AirPods Max: Всичко, което трябва да знаете за тях
fitbit

Сподели на приятел
2 070

През декември 2020 г. Apple ни изненада с AirPods Max, като отдавна се носеха слуховете за висок клас слушалки, които се разработват през последните две години.
AirPods Max са първите over ear слушалки с марката на Apple, които компанията е проектирала. Имаше подобни слушалки, продавани под марката Beats, но AirPods Max се присъединяват към AirPods и AirPods Pro като аудио аксесоар на Apple.
Слушалките разполага с ушни чаши с овална форма с U-обратна обърната лента за глава и плетени мрежести възглавнички за уши.

Дизайн

Дизайнът на лентата за глава позволява да разпределя тежестта и да намалява натиска на главата. Освен това има регулируеми рамена, за да пасне на различни размери на главата.
Чашките за уши се прикрепват към лентата за глава чрез това, което Apple нарича „революционен механизъм“. Той е предназначен да балансира и разпредели налягането, а всяка възглавница за уши е проектирана с акустично проектирана мемори пяна, за да създаде уплътнение за потапящ звук.

AirPods Max:

Цветове

Меките части се прикрепят към слушалките магнитно и са взаимозаменяеми. От Apple продават самостоятелно тази част от слушалките. AirPods Max се предлагат в пет цвята: сребърен, космически сив, син, розов и зелен, всички със съвпадащи чаши за уши.
В горната част на една от меките части има вдъхновена от Apple Watch – Digital Crown. Тя осигурява прецизни контроли за сила на звука и жестове за възпроизвеждане / пауза, пропускане на песни, отговаряне / прекратяване на телефонни разговори и активиране на Siri.

Отлично качество на звука

За да осигурят отлично качество на звука, слушалките са оборудвани с 40-милиметров динамичен драйвер, проектиран от Apple. AirPods Max доставят дълбоки баси, точен среден диапазон и отчетливо, чисто високочестотно разширение. С двоен неодимов пръстен с магнитни двигатели слушалките поддържат хармонично изкривяване от по-малко от 1% в звуковия диапазон. Дори при максимална сила на звука.
Подобно на AirPods и AirPods Pro, AirPods Max са оборудвани с два чипа Apple H1, които осигуряват висококачествен звук благодарение на 10-те ядра.

AirPods Max:

Active Noise Cancellation технология

AirPods Max се отличава с технология ANC и същия режим на прозрачност, Adaptive EQ и пространствени аудио функции, които са в AirPods Pro.
Активното шумопотискане работи чрез три обърнати навън микрофона на всяка слушалка, които откриват шума от околната среда. Това плюс микрофон във всяка слушака, за да следи звука, достигащ до ухото на слушателя. Софтуерът на Apple адаптира шумопотискането към околната среда в реално време.

 

Завладяващо изживяване

Режимът на прозрачност позволява да се чуват външни звуци дори при включен ANC, докато Adaptive EQ настройва звука според прилягането и уплътнението на възглавничките на ушите. Той измерва звуковия сигнал и го настройва в реално време. Пространственият звук използва динамично проследяване на главата, за да доставя звуци навсякъде в пространството за едно завладяващо, подобно на театър изживяване.

Всички устройства от семейството на AirPods разполагат с автоматична смяна на устройства на всяко устройство, където потребителят е влязъл в своя акаунт в iCloud. Това плюс бързото сдвояване, достъп до Siri и споделяне на аудио. Слушалките разполагат с оптични сензори, които да разпознават кога са на главата на потребителя.

AirPods Max:

Живот на батерията

Когато се поставят – AirPods Max може да възпроизвеждат аудио. Когато бъде премахнати слушалките ще поставят аудиото на пауза. Гореспоменатите микрофони позволяват ясни телефонни обаждания и гарантират, че Siri чува потребителски команди, дори когато се възпроизвежда музика.

AirPods Max имат батерия, която издържа до 20 часа за слушане на музика, разговори по телефона или гледане на филми с активирано активно шумопотискане и силата на звука зададена на 50%.

Зареждане

iOS

За запазване на батерията Apple предлага интелигентен калъф, изработен от мек материал, който поставя слушалките в състояние на свръхниска мощност, за да запази зареждането на батерията, когато не се използват. Слушалките се зареждат с помощта на Lightning кабел. А петминутно зареждане осигурява 1,5 часа време за слушане.

iOS
Първи впечатления

Практическите първи впечатления от слушалките бяха публикувани преди пускането им и бяха положителни. Звукът е описан като „отчетлив и ярък“ с малко изкривяване дори при максимална сила на звука, а слушалките са „повече от достатъчно добри, за да се конкурират с други слушалки от висок клас“.

ANC

Някои рецензенти откриха, че AirPods Max предлага превъзходно шумопотисканеи е сравнимо с други слушалки с ANC, включително Bose Noise Canceling Headphones 700 и Sony WH-1000XM4.

Дизайн

Apple проектира AirPods Max с овални наушници от черен алуминий, прикрепени към ретро стил U-образен извита рамка с телескопични рамена за целите на регулиране на размера. Има мрежести наушници, които според Apple са направени от акустична тъкан, която по-добре провежда звука.

Лентата за глава се извива нагоре и е направена от дишащ плетен мрежест материал между рамка от неръждаема стомана. Според Apple тя разпределя теглото на слушалките през главата, за да ги направи по-удобни. Рамката е покрита с мек на допир материал.

Безкомпромисно прилягане

От Apple твърдят, че дизайнът на AirPods Max позволява „безкомпромисно прилягане“, което създава „оптимално акустично уплътнение“ за различните форми на главата. Всеки наушник се върти независимо върху рамката, за да балансира налягането. А мрежестият материал и вътрешността на мемори пяната на наушниците са предназначени да предлагат мекота, подобна на възглавница.

Apple продава AirPods Max в пет цвята: сребърен, космически сив, небесносин, розов и зелен. Нюансите, които Apple избра, са подобни на тези, използвани за iPad Air 4 2020.

Меката част на AirPods Max се прикрепя към слушалките посредством магнит и са взаимозаменяеми. Apple продава самостоятелни възглавнички за уши за $ 69 на чифт, позволявайки различни цветови комбинации.

Спецификации

AirPods Max са значително по – тежки от много комплекти слушалки с ANC от други производители. Те тежат 384,8 грама докато слушалките WH-1000MX4 (251 гр.) на Sony и Bose Quiet Comfort 35 II (232 гр.) са значително по-леки.

AirPods Max не са водоустойчиви и Apple предупреждава клиентите да внимават да не проникват влага в нито един от отворите.

Digital Crown

Подобно на Apple Watch, AirPods Max имат Digital Crown за лесен контрол. Тя може да се използва за увеличаване или намаляване на силата на звука, прескачане между песните, отговаряне на телефонни обаждания и активиране на Siri чрез жестове.

Бутонът до Digital Crown позволява да се контролира активното шумопотискане, превключвайки между ANC и режим на прозрачност.
Завъртането на Digital Crown контролира силата на звука, натискането веднъж отговаря на повикване или пуска / поставя на пауза песен, натискането два пъти прескача една песен напред, натискането три пъти прескача една песен назад и натискането и задържането активира Siri.

LED светлина

AirPods Max има LED светлина в долната част на дясната страна, която може да се използва за определяне на нивото на зареждане при натискане на бутона за захранване, докато AirPods Max се зареждат. При над 95 процента светлината е зелена, при заряд под 95 процента е кехлибарена. Натискането на бутона на AirPods Max, когато слушалките не се зареждат, показва зелена светлина, ако остава повече от 15 процента живот на батерията, докато жълта светлина, ако има по-малко от 15 процента зареждане.

Smart калъф

Apple доставя AirPods Max с мек smart калъф, който се увива около слушалките, но не осигурява защита на лентата за глава. Калъфът е проектиран да постави AirPods Max в състояние на ултра ниска мощност, което запазва живота на батерията.

Качество на звука

Слушалките предоставят висококачествен звук с Active Noise Cancellation за това, което Apple описва като „несравнимо изживяване при слушане“.
В AirPods Max има специално създаден драйвер, който издава ултра ниско изкривяване на звука в целия звуков диапазон. Apple обещава богат бас, точни средни и свежи, чисти високи честоти, дори при най-висок обем.

Драйверът е оборудван с двигател с двоен неодимов пръстен с магнит, който е създаден по модел на драйверите във високоговорители на висок клас. Магнитният двигател е проектиран да сведе до минимум общото хармонично изкривяване, което е начинът, по който слушалките доставят възможно най-чист звук.

Характеристики на чип H1

В AirPods Max има два чипа H1, проектирани от Apple, и това е същият чип, който компанията е използвала в предишни продукти. Apple добави по един чип H1 към всяка слушалка.

Звукът подобрява Active Noise Cancellation, позволява режим на прозрачност, дава възможност за свободни ръце и функцията Hey Siri. Позволява бърз анализ и превключване на устройства, адаптира звука според прилягането на слушалките на главата и др.

Активно премахване на шума

Както при AirPods Pro и някои слушалки Beats, AirPods Max разполага с възможности за активно премахване на шума. Има общо шест микрофона, насочени навън, за откриване на шум в околната среда, и два микрофона, насочени навътре, които измерват това, което потребителят чува.
В комбинация със софтуера на Apple, микрофоните позволяват на слушалките да определя и смекчава нивото на външния шум. Докато фино настройва звука, който се възпроизвежда.
Тези микрофони захранват активното шумопотискане. Два от тези микрофони и един допълнителен микрофон също гарантират, че Siri може да се чува за гласови команди. Дори при възпроизвеждане на музика и че гласовите повиквания са ясни, дори когато е ветровито.

Режим на прозрачност

Режимът на прозрачност може да бъде активиран за потребители, които се притесняват от това, че АNC  заглушава звуците в околната среда. Това е полезно, когато е важно да чуете какво се случва.
Режимът на прозрачност отхвърля Active Noise Cancellation, така че собствениците на AirPods Max могат да слушат трафик, да чуват съобщения за полети и други, без да се налага да изключват звука си. Режимът на прозрачност може да се активира чрез натискане на бутона за контрол на шума в горната част на слушалките.

Пространствено аудио

Представено за първи път в iOS 14 с AirPods Pro, пространственият звук носи опит за слушане на кино в слушалките на Apple.
Той прилага насочени аудио филтри и фино регулира честотите, които всяко ухо получава, за да постави звуци практически навсякъде в пространството за завладяващо изживяване при слушане.
Функцията използва сензори в AirPods Max, заедно със сензори в iPhone или iPad, за да проследява движението на главата на човек. Както и позицията на устройството му, като сравнява данните за движението и преназначава звуковото поле, така че да остане закотвено към устройството дори докато главата се движи.

AirPods Max:
Адаптивен еквалайзер

Функцията Adaptive EQ осигурява по-добро качество на звука, като настройва музиката, която се възпроизвежда. Точно и според индивидуалното прилепване и запечатване на слушалките на главата. Насочените навътре микрофони в AirPods Max измерват това, което чувате и след това регулират честотите на музиката.

Siri

AirPods Max поддържа винаги включена функционалност Hey Siri, така че за да промените музиката, която слушате.  Или ако искате да зададете въпрос на Siri, тя ще се активира с фразата за събуждане „Hey Siri“.

Сдвояване, превключване и споделяне

Подобно на други AirPods, AirPods Max се свързват автоматично с други устройства на Apple с възможност за настройка и сдвояване с едно докосване. Свързването на слушалките с iPhone или iPad, например, е толкова просто. Трябва само да държите слушалките близо до устройството и след това да докоснете бутона Connect.

Има и възможности за бърза смяна на устройства, които позволяват на потребителите бързо и лесно да превключват използването на AirPods Max на всяко устройство, в което са влезли с Apple ID.

Автоматичното превключване на устройства

От iOS 14, автоматичното превключване на устройства позволява на AirPods Max автоматично да превключва между iPhone, iPad, Mac и Apple Watch. Устройствата се използват, без да е необходим достъп до контролите на Bluetooth за смяна на устройства.
Аудио на iPhone, iPad и Apple TV може да се споделя с два комплекта AirPods, като тази функция важи и за AirPods Max.

Други сензори

Сензорите в AirPods Max им позволяват да определят кога са на главата, така че когато слушалките бъдат премахнати, аудиото ще спре на пауза. Когато се постави обратно на главата, звукът ще се възобнови. Паузата на музиката може да се направи и чрез повдигане на слушалките от ухото.

Всяка слушалка включва оптичен сензор – сензор за положение, сензор за откриване на калъфи и акселерометър. В чашата на лявото ухо има и жироскоп.
В AirPods Max няма чип U1 Ultra Wideband , въпреки че този чип е включен в моделите iPhone 12 и HomePod mini. Чипът U1 предлага по-добра пространствена информираност от Bluetooth, като прецизно изчислява времето, необходимо на радиовълните да преминат между две устройства.

iOS
Живот на батерията

Батерията AirPods Max издържа до 20 часа слушане на музика, гледане на филми или разговори по телефона с активирана ANC и пространствен звук. Тестването на Apple беше проведено с обем от 50 процента.
Слушалките се зареждат с Lightning кабел, а петминутното зареждане осигурява 1,5 часа време за слушане. Отнема приблизително два часа, докато AirPods Max се зареди напълно.
Поставянето на AirPods Max в корпуса ще ги постави в режим с ултра ниска мощност, докато изваждането им също ще ги постави в режим на готовност, който не изтощава значителна батерия.

Изисквания към софтуера и устройството

Използването на AirPods Max до пълните им възможности изисква macOS Big Sur 11.1 или по-нова версия. iOS 14.3 или по-нова версия, iPadOS 14.3 или по-нова версия, watchOS 7.2 или по-нова версия или tvOS 14.3 или по-нова версия.
AirPods Max са съвместими с iPhone 6s и оригиналния iPhone SE и по-нови версии. iPad mini 4 и iPad Air 2 и по-нови модели, Apple Watch Series 1 и по-нови модели и Apple TV 4K.
Що се отнася до Mac, AirPods Max работи с устройства, датиращи от 2012 г. Слушалките също ще се сдвоява с всяко устройство, което поддържа Bluetooth 5.0, въпреки че повечето функции изискват устройство на Apple.

Какво следва за AirPods Макс

Първоначално имаше слухове, че AirPods Max ще се предлага в две разновидности. Една по-евтина – спортна, така че това е потенциално нещо, което можем да видим в бъдеще.
От компанията са премахнали няколко функции от AirPods Max поради проблеми с производството и предизвикателства в развитието. Ранните слухове също показват, че слушалките ще имат сменяеми ленти за глава. Както и сензорни подложки за контроли и няма специфична ориентация наляво и надясно.
Възможно е една бъдеща версия на AirPods Max да включва функционалността, която е останала извън първата версия на старта.

 

Ако сте харесали статията четете такива в нашия блог.

Полезни видеоклипове може да откриете в YouTube канала ни.

Източник: www.techradar.com