AirPods – Как да различим оригинала от реплика
fitbit

Сподели на приятел
12 342

Несъмнено едни от най-добрите слушалки на пазара в момента са AirPods и AirPods Pro. Ежедневно сме заляти от реклами в различни сайтове за възможно най-ниски цени, на които да закупим мечтаните AirPods . Сред тези оферти има, обаче и множество фалшиви. В следващите няколко реда ще разгледаме основните признаци, които да ни подскажат, че предлаганите слушалки са фалшиви. Ръководството, което сме поместили по-долу е допълнено със снимки, но най-сигурният начин да получите оригинални слушалки е да ги закупите от сигурен търговец. Ето нашите оферти за двата модела.

Apple AirPods Pro – оригинални уникални безжични слушалки с кейс за безжично зареждане

Apple AirPods 2 with Charging Case – оригинални безжични слушалки за iPhone, iPod и iPad

Apple AirPods with Charging Case – оригинални безжични слушалки за iPhone, iPod и iPad

Най-бързият и сигурен начин да разберете дали AirPods са реплика е да скенирате серийния номер.  Той се намира от вътрешната страна на кутията (вижте снимките по-долу, за да разберете къде точно се намира серийният номер). След като откриете кода може да го проверите в checkcoverage.apple.com. Там ще откриете потвърждение от Apple дали слушалките са тяхно производство. Ако не може да проверите чрез този код, по-долу сме разгледали няколко различни опции, чрез които може да проверите слушалките дали са реплика.

Не забравяйте, че репликите винаги ще имат разлика в  качеството на звука и могат да увредят слуха ви. По-долу ме наблегнали най-често срещаните признаци, които ще ви покажат разликите между оригинални или фалшиви слушалки.

Стъпка 1: Проверете дали серийният номер е в сайта на Apple

Това е най-надеждната и сигурна информация в нашето ръководство. Този номер може да бъде проверен само след като AirPods са пред очите ви, което разбира се не винаги е възможно. Това е причината да разгледаме още стъпки по-долу, за да обърнем внимание как да различните репликите по определени белези. Този уникален сериен номер на Apple AirPods се намира под капака на кутията:

AirPods

Там, в маркираната зона, ще намерите кода.

слушалки

След като запишете този код, ще трябва да отидете на https://checkcoverage.apple.com . Там копирайте серийния номер и така ще разберете дали вашите AirPods са реплика или са оригинални. Както може да забележите, за оригиналните слушалки на Apple ще намерите потвърждение в официалния уебсайт.

AirPods

Това би трябвало да изчисти 99% от съмненията за оригиналността на слушалките. Обаче не е невъзможно някой да добави реплика на AirPods. Много малко вероятно, но не и невъзможно.

Стъпка 2: Проверете за несъответствие

Вторият критерии е свързан с кутията на слушалките. Качество на кутията на репликите, в която идват слушалките е ниско, тъй като производителите на реплики не се интересуват толкова от дребните детайли.

За начало ще разгледаме долната страна.

back cover

Тук можем да забележим три неща:

  1. Пространството между капака и кутията е доста плътно на оригиналната кутия. При репликата AirPods може да забележите повече място, капакът е по-широк.
  2. Шрифтът на кутия, която е реплика е по-дебел от оригиналните.
  3. Не на последно място, илюстрацията на lightning cable върху кутия леко изрязана в долната част.AirPods

Поглеждайки кутията отстрани, текстът на AirPods е значително по-различен. Класическият шрифт не се използва за фалшивата кутия на AirPods.

Освен това, фалшивият текст има отразяващи свойства, докато на оригиналната кутия текстът и логото са отпечатан и в сиво.

light

От другата страна на кутията ще забележите огромни разлики. Както може да забележите на оригиналната кутия са залепени множество отделни стикери, на които е записан серийният номер на устройството и съвместимостта.

Освен това, репликите на AirPods имат текст на китайски в горния ляв ъгъл, който липсва при оригиналните. Текстът на китайски може да бъде в различен размер на кутията, в зависимост от региона, от който са закупени Apple AirPods. Независимо от региона текстът, който е на репликата е малко по-дебел.

AirPods

От страни на кутията  логото на Apple е отпечатано с отразяващ материал, а не просто в сиво. Не на последно място, след отваряне на кутията ще забележите покриващия картон с документи и инструкции.

Отново този текст е различни, както и на кутията. На фалшивите AirPods има надпис  „Designed by Apple in California “,  който е отпечатан в черно, вместо в сиво.

AirPods

Стъпка 3: Долната страна на кутията на AirPods

Като разгледате оригиналните слушалки, ще забележите зона с мрежичка в долната част. Вижте по-долу сравнение с реплика:

apple

Както можете да видите, формата на тази мрежичка е различна. Формите варират и при оригиналните AirPods, но винаги са в овална форма.  Освен това, на снимката подчертано в квадрат, ще забележите разликата в двете бели ивици, които са отдолу. При тях има не само разлика в цветовете, но има две ленти, които изглеждат вдлъбнати.

Стъпка 4: Мрежичките на корпуса

Продължаваме с внимателно оглеждане на горната част на слушалките.

ios

Мрежичката, която откриваме, не трябва да бъде на едно ниво със самият корпус на слушалките. Както отбелязахме и в горния пример, мрежичката не трябва да бъде наравно с тялото на слушалките. Освен това, ако внимателно се загледате в нея, ще забележите разлика в качеството.

Стъпка 5: Кейс за зареждане

Разглеждайки задната част на кейса за зареждане се наблюдават три основни недостатъка. За начало  кръглият бутон е позициониран по-високо при репликата.

headphones

На следващо място текстът „Designed by Apple in California / Assembled in China “ е не само по-дебел, но и в различен нюанс сиво. Поради това разстоянието между мястото, където е захваната горната част на капака и текста е различно. Не на последно място ще разгледаме разликата в областта, където се захваща капака към кутията. Ето поглед от близо:

AirPods

Както можете да забележите, начинът на захващане е по-различен при репликата. Това отново показва некачествената изработка, тъй като производители правят компромиси в името на по-ниската цена.

Кутията на репликата използва материал, наподобяващ огледало върху пантата, който отразява.

Стъпка 6: Проверете lightning port на вашите AirPods:

Разгледайте lightning port-а, през който ще зареждате слушалките си. Както може да забележите металния край, който обвива порта е по-дебел при репликата, а това придава различна форма на самия отвор. Освен това, въпреки че ъгълът, под който пада светлината е различен, може да отбележим, че има разлика в цвета.

apple

Стъпка 7: Огледайте индикатора за зареждане

Не на последно място една много важна подробност за това как да разпознаете реплика на AirPods може да бъде забелязана, като ги отворите и проверите светлинния индикатора за зареждане.

AirPods

Както посочихме на снимката по-горе, изглежда, че индикаторът за осветяване на корпуса на AirPods се намира на различно място. Този недостатък не винаги се наблюдава в репликата, но решихме да я добавим в това ръководство, така че е добре да проверите и тази подробност.

Оригинални срещу реплика  – технически подробности на AirPods

Ще завършим това ръководство, като споменем, че има технически разлики в репликата.

Производителите на реплики не могат перфектно да копират чиповете на Apple, които се намират в оригиналните AirPods  и най-вероятно нямат достъп вътрешна информация и работния процес на Apple.

Ще се спрем на няколко много важни неща:

  1. Оригиналните слушалки не се предлагат в цвят, различен от бялото (засега).
  2. Оригиналните AirPods се свързват по-бързо с вашия телефон. Смята се, че не трябва да отнеме повече от 10 секунди, за да свържете слушалките към устройството си.
  3. Животът на батерията е значително по-кратък при репликите на AirPods
  4. Някои реплики  имат женски гласов аудио файл, който се възпроизвежда при свързване към устройството ви – оригиналните AirPods възпроизвеждат само звук, специфичен за Apple.
  5. Някои реплики AirPods имат USB-C порт вместо класическия Apple Lightning порт.
  6. Естествено, намирането на AirPods под Find iPhone няма да работи с реплика.

Това е накратко ръководството, което може да ви помогне да различите оригинални слушалки от реплика. Бъдете внимателни при избора на слушалки.

Това са най-специфичните признаци, по които можете да различните оригиналните AirPods от репликите. Възможно е да има още доста, както и постоянно излизат нови реплики, така че бъдете внимателни и пазарувайте само от сигурни търговци.

Повече интересни статии четете в нашия блог.

Полезни видеоклипове може да откриете в YouTube канала ни.

Източник: https://legitcheck.app