Bose – перфектен звук за страстни аудиофили
fitbit

Сподели на приятел
21 523

През 1956 година младият Амар Босе защитава докторантурата си в Масачузетския технологичен институт и празнува, като си купува нова стерео система. Звукът, който чува от нея обаче, е напълно разочароващ. Като истински меломан, но и доктор по електроинженерство, Босе започва да проучва слабостите на системите с високоговорители и спецификата на акустиката в затворени пространства. След няколко години упорит труд дава началото на марката Bose – истински рай за всички маниаци на качествения саунд. И до днес по цял свят Bose означава съвършено изработени домашни аудио системи и тонколони, шумопотискащи слушалки, професионални аудио продукти и автомобилни звукови системи.

Трудното начало

Bose Corporation се появява през 1964 година. През деня д-р Босе и двамата му служители разработват системи за армията и държавни агенции. През нощта изследват акустика и дизайн на високоговорители. Целта им е висока: да разработят звукови системи, които използват множество тонколони, насочени към околните стени, за да отразяват вълните и да възпроизвеждат във всяка стая дълбокия, чист звук на концертна зала.

Две години по-късно се появява първият иновативен продукт Bose 2201 – аудиосистема с 22 колони. Той обаче не жъне никакъв успех и след 3-4 години е спрян от производство.

За д-р Босе обаче остава добър урок: той разбира, че измерването на изкривяването и честотната характеристика не са ефективни начини за оценка на възпроизвеждане на естествен звук. Установява, че най-добрата мярка за аудио качество всъщност е… възприятието на слушателя. И оттук нататък всичко се променя.

През 1968 г. компанията представя Bose 901 – аудиосистема, която използва осем средночестотни драйвера, насочени към стената зад високоговорителя, и девети драйвер към слушателя. Целта на този дизайн е да се постигне доминиране на отразения над директния звук в пространствата за домашно слушане. Дизайнът, използван в 901, е неконвенционален в сравнение с повечето системи, при които средночестотните и високочестотните високоговорители са обърнати директно към слушателя. С тази система Bose постига такъв търговски успех, че 901 се произвежда чак до 2016 година.

Компанията се разраства бързо и в портфолиото ѝ влизат все повече и повече иновативни аудио продукти.

Иновациите и победите

През 1978 г. Босе се опитва да слуша музика по време на полет, но установява, че двигателят му пречи. Затова през 1986 Bose и Sennheiser представят слушалки с активно шумопотискане за пилоти на самолети. Прототип на продукт Bose е използван за предотвратяване на загуба на слуха при пилоти по време на първия околосветски полет без кацане на Rutan Voyager. Компанията беше и първата, която пусна потребителски слушалки с активно шумопотискане 15 години по-късно.

През 1987 д-р Босе и д-р Уилям Р. Шорт са обявени за изобретатели на годината от Фондацията за обучение на притежатели на интелектуална собственост за система от високоговорители, използваща сгънат акустичен вълновод.

През 1993 г. се появява Bose Wave – патентована технология за радио с нечуван дотогава дълбок звук.

2000 година донася слушалките QuietComfort, които завинаги променят пътуването в самолет, като драстично намаляват шума и осигуряват по-добро качество на звука за забавление по време на полет.

През 2011 д-р Босе дарява по-голямата част от акциите без право на глас на Масачузетския технологичен институт, а дивидентите от тях се използват за развитие на образованието и изследователската дейност на института.

През 2013 година д-р Босе напуска този свят, но неговата Bose продължава да изобретява и жъне световни успехи, както и да продава продукти за няколко милиарда долара всяка година.

Едно от последните технологични аудио постижения на Bose се появи през 2022 –самонастройваща се технология за увеличаване на слуха за потребители с предполагаема лека до умерена загуба на слуха. В партньорство с hearX за нова линия слухови апарати Lexie Bose ще направи достъпни слухови апарати достъпни за милиони възрастни.

Какво да очаквате, когато ползвате Bose

Във всеки продукт Bose със сигурност ще усетите едно: нестихваща страст към съвършения звук, която расте с всяко ново постижение и търси нови и нови предизвикателства. Тя движи прецизни научни изследвания, изобретения и иновативни концепции, благодарение на които се получават тези възхитителни продукти. Без значение дали слушате джаз във фитнеса или подкаст в колата, класическа музика у дома или звуците на любимата ви игра, качеството на звука е винаги толкова добро, че прилича на вълшебно.

Слушалки Bose

След първите шумопотискащи слушалки, Bose продължава да разработва нови и нови модели, които да отговарят на всички нови изисквания и нужди на потребителите. Високи технологии, иновации, удобство, качество – всичко това се вплита в разрастващите се серии на бранда.

Днес сред най-популярните модели слушалки Bose са:

Домашно аудио Bose

Продуктовата гама на Bose в сектора домашно аудио също не е никак малка. Днес тя включва:

  • Спийкъри с бас
  • Системи за домашно кино HomeTheatre
  • Преносим медиен плейър SoundLink
  • Стерео високоговорители Wave Systems, SoundDock, SoundLink Air
  • Интелигентни домашни устройства
  • Автомобилни аудио системи
  • Soundbar устройства

Автомобилни аудио системи Bose

Аудиосистеми Bose днес се инсталират в превозните си автомобили с марките Cadillac, Chevrolet, Fiat, Honda, Hyundai, Kia, Mazda, Mitsubishi, Nissan, Porsche, Audi.

Къде да намерите Bose

В DICE.bg, разбира се. Разгледайте наличните модели аудиофилски слушалки и спийкъри Bose в каталога ни. Ако не откриете точния модел, който търсите, просто ни кажете кой е той, а ние ще го доставим специално за вас в максимално кратък срок.

А сега… се пригответе да се потопите в света на съвършените звуци. Точно такива, каквито ги обичате.

 

––

Всички страхотни спийкъри и слушалки Bose можете да видите и закупите в нашия онлайн магазин или в центровете на DICE в:

Полезни видеоклипове може да откриете в YouTube канала ни.