Какво е PPS бързо зареждане и каква е разликата между PD, QC и PPS
fitbit

Сподели на приятел
13 145

Мобилните устройства стават все по-мощни с всеки изминал ден и тяхната консумация на енергия се е увеличила драстично, което прави нуждата от бързо зареждане все по-голяма. През 2017 г. USB Implementers Forum (USB-IF), организацията, която подкрепя напредъка на USB технологията, добави PPS бързо зареждане към стандарта USB PD 3.0. Така създаде унифицирано решение за съвременните устройства за бързо зареждане. Същата година QC 4.0 на Qualcomm отговаря на стандартите PPS, постигайки унифицирана схема за таксуване.

Какво е програмируемо захранване (PPS)

PPS бързо зареждане е най-модерната технология за зареждане за USB-C устройства. Технологията регулира напрежението и тока в реално време, в зависимост от състоянието на зареждане на устройството, като го захранва с максимална мощност.

Каква е разликата между PPS, PD и QC?

Програмируемото бързо захранване (PPS) позволява стъпаловидни промени в тока и напрежението. Намалява загубата на преобразуване по време на зареждане, като гарантира, че зареждането е по-ефективно. Когато зареждането е по-ефективно, се произвежда по-малко топлина, а когато се произвежда по-малко топлина, животът на батерията се увеличава. Така че PPS бързо зареждане е по-добро за батерията на вашето устройство.

Power Delivery (PD) е стандарт за работа с по-висока мощност, който беше въведен от USB Implementers Forum. Позволява бързо зареждане на устройствата чрез USB връзка. Той осигурява високоскоростно зареждане с променливо напрежение, използвайки интелигентна комуникация с устройството. Устройствата определят колко енергия могат да изтеглят от PD зарядно устройство.

Power Delivery е проектиран да позволява на устройствата да се зареждат бързо през USB връзка. Най-новата му версия, PD 3.0, е един от най-популярните протоколи за бързо зареждане. PPS е най-новото допълнение към стандарта PD 3.0. PPS и PD протоколите работят безпроблемно заедно. PPS дава възможност за предоговаряне на нестандартни токове и напрежения между зарядното устройство и устройството.

Quick Charge (QC) е един от най-разпространените протоколи за бързо зареждане на пазара и се намира в много популярни смартфони. Той е изобретен от Qualcomm, които произвеждат мобилни процесори. Стандартът за зареждане поддържа обратна съвместимост, което означава, че зарядно устройство QC 4+ може да зарежда бързо устройство QC 3.0. Quick Charge постига бързо зареждане чрез увеличаване на напрежението на зареждане, увеличавайки мощността в процеса. QC 5, най-новият стандарт в технологията за бързо зареждане, може да презареди смартфоните до 50% за пет минути.

Кои устройства поддържат PPS?

Samsung Galaxy S20 беше първият телефон, сертифициран за PPS бързо зареждане. Но има три други устройства, които също поддържат стандарта: Samsung Note10, Samsung S20 Ultra и Samsung S21.

Може ли PPS да зарежда лаптопи?

Да, много лаптопи поддържат PPS протокола за зареждане и могат да се зареждат по-бързо, безопасно и по-ефективно.

Изберете някое от тези устройства за бързо зареждане от DICE.bg

Бързо зареждане до 20 W

Ултра компактно, леко и практично – такова е това PD бързо захранване Anker PowerPort III Cube Wall Charger 20W USB-C. Може да захранва едно устройство с USB-C порт и мощност до 20W.

Другото ни предложение св тази категория е Baseus Compact Quick Wall Charger 20W (CCXJ-B01), с малък, практичен дизайн с поликарбонатен корпус. Осигурява мощност от 20 W. Оборудвано е с един USB-A изход и един USB-C, които притежават технология за бързо зареждане QualComm Quick Charge 3.0 (QC 3.0). С него можете да зареждате две устройства едновременно, ако те се нуждаят от мощност до 20 W. Поддържа протоколи за бързо зареждане Power Delivery 3.0 (PD 3.0), Quick Charge 4.0+ (QC 4.0+, QC 3.0, QC 2.0)

Бързо зареждане до 30 W

Baseus Compact Quick Wall Charger 30W (CCXJ-E01) е още едно компактно, но и мощно PD и QC захранване на Baseus, което ще ви свърши страхотна работа. Неговите портове и протоколи са същите като на предишното, но може да осигури мощност до 30 W.

Оставаме при марката и за Baseus GaN 3 Fast Charger 1C 30W. С него можете да заредите едно устройство, но пък разполага и GaN3 чип и протоколи за бързо зареждане като PD3.0, QC4+, PPS.

Бързо зареждане до 65 W

С Anker 735 GaN Prime III 65W запазваме компактните размери, но вдигаме мощността до 65 W и добавяме още страхотни характеристики. Устройството разполага с вграден интелигентен чип за идентификация и управление на захранването, за да предпази зарежданите смартфони, лаптопи и таблети от повреждане. Получавате възможност да заредите до 3 устройства едновременно, като едното от тях може да е MacBook с мощност до 65W. Всъщност това е перфектна алтернатива на зарядното на MacBook, тъй като е по-малко, но също толкова бързо. Не на последно място, това захранване използва GaN Technology, което го прави много по-леко, но и много бързо. Поддържа следните протоколи за бързо зареждане: Power Delivery 3.0 (PD 3.0), Quick Charge 4.0+ (QC 4.0+, QC 3.0, QC 2.0), SCP + FCP (Huawei), AFC (Samsung), PE+.

Връщаме се отново към Baseus за Baseus GaN 2 Lite Charger 65W (CCGAN2L-E01) – тяхното GaN захранване с мощност до 65 W. Характеристиките му са подобни на тези на Anker, но моделът е по-бюджетен и по-достъпен, което е типично за бранда.

Бързо зареждане над 100 W

Оставаме при Baseus, но вдигаме още веднъж мощността – Baseus GaN 2 Pro Charger 100W (CCGAN2P-L01) е със 100 W мощност и може да зарежда до 4 устройства едновременно. USB изходите отново са тип USB-A и USB-В, а протоколите остават Power Delivery 3.0 (PD 3.0), Quick Charge 4.0+ (QC 4.0+, QC 3.0, QC 2.0), SCP + FCP (Huawei), AFC (Samsung), PE+.

Satechi доказват отново класата си със Satechi 165W USB-C PD Compact GaN Charger – PD бързо зареждане от ново поколение. И тук ще получите ползите на GaN технологията, но съчетана с цели 165 W мощност. Това е перфектното захранване за повечето модели MacBook Pro, MacBook Air, iPad Pro, iPad Air, Microsoft Surface Pro, iPhone 11, 12 и 13 и всички устройства с мощност до 165 W. Има защита от прегряване, пренапрежение и късо съединение и разполага с четири USB-C изхода, поддържащи Power Delivery и интелигентно регулира изходната си мощност според свързаните устройства. С това захранване можете да зареждате едновременно и можете да заредите и „най-гладния“ преносим компютър с USB-C.

Zendure SuperPort 4 Desktop Charger With Dual PD 100W има здрав, подсилен корпус. Работи с протоколи Power Delivery 3.0 (PD 3.0), Quick Charge 3.0 и мощности до 100 W. Вграденият интелигентен ZEN+2.0 чип за идентификация и управление гарантира, че устройствата са безопасно заредени. Единият порт позволява да зареждате MacBook до 100 W, а едновременно можете да включите до 4 устройства.

Последното ни предложение в тази категория е Belkin Boost Charge Pro 4-Port GaN Charger 108W – мощно PD зарядно устройство с GaN технология, интелигентно разпознаване на устройството и разпределение на мощността за бюрото ви. С неговите с 2xUSB-C и 2xUSB-A порта можете да осигурите до 96 W за вашия MacBook, iPhone, iPad, Apple Watch, Samsung, както и други USB-C смартфони, таблети и лаптопи, като можете да зареждате по 4 едновременно. USB-C PD 3.0 позволява зареждане на MacBook Pro от 0-50% за около 50 минути или зареждане на iPad от 0-50% за 39 минути, iPhone 12 Pro от 0-50% за 26 минути.

 

 

––

Още страхотни предложения за бързо зареждане можете да видите и закупите в нашия онлайн магазин или в центровете на DICE в:

Полезни видеоклипове може да откриете в YouTube канала ни.