Дойде ли време за MacBook със сензорен екран?
fitbit

Сподели на приятел
12 903

След като години наред Apple гръмогласно отричаше, че е възможно, компанията все пак може да пусне на пазара MacBook със сензорен екран след 2025 г., според доклад на Bloomberg. Знаем, че Apple добавя M2 Pro Chip към лаптопите Macbook Pro, но сензорният екран все още се изплъзва, както винаги.

Ако новите доклади са верни, това е сериозен обрат по тема, която отдавна е една от основните разминавания между iPad и Mac. Този продължителен танц между iPad и MacBook е нещо, за което мислим от много години.

През годините започнахме да го наричаме голяма обединена теория на операционните системи на Apple и идеята беше, че с течение на времето iPad ще добавят повече функции, подобни на Mac (или повече функции, подобни на компютър), а Mac, особено MacBook, ще добави функции от страна на iPad. Всъщност това вече започна да се случва.

В края на краищата, добавете (скъп) калъф с клавиатура към iPad и ще имате нещо, което изглежда и се усеща като лаптоп. Това е особено вярно сега, когато iPads могат да използват мишка или тракпад и да извършват многозадачност по по-компютърен начин, отколкото преди.

Защо досега няма MacBook със сензорен екран

Основният аргумент срещу MacBook със сензорен екран отдавна е, както веднъж каза Стивън Джобс, „след кратък период от време започвате да се уморявате и след продължителен период от време на ръката ви ѝ иска да падне. Не работи, това е ужасно в ергономично отношение.“

Като хора, които са тествали и преглеждали лаптопи още преди да съществува линията MacBook на Apple, това със сигурност е вярно… ако използвате сензорния екран като единствен или основен начин за взаимодействие с лаптоп. Има причина, поради която сензорните екрани станаха популярни на лаптопи с Windows около пускането на Windows 8 и оттогава се превърнаха в стандартна функция на почти всеки лаптоп от среден клас и по-висок.

Не че сензорният екран трябва да бъде вашият единствен или дори основен метод за работа. Но понякога е много удобен начин да използвате компютъра си – например за докосване на бутон на екрана, превъртане през дълги уеб страници или документи или дори пренареждане на прозорци на работния плот. Като устройства за пълен работен ден сензорните екрани на лаптопите са ужасни. Като устройство за въвеждане за конкретни задачи понякога, сензорните екрани на лаптопите са страхотни.

Какво имахме дотук

Apple и други вече си поиграха с идеята за докосване на Mac и не се получи добре. Това е най-силният аргумент, за който се сещам срещу MacBook със сензорен екран.

Сензорната лента на MacBook Pro, пусната през 2016 г., беше малък допълнителен сензорен дисплей. Никога не успя да се наложи и мнозина се радваха, когато отпадна от по-новите модели (засега продължава да съществува в текущия 13-инчов MacBook Pro).

Още преди това продукти за следпродажбено обслужване като този AirBar обещаха да добавят възможности за докосване на MacBook, въпреки че това никога не проработи напълно.

Оригиналният MacBook със сензорен екран беше устройство, наречено ModBook от компания на име Axiotron. Това беше готов MacBook Pro, разглобен и сглобен отново с нов сензорен екран като таблет, базиран на Mac. През 2008 г. инженерството зад преустроения, таблетиран MacBook на Axiotron еше впечатляващо, но без никаква клавиатура изобщо и без дори основно завъртане на екрана, това беше скъпа особеност.

Въпреки че тази идея не продължи дълго, тя повдига възможността добавянето на сензорен екран да може също така да изгради път към нови дизайни на Mac, които са по-скоро конвертируеми компютри с Windows, насърчавайки евентуално сближаване на Mac/iPad.

Ако приемем, че бъдещите MacBook запазят вече отличните си клавиатури и тъчпадове, добавянето на сензорен екран не трябва да намалява изживяването. Всъщност бихме се обзаложили, че работата с MacBook със сензорен екран ще се почувства приблизително същото като докосването на лаптоп с Windows – функция, която обикновено е вградена по подразбиране и е там, когато пожелаете, но лесно можете да игнорирате през останалото време.

 

Оригинални аксесоари за MacBook ще намерите в нашия онлайн магазин или в центровете на DICE в:

Полезни видеоклипове може да откриете в YouTube канала ни.