • Siri Remote вече има USB-C

Недостатъците:

  • Базовият модел няма Ethernet
  • Няма подобно на AirTag проследяване на местоположението за дистанционното
  • Слаба интеграция на телевизия на живо
  • Същият стар дизайн

Видеото

4K HDR видеото вече е стандартно. Но все още има значително разделение между двете Apple TV 4K (2022) конфигурации, които се предлагат. Първо, базовият 64GB модел няма Ethernet жак. Моделът с гигабитов Ethernet, удвоена памет и поддръжката на Thread networking е по-скъп. И все пак последната екстра е важна мярка за бъдещето за почитателите на интелигентния дом.

HomeKit

И двата модела могат да действат като центрове за екосистемата HomeKit на Apple. Но само 128GB SKU е напълно готов за Thread и Matter-enabled Thread аксесоари. Ако изберете по-евтиното устройство, ще искате да имате отделен граничен рутер Thread — като собствения HomePod Mini на Apple — за да не пропуснете универсалния интелигентен дом, когато наистина стигнем до него.

Скоростта и процесорът

Сега, подтикван от чипа A15 Bionic на Apple, Apple TV 4K (2022) е по-бърз и отзивчив от всякога. Честно казано, хардуерът от последно поколение вече беше много бърз и единствената област, в която забелязахме допълнителната скорост този път, е при изтеглянето на многозадачния изглед/превключвател на приложения. Той е идеално гладък всеки път, без никакъв намек за насичане. Apple твърди, че приложенията се зареждат по-бързо, но отново ще ви бъде трудно да усетите тази разлика, ако надграждате от предишния 4K. Но ако преминавате от Apple TV HD, наистина ще усетите увеличена скорост. A15 Bionic идва с малко ненужна мощност като за джаджа за забавление. Но вероятно основната му цел е да отвори възможности и да повиши графичния потенциал за бъдещи игри на платформата за тези, които играят. tvOS вече поддържа много контролери на трети страни.

Една от причините tvOS да е толкова приятна за използване е, че е доста неамбициозно да се връщате назад. Apple TV никога не е успявал да преоткрие начина, по който гледаме и се наслаждаваме на телевизионни предавания и филми. Бъдещето на телевизията може да са приложенията, но само ако говорите за задължителните стрийминг устройства, които се предлагат на конкурентни платформи като Roku, Fire TV и Google TV. Опитът на Apple да намери място на телевизионния екран за популярни мобилни приложения като Airbnb така и не се увенча с успех: редица ранни tvOS приложения не са виждали актуализации от години. Много от тях са престанали да работят напълно.

Каналите

Началният екран на tvOS все още е мрежа от приложения. Приложението Apple TV е мястото, където търсите персонализирани препоръки и вашия списък за гледане Up Next. Това е мястото, където наемате или купувате съдържание и предавате поточно оригинали на Apple TV Plus. Можете да се абонирате за някои услуги за стрийминг и да гледате предавания от тези канали, без да прескачате между приложенията.

Но истинските големи играчи (а именно HBO) не се интегрират с каналите на Apple TV и все още ви карат да използвате техните собствени приложения, ако искате да ги гледате. Те се появяват поне в реда Up Next и в препоръките, както и предавания от Hulu, Disney Plus и много други. Спортните резултати на живо и специалната секция за деца допълват функциите на приложението Apple TV. В крайна сметка не използваме това, което е предназначено да бъде основен център толкова често, може би защото е толкова изолирано от началния екран.

Apple TV 4K (2022) стрийминг

И все още има области, в които Apple изостава много от Amazon, Google и Roku – особено когато става въпрос за телевизия на живо. Fire TV и Google TV разумно интегрират стрийминг телевизионни услуги като Hulu с Live TV, Sling TV и YouTube TV направо в операционната система, предоставяйки бърз достъп до отделни канали и дори предоставяйки традиционно ръководство, когато искате да прегледате какво се случва.

Телевизията на живо на Apple TV 4K не е толкова добра, колкото може (или трябва) да бъде. Това помага донякъде: можете да кажете на Siri да изтегли канали в приложения като FuboTV и DirecTV Stream, но повечето други популярни услуги за телевизия на живо не се поддържат. Някои доставчици позволяват да използвате Apple TV като приемник и да имате достъп до пълен пакет канали чрез техния софтуер, но това е различно от интегрирането на тези приложения и програмиране в основния софтуер на tvOS.

Гласовата функция за свободни ръце е налице, ако имате HomePod или HomePod Mini и можете да изтеглите отделни приложения като ESPN, CNN или CBS, като използвате идентификационните си данни за единично влизане. Но е време Apple да приспособи по-добре някои от тези платформи за стрийминг на телевизия.

Всички устройства на Apple – заедно

Всичко това означава, че ако търсите някаква революционна промяна на телевизионното потребление, както го познавате днес, Apple TV 4K (2022) няма да ви я даде. Но за хората, които са дълбоко вкоренени в екосистемата на хардуера и услугите на Apple, Apple TV 4K може да осигури блажено изживяване, а и впечатляваща функционалност за различни устройства.

Това започва с процеса на настройка: просто държите iPhone близо до Apple TV, след като го включите, вашият акаунт в Apple, идентификационните данни за Wi-Fi и предпочитанията за настройки се прехвърлят към новото устройство. Отнема по-малко от две минути, за да възстанови напълно оформлението на началния екран и да изтегли всяко приложение, което вече сте имали. Вашият iPhone може да играе ролята на дистанционно управление и, което е по-полезно, можете да използвате познатата му клавиатура, когато влизате в приложенията.

Покупките и плащанията могат да бъдат удостоверени с Face ID или Touch ID.

Можете да сдвоите AirPods с Apple TV 4K (2022) за лично слушане или да гледате нещо заедно отдалеч с приятели, използвайки SharePlay. Други платформи поддържат Bluetooth слушалки и имат подобни дистанционни възможности, но изпълнението на Apple е най-безпроблемното.

Apple Fitness Plus може да се синхронизира с Apple Watch — а сега и iPhone, за тези, които нямат часовник — за да показва показатели за тренировка на вашия телевизор. AirPlay остава наличен за лесно излъчване на съдържание от друго устройство на големия екран и можете да управлявате съвместими с HomeKit интелигентни домашни приспособления със Siri Remote.

Профилите

Би било страхотно да имате подходящо приложение Home на самия Apple TV 4K(2022). Но засега оставате с командите на Siri и изпълнявате любимите си сцени и преглеждате емисиите на камерата в Control Center. Apple TV 4K все още поддържа множество потребителски профили, а по-късно тази година Siri ще може да прави разлика между гласовете на до шест души, за да превключва профилите или да показва персонализирани предложения. Но подходът на Apple към профилите все още се нуждае от повече усъвършенстване, например отделни начални екрани за всеки човек. Разработчиците на приложения за поточно предаване също са склонни да бавят свързването на индивидуални потребителски профили с профили на tvOS.

Siri

Говорейки за Siri, tvOS 16.1 наскоро представи по-компактен екранен интерфейс за гласовия асистент на Apple. Когато се активира, пулсиращото лого на Siri се появява в долния десен ъгъл на екрана и всички визуални отговори (резултати от търсене на филми, прогнози за времето и т.н.) се изместват от дясната страна във вертикален списък, за да не пречат на каквото гледате в момента. Това е удобна рационализация, която прави Siri полезна, но не и натрапчива. Все още обаче има много заявки, които връщат отговор „Не мога да помогна да потърсите това тук“. Разбирам, че Siri е фокусирана върху забавлението на Apple TV, но не е добре в сравнение с Alexa и Google Assistant. Асистентът на Apple се нуждае от повече последователност между платформите.

Siri Remote

Освен че се отказа от Lightning за USB-C, включеното Siri Remote е идентично с предишното поколение. Това е до голяма степен добре: то е ергономично и лесно за използване. След въртящия жест на кликпада за бързо превъртане, рядко ще се занимавате със стария, по-малко ефективен начин за бързо превъртане напред и назад. Много ни се иска Apple да беше включила U1 чип в новото дистанционно, което би улеснило търсенето с помощта на близкия iPhone. В противен случай дори вграден високоговорител би бил добър за команда „Siri, намери дистанционното“. Това дистанционно не се губи толкова лесно, колкото предишното, което беше ненужно тънко, но все пак се случва. Но пък можете да му сложите красив удароустойчив калъф за дистанционно на Apple TV, който едновременно да го защитава и да го прави по-лесно за откриване.

Домашното кино

Що се отнася до домашното кино, всичко е почти същото, както беше с Apple TV 4K от второ поколение. Но сега HDR10 Plus е добавен към видео микса заедно с Dolby Vision. Това ще бъде добре дошла новина за собствениците на телевизори Samsung, тъй като оригиналното програмиране на Apple вече се предава във формата и много филми, които можете да наемете или купите в Dolby Vision, също трябва да се върнат към HDR10 Plus на съвместими телевизори. HDR10 Plus предлага същото основно предимство на Dolby Vision, използвайки динамични метаданни, за да позволи корекции на картината за всеки кадър, които са в съответствие с намерението на създателя на филма. Обичайните настройки за съответствие на динамичния обхват и честотата на кадрите все още са налични. Трябва да използвате първите, за да не позволявате на Apple TV 4K (2022) да работи в HDR през цялото време.

QMS VRR

Apple TV 4K от трето поколение дава още една надежда за бъдещето: по-късно тази година софтуерна актуализация ще добави поддръжка за това, което е известно като QMS VRR. Това позволява на съвместимите телевизори да превключват между различни кадрови честоти без черен екран или забележимо прекъсване на картината. Колко телевизора работят с QMS VRR, ще попитате? Е, нула в момента. Но ще започнете да ги виждате да излизат на пазара през следващата година.

Има ли смисъл да надстройвате до Apple TV 4K (2022)?

Що се отнася до настоящите собственици на Apple TV 4K, ако нямате 4K телевизор Samsung в хола си и сте чакали със затаен дъх HDR10 Plus, няма убедителна причина да надстроите от предишен модел към този. Малко вероятно е да усетите подобренията на скоростта, а Thread / Matter едва започва, така че има достатъчно време да изчакате следващото, което Apple ще направи с Apple TV. Не става дума за революция на телевизията. Подобно на много от продуктите на Apple тази година, Apple TV 4K е леко усъвършенстване на предходния модел.

И все пак Apple TV 4K е надстройка, която си заслужава за всеки, който все още се е придържал към стария HD модел. И цената вече е по-разумна. Все още е по-скъпо от бюджетните стрийминг стикове Roku и Fire TV в света, но тази добавена цена ви освобождава от реклами на началния екран и идва с известно успокоение, че Apple не е толкова заинтересована от проследяването на навиците ви за гледане във всеки момент на будност като някои съперници. Ако се считате за A/V маниак, вероятно ще е добре да вземете модела, който включва поддръжка на Ethernet и Thread. Това ще помогне на Apple TV 4K да се задържи по-дълго във вашия медиен шкаф.

Съгласие за използване на Apple TV 4K (2022)

Всяко смарт устройство вече изисква да се съгласите с поредица от правила и условия, преди да можете да го използвате. За нас е невъзможно да прочетем и анализираме всяко едно от тези споразумения. Но ще преброим точно колко пъти трябва да натиснете „agree“, за да използвате устройства, тъй като това са споразумения, които повечето хора не четат и определено не могат да преговарят.

За да използвате Apple TV 4K, трябва да приемете:

  • Правила и условия за tvOS на Apple
  • Гаранционен договор
  • Правила и условия на iCloud
  • Правила и условия на Game Center

Можете също така по желание да изберете да предоставяте на Apple и разработчиците доклади за сривове и анализи на приложения. Така крайният брой е четири задължителни и две незадължителни споразумения.

 

 

––

Качествени оригинални аксесоари и калъфи за Apple TV 4K можете да видите и закупите в нашия онлайн магазин или в центровете на DICE в:

Полезни видеоклипове може да откриете в YouTube канала ни.