Facebook Messenger с тестов тъмен режим в приложението за iOS и Андроид.
fitbit

Сподели на приятел
1 141

С няколко лесни стъпки може да го активирате.

Слуховете в интернет гласят, че следващата версия на iOS 13, ще има тъмен (нощен) режим, подобно последната версия на десктоп системата на Apple – macOS Mojave. Samsung от своя страна, вградиха такъв режим в новия интерфейс One UI, на флагман телефоните си.

Очевидно Facebook се подготвят за качествена интеграция на приложенията си и вече тестват тъмен режим във Facebook Messenger. Въпреки, че още не е обявен официално от Facebook, от тази статия в 9to5Mac научихме как може да се включи.

Тествах и заработи на iOS 11 и 12, както и на Samsung Galaxy S9, работещ под Android 9.0 и гореспоменатия One UI. Не успях да го подкарам на Андроид 5.1.1.

Ето как да го активирате.

За да включите опцията за тъмен режим, не е необходимо да извършвате сложни манипулации, да бъдете хакер или да имате познание по програмиране. Единственото, което трябва да направите е да изпратите на някой emoji-то луна: 🌙 (moon) . Тогава екрана ви ще бъде засипан от „дъжд“ от лунички и поздрав, че сте открили тъмен режим. Ако това не стане автоматично, не се отчайвайте. Просто трябва да изключите Facebook Messenger от мултитаскинг менюто на апарата си и да го стартирате отново. И последно, да кликнете два пъти върху emoji-то.

Няма страшно. Ако не ви допадне, подгони ви носталгия по белия интерфейс на Facebook Messenger или искате да променяте, спрямо заряда на батерия с който разполагате или осветеността на средата в която сте, лесно може да го спирате и пускате. Активацията на тъмен режим не е перманентна и в настройките ще имате бутон за спиране и пускане. До него може да стигнете, като от основния екран със списъка на отворените ви чатове, чукнете върху профилната си снимка, намираща се в горния ляв ъгъл.

Защо тъмен режим?

Защо Apple, Samsung и Facebook се ориентират към тъмни режими на работа? Според мен отговора освен в естетиката се крие и в консумацията. Новите поколения iPhone и доста Андроид апарати са с OLED дисплеи, които консумират по-малко енергия, когато показват тъмни изображения. Самата технология е такава. При тях няма подсветка на екрана, за разлика от LCD дисплеите. Светлината, която виждате е от пикселите, от които е изграден екрана. А когато те са черни – не светят, съответно не консумират енергия. Очаква се тези тъмни режими да повлияят на издръжливостта на батерия с едно зареждане. За момента, съдейки по коментарите на потребители на Samsung апарати, ъпдейтнати с One UI и ползващи тъмния режим, очакванията са оправдани.