HDMI, DisplayPort, DVI, VGA, USB-C – кой кабел за монитор да използваме
fitbit

Сподели на приятел
16 259

Кой кабел за монитор трябва да използвате, за да го свържете към компютъра? Притежаването на графичен процесор с висока производителност е разхищение, ако нямате висококачествен монитор за показване на тези графики. Но и двете са безполезни без кабел за монитор, който може да осигури производителността, която желаете.

Напълно възможно е да сте чували за някои или за всички тези термини, но те все пак могат да звучат малко объркващо. Дори за професионалистите точните плюсове и минуси на всеки кабел могат да изглеждат неясни. Важно е да разберете как работят всички тези типове кабели за монитор, за да можете да направите информиран избор.

 

VGA (видеографичен масив)

Нека започнем с най-старата технология в книгата. VGA започна да се произвежда още през 1987 г. и като цяло имаше доста солидно представяне.

Ако сте опитен потребител на компютри и сте свързвали монитор към компютър, вероятно сте използвали точно такъв кабел за монитор. VGA е прикрепен към графичния процесор с малки винтове.

Когато го сравняваме с другите налични днес кабели, това е единственият с аналогов сигнал, което означава, че не комуникира директно с крайното устройство. Основният недостатък на такъв кабел за монитор е, че е склонен към изкривяване, но поне ще можете да свържете по-старо устройство, като например проектор.

Тъй като това е доста стара технология, сигналът се влошава с повишаване дължината на кабела и с преобразуването на сигнала в цифров – което е необходимо, за да се използва в съвременните монитори, тъй като VGA първоначално е направен за монитори с CRT (електронно-лъчева тръба).

Въпреки че VGA може технически да поддържа 1080 p при 60 Hz, най-добре би било да използвате нещо друго.

 

DVI (цифров визуален интерфейс)

Въпреки че DVI се появи около десет години след VGA, той също е на път да остане в историята. Подобно на VGA, този кабел за монитор има щифтове и винтове, за да го държат на място, но DVI използва цифров сигнал. Макар че на някои устройства с DVI беше добавена аудио поддръжка, тази технология все още се счита за остаряла в сравнение с по-модерните интерфейси като HDMI или USB-C.

Кабел за монитор DVI се предлага в няколко различни варианта. Има DVI-A, който е само за аналогови сигнали, и DVI-D, изключително за цифрови сигнали. След това има DVI-I, който може да предава както аналогов, така и цифров сигнал. Освен това е съвместим с VGA интерфейс, същият като DVI-A, който беше доста чист, когато дебютира, но е далеч по-малко полезен в наши дни. DVI-I също се предлага в конфигурация с двойна връзка. DVI-D има версия с двойна връзка и може да поддържа HDMI чрез адаптер, така че DVI може да поддържа VGA, DVI и HDMI. Имайте предвид, че DVI-DL се отнася за версии с двойна връзка DVI, независимо дали това е DVI-D или DVI-I.

И все пак, с промените, донесени от технологичния напредък, DVI вече не е най-добрият наличен вариант за кабел за монитор. Подобно на VGA, той е физически обемист и не може да прехвърля данни.

 

HDMI (Мултимедиен интерфейс с висока разделителна способност)

HDMI вече може да се счита за доста стар, но въпреки че дебютира приблизително четири години след DVI, този кабел за монитор все още е широко приет. Използван е както за предишното, така и за настоящото поколение игрови конзоли. Както PlayStation 5, така и Xbox Series X идват с HDMI 2.1, който е най-новата версия.

В DICE.bg предлагаме висококачествени HDMI кабели, които покриват изискването да бъдат свързани към почти всички видове стандарти.

HDMI 1.4

Би било неточно да се преструваме, че същата HDMI технология от 2003 г. все още се използва днес. Кабелът за монитор HDMI, който използваме сега, е надстройка, която запазва името, но подобрява оригинала в почти всички отношения.

Има две основни версии на HDMI, които се използват днес: HDMI 1.4 и HDMI 2.0. Както подсказва името, последният кабел за монитор носи значителни подобрения, но не достатъчно, за да се откажат производителите на електроника от старите стандарти 1.4.

Най-голямото предимство на HDMI е, че това е може би най- разпространеният видео конектор в момента на пазара. Както бе споменато по-рано, той се използва за множество поколения игрови конзоли, но също и за телевизори, графични карти и всяка модерна AV технология.

Една от причините, поради които HDMI 1.4 е толкова широко използван, е неговата гъвкавост. Поддръжката на многоканален звук, която той осигурява, вероятно е това, което първоначално го издигна над предишните стандарти на VGA и DVI. Има и допълнителни опции, които също са голямо предимство, като поддръжка на Ethernet данни, превъзходни цветни данни и поддръжка на различни видео формати.

Най-големият недостатък на HDMI 1.4 е свързан с поддръжката на видео формат. Въпреки че може технически да поддържа 4K, той може да го направи само при 30 Hz. Разбира се, да имаш ясно изображение е страхотно, но повечето геймъри предпочитат по-висок FPS пред разделителна способност. Разбира се, в идеалния случай трябва да имате и двете.

HDMI 2.0 и 2.1

HDMI 2.0. се справя с проблема с FPS, както и с много други, за да затвърди още повече мястото на HDMI на върха на класацията. Едно от най-големите подобрения на този кабел за монитор беше увеличаването на честотната лента от 10,2 Gb/s на HDMI 1.4 до почти удвоените 18 Gb/s. Друго страхотно нововъведение за 2.0 е поддръжката на HDR, която разширява цветовите диапазони и е особено забележима в тъмни и ярки сцени.

Въпреки че HDMI 1.4 и 2.0 са най-широко използваните конектори, има и HDMI 2.1, пуснат през 2017 г., който подобрява своите предшественици. HDMI 2.1 поддържа променлива скорост на опресняване (VRR), която се използва с определени монитори и освобождава света на игрите от G-Sync на NVIDIA и FreeSync на AMD. Той все още има своите приложения, но VRR е по-прост вариант.

Друго страхотно нещо, което предлага HDMI 2.1, е безсмислената 10 K резолюция и дори не жертва честотата на опресняване, която достига цели 120 Hertz. Въпреки че е възхитително, че предлага тази възможност, може да се каже, че стартирането на игра с толкова висока разделителна способност с висока честота на опресняване вероятно дори не е възможно с най-добрия наличен хардуер днес. RTX 3090 или RX 6900 XT определено биха се затруднили да изведат 10FPS при резолюция 10k.

HDMI 2.1 също предостави надстройки на аудиото, като направи значителни подобрения на съраунд звука. Това е мястото, където технологичният напредък на HDMI излиза от границите. За да поддържа всички тези допълнителни функции, 2.1 изисква 48 Gb/s честотна лента и точно това предоставя. Скоростта на този кабел за монитор е приблизително 2,5 пъти по-висока от тази на предшественика му. На практика е повече от някои M.2 PCIe SSD.

DisplayPort

В момента най-популярният кабел за монитор DisplayPort е версия 1.4, която логично наследи версии 1.2 и 1.3, и двете много популярни за времето си. DisplayPort предлага защити за допълнителното спокойствие, което нямате с HDMI, когато включвате устройство.

Кабел за монитор, който губи контакт при допир или когато е подложен на леко движение, може да повреди и двете страни. Това се случва с HDMI, когато е включен под необичаен ъгъл. DisplayPort се справя с това със система, подобна на DVI и VGA, но далеч по-малко натрапчива.

Дълго време DisplayPort беше превъзходна алтернатива на кабел за монитор HDMI 2.0, но дебюта на HDMI 2.1 промени всичко. Това не означава, че DisplayPort 1.4 не е страхотен. Всъщност това е може би най-добрият вариант за кабел за монитор за игри поради това, че се задържа дълго на пазара и е широко приет сред производителите на графични карти.

DisplayPort 1.3 представи на света 4K резолюция при 120 херца, нещо, което HDMI предложи чак три години по-късно с версията на HDMI 2.1.

За да осигури 4K игри при 144 херца, DisplayPort 1.4 има 25,92 Gb/s честотна лента, която превъзхожда както HDMI 1.4, така и 2.0, но изостава от версията 2.1. Това може да е несправедливо сравнение, тъй като DP 1.4 беше пуснат две години преди HDMI 2.1, но така или иначе дава предимство на HDMI.

Версията DisplayPort 2.0 трябваше да бъде пусната през 2017 г.,  и подробностите за нея дълго време бяха доста оскъдни. Официално стандартът беше през 2019 г., но не се очаква да достигне потребителския едва тази година. Ако смятате, че новият стандарт DisplayPort 2.0 ще се използва за следващото поколение графични карти, не сте единствени. Имаше необуздани спекулации относно това дали AMD или NVIDIA ще гледат да издържат на бъдещето своите карти или ще се придържат към стария надежден DP 1.4.

 

USB-C

Тази технология първоначално беше въведена от Apple и за известно време мнозина вярваха, че ще бъде ексклузивна за техните устройства. Това възприятие обаче се промени, тъй като USB-C стана достъпен на все повече устройства.

Подобно на HDMI, USB-C е изключително достъпен кабел за монитор. За разлика от други конектори, USB-C може да се включи независимо от позицията, като например стандартния USB 3.0 порт. Може също така да свързва смартфони, таблети, лаптопи и компютри.

Както се очаква от по-новите технологии, USB-C може да предава както видео, така и аудио, но също и данни и захранване. Поради това често ще го виждате използван за елементи като зарядни устройства за телефон или лаптоп. Стандартният USB-C порт предлага 10 Gb/s честотна лента и 85 вата възможност за зареждане.  Thunderbolt 3 портът на Intel предоставя на USB-C колосалните 40 Gb/s и 100 вата зареждане.

Най-големият недостатък на USB-C е, че не поддържа технологията Adaptive-Sync. Това означава, че с такъв кабел за монитор няма да можете да стартирате нито FreeSync на AMD, нито G-Sync на NVIDIA. Това е разбираемо, тъй като USB-C не е най-добрият вариант за игри и е свързан по-скоро с обща пазарна функционалност. Това означава, че ако целта ви е гладка и проста игра, кабел за монитор USB-C не е правилният избор за вас.

 

Лесно е да се разбере защо някой може да бъде объркан от всички тези различни интерфейси. Нека поговорим за някои от най-добрите им приложения за игри.

 

Какъв кабел за монитор ви трябва за 144 Hz 1080 p резолюция

Ако предпочитате по-добър FPS, тогава вероятно търсите този раздел. В идеалния случай трябва да използвате кабел за монитор DisplayPort, но ако графичният ви процесор е по-стар, възможно е той да няма DisplayPort. Това е жалко, защото дори по-старите му версии (включително 1.0) поддържаха 144  Hz при 1080p.

Втората най-добра опция е HDMI 2.0, но ако нямате достъп до карта с DisplayPort, вероятно нямате и 2.0 достъп. Не се притеснявайте, защото е много възможно да има HDMI порт в графичната карта. Просто вероятно е HDMI 1.4 порт или може би дори по-стар.

Може да звучи като последна възможност, но DVI всъщност е доста добра опция за 144 Hz при 1080 p. Недостатъкът му е фактът, че не поддържа аудио. Но е почти гарантирано, че имате DVI порт, ако нямате нито DisplayPort, нито HDMI 2.0.

 

Какъв кабел за монитор ви трябва за 144Hz 1440p резолюция

Ако искате да получите още повече и не желаете да жертвате честотата на кадрите, ето няколко отлични опции за вас.

Отново най-добрият вариант е DisplayPort с версии от 1.2 нататък, поддържащи 1440 p при 144 Hz. Въпреки че това е технически възможно с HDMI 2.0, най-добрата опция за HDMI за тази резолюция и честота на опресняване е HDMI 2.1. Другите версии са по същество безполезни.

В DICE.bg предлагаме висококачествени HDMI кабели, които покриват изискването да бъдат свързани към почти всички видове стандарти.

 

 

––

Разнообразни кабели за монитори можете да видите и закупите в нашия онлайн магазин или в центровете на DICE в:

Полезни видеоклипове може да откриете в YouTube канала ни.