iOS 14 – Какво ново
fitbit

Сподели на приятел
3 788

Иновации

На 22 юни се проведе традиционната конференция  Apple – WWDC. За пръв път обаче тя бе в онлайн формат, а не на живо, заради COVID-19. Това не помрачи вълнението от иновациите, които технологичният гигант показа на света.

Apple представи най-новата версия на своята операционна система iOS 14. Актуализацията трябва да бъде налична тази есен. Тя е една от най-големите актуализации на iOS до момента, представяща промени в дизайна на началния екран, основни нови функции, актуализации за съществуващи приложения, подобрения на Siri и много други промени, които оптимизират интерфейса на iOS.

iOS 14

От компанията не представиха нов модел телефон, но обявиха актуализация на  iOS система за iPhone и iPad – iOS 14. В следващите няколко реда ще разгледаме какво е новото и различното в нея в сравнение с по-старата версия.

iOS 14 създава нови възможности за потребителите. Основната цел на компанията е да даде възможност на феновете на Apple да персонализират началния си екран според нуждите си. Това е и една от най-големите промени в iOS14.

Вече може свободно да добавяме и премахваме различни уиджети от началния екран, както и да определяме размера им. Тази функция е изключително полезна, защото дава възможност на потребителите да избират сами каква част от екрана да заемат уиджетите и кои от тях да добавят. Така може да получим информация от дадено приложение само с един поглед.

Друга нова и много полезна функция е новият изглед при входящо повикване. Потребителите имат възможност да приемат обаждане или да затворят чрез изскачащ прозорец, който позволява да продължим с дейностите, които сме извършвали преди повикването. Също така, видеоразговорите през FaceTime могат да се минимизират, за да имаме достъп до останалите функции на телефона си.

App Library

От Apple ни предлагат и ново място за организация на приложенията, които са инсталирани на телефона ни – App Library. Тя ги подрежда автоматично в различни категории и ни осигурява лесен достъп до тях, като най-използваните са винаги най-отгоре.

iOS 14

Maps

Картите в iOS пристига с множество нови придобивки, като маршрути за колоездене, както и информация колко е натоварена улицата и дали има стълби по маршрута. Една допълнителна функция, която ще е полезна за потребителите, които притежават електромобил е информация за станциите за зареждане, за да планират  пътуването си.

Apple

Translate App

В приложението за превод, потребителите също ще се радват на иновации. Благодарение на Translate App можем да водим разговори на 11 различни езика бързо и лесно дори и в офлайн режим.

Siri

Siri е с нов дизайн, много нови функции и дава възможност на потребителите да управляват своя smart home благодарение на Home App.

iMessages

Приложението iMessages сега позволява на потребителите да отбележат някой разговор като важен, така че да остане в горната част на екрана. Новата функция за вградени отговори може да се използва за отговор на конкретно съобщение в разговор, което е особено полезно в груповите чатове.

За тях Apple добави и функция @mention, което означава, че групов чат може да бъде заглушен, но изпраща известие, когато е споменато име на потребител. Снимките в груповия чат могат да бъдат персонализирани с изображение или емоджи, а иконите за всеки човек в горната част на разговора показват ясно кой е последният, който е писал съобщение.

iOS 14

В iOS 14 ще открием и нови опции на Memoji, които включват допълнителни прически, шапки, както и нови стикери Memoji. Мемоджиите са по-изразителни от всякога благодарение на обновената структура на лицето и мускулите.

Health

За приложението Health, Apple добави поддръжка за проследяване на съня в Apple Watch. Друго важно нововъведение е списъкът за здравословен контрол за управление на функции за безопасност. Както и допълнение, което да помогне на потребителите да разберат по-добре как нивата на звука може да повлияе на здравето на слуха.

В приложението Weather има информация за метеорологични събития, диаграма за валежите за следващия час и отчитане по минути.

Нововъведения забелязваме и при някои функции на AirPods. Те автоматично прехвърлят свързаността от смартфон към таблет. Има опции за настройка на звука според изискванията на потребителите. Може също да свържем два чифта към Apple TV.

Новата операционна система ще бъде налична като ъпдейт през есента. Прилагаме и списък на устройствата, които ще получат ъпдейта:

OS 14 е съвместим с всички същите iPhone като iOS 13, включително по-стари устройства като оригиналния iPhone SE и iPhone 6s. iOS 14 съвместими устройства са изброени по-долу.

  • iPhone 11 Pro
  • iPhone SE (2020)
  • iPhone 11 Pro Max
  • iPhone 11
  • iPhone XS
  • iPhone XS Max
  • iPhone XR
  • iPhone X
  • iPhone 8
  • iPhone 8 Plus
  • iPhone 7
  • iPhone 7 Plus
  • iPhone 6s
  • iPhone 6s Plus
  • iPhone SE (2016)
  • iPod touch (7-мо поколение)

 

Ако сте харесали статията четете такива в нашия блог.

Полезни видеоклипове може да откриете в YouTube канала ни.

Източник: www.macrumors.com