iPhone срещу Android: Кое е по-добро за вас?
fitbit

Сподели на приятел
20 981

Когато търсите най-добрия смартфон, първото решение може да бъде най-трудното: iPhone срещу Android. Прегледахме разликите между тях, за да ви помогнем да направите най-добрия избор за вашите нужди.

iPhone срещу Android: общи констатации

Вашето първо решение, когато решите да вземете смартфон, е кой ще купите; две от основните опции са iPhone и Android. И двата предлагат много страхотни функции, но телефоните iPhone и телефоните с Android са много различни.

iPhone:

  • Затворена хардуерна и софтуерна екосистема.
  • Производител: Apple.
  • Вграден асистент: Siri.
  • Съвместим с Google Assistant, Amazon Alexa и Samsung Bixby.
  • По-малко налични версии наведнъж.
  • Функции, ограничени до това, което внедрява Apple.

Android:

  • Лесни за изтегляне приложения както от официални, така и от неофициални източници.
  • Производители: Google, Samsung, Microsoft, Garmin и др.
  • Вграден асистент: Google Assistant
  • Също така съвместим с Amazon Alexa и Samsung Bixby.
  • Предлага се с различни характеристики и цени.

Хардуер: Android има повече опции

iPhone:

  • Само няколко модела налични наведнъж.

Android:

  • Предлага се от различни производители, някои от които са по-добри от други.

Хардуерът е първото място, където стават ясни разликите между iPhone и Android.

Само Apple произвежда iPhone, така че има изключително строг контрол върху съвместната работа на софтуера и хардуера. От друга страна, Google предлага софтуер за Android на много производители на телефони, включително Samsung, HTC и Motorola. Поради това телефоните с Android се различават по размер, тегло, функции и качество.

Премиум телефоните с Android са почти толкова добри, колкото iPhone, но по-евтино устройство с Android с по-малко функции може да е всичко, от което се нуждаете.

Ако купувате iPhone, трябва да изберете модел. Тъй като много компании произвеждат устройства с Android, трябва да изберете както марка, така и модел. Някои може да предпочетат избора, който предлага Android, но други оценяват по-голямата простота и по-високото качество на Apple.

Операционни системи: И двете имат предимства

iPhone:

  • Работи на iOS на Apple.
  • Нови версии стартират ежегодно.

Android:

  • Работи на Android, като някои производители използват малко по-различна версия.
  • Android може да се актуализира по-рядко.

Телефоните с Android работят с операционната система Android на Google, докато iPhone използват iOS на Apple. Като цяло функционират по един и същ начин: ще имате начален екран с най-популярните си приложения, включително игри, помощни програми, приложение за телефон за извършване на повиквания, приложение за камера за снимки и съобщение за изпращане на текстови съобщения. Те също така използват сензорни интерфейси и устройството може да включва хардуер като акселерометри или жироскопи за повече функции.

Apple пуска нова версия на iOS всяка есен с допълнителни актуализации в последващата година. В по-ранните дни на Android актуализациите бяха по-редки и редовни (Android 2.0 излезе през 2009 г., докато и 3, и 4 излязоха през 2011 г.). Напоследък обаче Android започна да прави по-често актуализиране. Някои производители на устройства с Android, като Samsung, използват леко модифицирана версия на операционната система.

Някои производители, които използват Android, бавно актуализират телефоните си до най-новата версия на операционната система Android, а понякога изобщо не ги актуализират. Докато по-старите телефони в крайна сметка губят поддръжка за най-новата операционна система, поддръжката на Apple за по-стари телефони може да бъде по-добра от тази на Android, особено след като платформата е отворена за други производители.

Приложения: Android има повече опции

iPhone:

  • Предлага се само чрез App Store на Apple.
  • Над 2 милиона приложения.

Android:

  • Предлага се в Google Play Store и чрез източници на трети страни.
  • Близо 3 милиона приложения.

Apple App Store предлага по-малко приложения от Google Play, но изборът не е най-важният фактор.

Apple е стриктна по отношение на това какви приложения позволява, докато стандартите на Google за Android са по-меки. По-строгият контрол на Apple е част от причината техният магазин за приложения да има по-малко предложения от този на Google, но това също означава, че е по-малко вероятно да изтеглите зловреден софтуер.

Другото предимство на централизирания магазин на Apple е, че компанията е сигурна, че всичко в него е съвместимо с наличните устройства. Комбинацията от множество производители на телефони с Android и по-малко скрининг в Google Play Store означава, че може да не сте сигурни, че желаното от вас приложение ще работи точно с вашия телефон.

Освен това, по-големият избор и възможност за изтегляне на приложения за Android извън официалния Google Play Store може да се харесат на някои потребители.

Сигурност: Apple е по-добър

iPhone:

  • Криптиране от край до край.
  • App Store, предназначен да предотвратява зловреден софтуер.

Android:

  • Криптиране при пренасяне.
  • По-широката наличност на приложения на трети страни може да отвори устройството за злонамерен софтуер.

Ако ви е грижа за сигурността на вашия смартфон, състезанието iPhone срещу Android се печели от iPhone, който е по-сигурен. Причините за това се дължат на различни фактори, но ето някои от най-важните:

  • Apple поддържа криптиране от край до край в своите приложения. „От край до край“ означава, че текстово съобщение, например, е кодирано по време на целия си път между изпращащото устройство и получателя. Android, като цяло, криптира „при преминаване“, което означава, че информацията е защитена, докато се движи, но може да е уязвима при „спирки“, като например през сървърите на Google.
  • Apple контролира изтеглянията. Един от най-честите начини за компрометиране на цифровата сигурност е чрез изтегляне на зловреден софтуер, предназначен да краде информация или да повлияе на работата на дадено устройство. Apple работи, за да предотврати появата на злонамерен софтуер в своя App Store и това е единственото място, където можете да получите приложения за iPhone. По този начин отвореността и гъвкавостта на Android могат да се превърнат в пасив.

Важно е обаче да се отбележи, че iPhone не е имунизиран срещу заплахи за сигурността; просто е по-малко вероятно да бъде насочен към телефоните, базирани на Android.

Интелигентен асистент: Google Assistant надминава Siri

iPhone:

  • Платформа по подразбиране: Siri.
  • iPhones могат да използват Google Assistant или Bixby чрез приложения.

Android:

  • Платформи по подразбиране: Google Assistant или Samsung Bixby.
  • Потребителите на Android не могат да използват Siri.

Бъдещето на функционалността на смартфоните е управлението от изкуствен интелект и гласови интерфейси. Когато противопоставим iPhone срещу Android по този принцип, Android има ясна преднина тук.

Google Assistant, най-известният интелигентен асистент на Android, е много мощен. Той използва всичко, което Google знае за вас и света, за да улесни живота ви. Например, ако вашият Google Календар знае, че се срещате с някого в 5:30 и че трафикът е ужасен, Асистентът може да ви уведоми да тръгнете по-рано.

Siri е отговорът на Apple на Google Assistant за изкуствен интелект. Подобрява се с всяка нова версия на iOS. Въпреки това, той все още е ограничен до сравнително прости задачи и не предлага усъвършенстваните умни функции на Google Assistant. Потребителите на iPhone, които не харесват Siri, също могат да използват Google Assistant, докато собствениците на Android нямат достъп до Siri без продукт на Apple.

Екосистема: Apple е затворена, но мощна

iPhone:

  • Безпроблемно взаимодействие с Mac, Apple Watch, Apple TV и други устройства.

Android:

  • По-малко интерактивност между устройства с Android, особено от различни производители.

Много хора използват таблет, компютър или носимо устройство в допълнение към своя смартфон и това може лесно да реши тяхното противопоставяне iPhone срещу Android. За тях Apple предлага по-добро интегрирано изживяване. Тъй като Apple произвежда компютри, таблети, часовници и iPhone, тя предлага функции, които Android може да не предлага.

Например, можете да използвате вашия iPhone като дистанционно за вашия Apple TV. Или да отключите своя iPhone или MacBook с Apple Watch. AirDrop ви позволява незабавно да прехвърляте файлове и връзки между iPhone, Mac или iPad, без да пишете имейл. Други функции ви позволяват да стартирате видеоклип в YouTube на Apple TV и да го продължите оттам, откъдето сте спрели, на iPhone. AirPlay може да ви позволи да споделяте екрана на вашия Mac с Apple TV или да използвате iPad като втори монитор.

Услугите на Google като Gmail, Maps, Google Now работят на всички устройства с Android. Но освен ако часовникът, таблетът, телефонът и компютърът ви не са произведени от една и съща компания (и няма твърде много компании, различни от Samsung, които произвеждат продукти във всички тези категории), Android няма унифицирано изживяване на различни устройства.

Възможност за обслужване: Вземете Android за корекции „направи си сам“.

iPhone:

  • Да внесете промени сами е трудно, ако не и невъзможно.
  • Ще трябва да занесете устройството си до доставчик на услуги или Apple Store.

Android:

  • Много производители правят своите устройства удобни за обслужване от потребителя.

Apple набляга преди всичко на елегантността и простотата в iPhone. Това е важна причина, поради която потребителите не могат да надстроят хранилището на iPhone или да сменят батериите (възможно е да получите резервни батерии на iPhone, но те трябва да бъдат инсталирани от обучен сервиз).

От друга страна, производителите на Android често позволяват на потребителите да сменят батерията на телефона и да разширят капацитета му за съхранение.

Компромисът е, че Android е малко по-сложен и не толкова елегантен, но това може да си струва в сравнение с липсата на памет или избягването на плащането за скъпа смяна на батерията.

Финални анализи

Въпросът iPhone срещу Android няма еднозначен отговор. И iPhone, и Android предлагат решения за хора с различни нужди. Ако вече притежавате продукти на Apple като Mac, iPad или Apple TV, получаването на iPhone е лесен избор. Ако гъвкавостта или приложенията са важни, изберете Android.

Различните категории са по-важни за определени хора. Някои хора ще ценят повече избора на хардуер, докато други ще се интересуват повече от живота на батерията или мобилните игри. И двете платформи предлагат добър избор за различни хора. Ще трябва да решите кои фактори са най-важни за вас и да изберете телефона, който най-добре отговаря на вашите нужди.

Често задавани въпроси

  • Колко хора използват Android и колко – iPhone?

Заедно потребителите на Android и iPhone притежават 99% от всички активни мобилни телефони; обаче има значително повече потребители на Android, отколкото потребители на iPhone поради огромната разлика в цените. Към 2020 г. световната статистика iPhone срещу Android показва, че приблизително 1 милиард души притежават iPhone и 2 милиарда души притежават Android.

  • Какво мога да правя на Android, което не мога на iPhone?

Android ви позволява да правите няколко неща, които защитата на iPhone не позволява, като например настройка на акаунт в режим на гост, за да споделяте телефона си с Android с други потребители. Можете също да използвате уиджети, за да изтегляте информация от приложения, без да ги стартирате, да добавяте място за съхранение със SD карта, да работите с разделен екран и да прехвърляте документи директно от компютъра към телефона с помощта на Android File Manager. iPhone ви позволява само да прехвърляте снимки по този начин.

  • Какво мога да направя на iPhone, което не мога да направя на Android?

С iPhone можете да държите стария си телефон до новия и да използвате функцията QuickStart, за да прехвърлите данни към новото си устройство. iPhone също ви позволява да изпращате и получавате пари чрез вграденото приложение iPhone Messages . Друга топ функция е FaceTime , където можете да водите видео чат с други потребители на iPhone, без да инсталирате приложение на трета страна.

–-

Открийте оригинални аксесоари за смартфони в нашия онлайн магазин или в центровете на DICE в:

Полезни видеоклипове може да откриете в YouTube канала ни.