Различните видове слушалки и техните особености.
fitbit

Сподели на приятел
4 157

За разлика от българския език в който имаме една дума за “слушалки”, ако не броим архаичното “шлемофон”, то в английския има 2 думи, които всъщност разделят много ясно категориите: “earphones” и “headphones”.

Като цяло всички малки слушалки, които се поставят в ухото са Earphones. Всички с диадема са Headphones.

Earphones

In-Ear

Прието е като категория In-Ear да се наричат онези, които има гумени или пенести тапички и изолират входящия външен звук. При такъв тип слушалки, това “затапване” освен, че ни изолира добре от околната среда ни дава и доста по-плътен бас. Това ги прави страхотни при пътуване в градския транспорт или когато просто искате да се изолирате от градския шум и да се насладите максимално на музиката си. Начина, по който го постигат обаче е и един от недостатъците им. Тези тапички, които изолират така добре, при по-дълга употреба започват да дразнят в ушите. Налягането от баса пък, което няма никаква утечка, при продължително слушане изморява ухото и след 3-4 часова сесия е възможно дори и да имате остатъчно бучене за известно време. Намират се и модели, които разполагат с отвор – утечка за баса и натоварват по-малко ухото при продължително слушане. Препоръчва се да се ползват максимум около час. 

 

Класически

Друг тип Earphones слушалки са класическия тип. Те не запушват ухото, а в доста от случаите, корпусът разполага с отвор, който позволява да освободи налягането от баса, както и да чувате околен звук. В началото такъв тип слушалки бяха с равно “лице”, насочено към ухото и целия говорител насочва звука към ушната мида и ушния канал.

 

При появата на iPhone 5, Apple пуснаха Earpods на пазара, които стартираха тренд измежду множество производители. Корпуса стана несиметричен, насочващ звука навътре в ушния канал, през значително по-малък отвор в предния му край. Втори по-малък отвор от своя страна насочва част от звука към мидата на ухото. Тази конструкция позволи звука да се компресира и насочи. Доставя плътност, която на този етап имаше само при In-ear слушалките с тапички, но няма изолиращия ефект и натоварване от баса, при по-дълга употреба. В същото време слушалките стоят по-стабилно в ухото и изпадат по-трудно.

 

Такъв тип слушалки са силно препоръчителни при бягане, каране на колело или шофиране, когато е добре все пак да не разчитаме само на периферното зрение. Също са препоръчителни за ранна тийнейджърска възраст, тъй като щадят ушите. 

От двата типа малки слушалки има безжични в три разновидности. С кабел от едната до другата, на който разполагат с обща батерия, микрофон, контроли и Bluetooth модул.

Такива, които имат яка в която се намират “bluetooth” модула, контролите, батерията и в някои случаи моторче за вибрация.

Както и такива, които нямат съвсем никакви кабели, а всяка разполага със собствена батерия и Bluetooth модул. При тях се срещат модели, при които само едната има микрофон, но масово е наличен и в двете. Стандартно безжичните слушалки от малкия тип имат издръжливост на батерия около 3,5 до 7 часа слушане на музика, но се намират изключения с 10-на часова издръжливост. 

 

Обикновено безжичните слушалки, които нямат кабел от една до друга, пристигат с калъф за транспортиране, който съдържа батерия и ги зарежда, докато са в него.

Спортни

Намират се варианти предвидени за спортуване, които имат защита срещу изпотяване и различни видове стабилизатори. В единия случай е кукичка, която минава над и зад ушната мида, в другия е контра, която се заклещва от вътрешната страна на мидата. Понякога тези стабилизатори може да се свалят.

Малко известен факт е, че първите слушалки без кабели не са бестселъра Airpods, а продукт от основния конкурент на Apple – Samsung. Gear Icon X дебютират на пазара на 15-ти юли 2016г., докато Airpods дебютират през месец декември същата година. Те може и да се каже, че са най-усъвършенствани от към функции, тъй като типично за марката имат възможно най-много вградени. Това, с което се отличават е, че далеч не са просто слушалки. При тях има вградена памет и сензори за движение, което ги прави способни да се ползват напълно самостоятелно при спортуване, без да носим апарат със себе си и да ни дадат статистика за тренировката ни. Тези екстри не пречат да ги ползваме с телефона си, ако решим. Второ поколение на Gear Icon X бе представено 2018г., новите Galaxy Buds са наследник, но без самостоятелната функционалност.

Като цяло Earphones не се препоръчват за малки деца. За тях се произвеждат специализирани серии от следващата ни категория с лимитирана мощност до 85Db (децибела).

Headphones

On-Ear

On-Ear са големи слушалки с диадема, омекотителите на които стъпват върху ушната мида. По този начин предлагат изолиране от околните звуци, но не дразнят при ползване около 2 до 3 часа. Това са модели, които е търсено да бъдат леки и удобни за ежедневно ползване, дори и в движение. Най-подходящи са за гледане на филми, без да пречите на околните да спят или учат, както и да се изолирате от средата в градския транспорт, при ежедневното ви пътуване. 

Over-Ear

Доста наподобяващи на On-Ear, Over-Ear слушалките също са големи с диадема, но при тях омекотителите вече стъпват около ушната мида, а не върху нея. Това дава още по-качествена изолация от околната среда. Същевременно ги прави по-подходящи за още по-дълги сесии, тъй като не би се стигнало до момент, да ви дразнят или запарват на мидата, толкова бързо, колкото при On-Ear. По-големите говорители и миди, обаче придават и повече тегло, което ги прави по-малко удобни за ползване в движение. Биха били най-полезни при гейминг, работа в open space офис или дълго пътуване. Обикновено високия клас On-Ear слушалки биват снабдени с активно заглушаване на околния шум, което ги прави безценен спътник при полети със самолет или пътуване с по-шумен влак или автобус.

 

В тази категория може да намерите и истинските “Аудиофилски” слушалки. Този тип конструкция позволява да се достави звука на трите елемента, които хората ползваме за да чуваме. Тъпанчето, намиращо се в ушния канал. Ушната мида, моято абсорбира вибрации. И черепната кутия в която се генерира резонанс. 

При безжичните Headphones модели, обикновено е поместена доста по-голяма батерия. Там времето за ползване варира от 8 до 24 и повече часове, съобразно модела.

Полезна екстра е, кабела да може да се откача и сменя.

Важна особеност при слушалките с кабел е, дали контрол модула има “+” и “-“ бутони за контрол на звука или е само един бутон за вдигане, затваряне и смяна на песни. Контрола на звука е различен при iOS и Android и е важно да обърнете внимание за какъв апарат са предвидени.

Тези които са създадени за iPhone, контролират и новото на звук при Apple компютрите. Намират се и слушалки, които имат вграден потенциометър в кабела. Те не променят нивото на звук, което излиза от апарата, а нивото на звук, което минава през самия потенциометър. Това е универсално решение и е единствено при Windows phone например. При безжичните няма разграничаване и работят със всички.

Може да откриете полезни видеа в канала ни в YouTube.

Аксесоари за вашето Android или iPhone устройство може да откриете в сайта ни.

Още интересни статии може да намерите в нашия блог.