iOS 16: всички нови функции на iPhone, за които знаем досега
fitbit

Сподели на приятел
20 106

По-рано този месец Apple визуализира iOS 16, следващата голяма софтуерна актуализация за iPhone. iOS 16 се пуска тази есен за моделите iPhone 8 и нагоре. Той е пълен със сериозни подобрения фокусирани върху комуникацията, персонализирането и поверителността. Това включва функции като възможността за персонализиране на заключения екран, често търсени инструменти като възможността за редактиране и „отмяна на изпращане“ на текстове от iMessage и важни помощни програми като виждане и ограничаване на това кой има достъп до вашето местоположение и пароли.

Засега е излязла бета версията за разработчици на iOS 16, като очакваме публичната бета версия през юли. Новият софтуер ще работи на модели iPhone 8 и нагоре.

Ето всяка функция на iOS 16, за която трябва да знаете.

 

Редактирайте и „отменете“ съобщенията

„Неприятните правописни грешки са нещо от миналото“, каза старшият вицепрезидент на Apple по софтуерното инженерство Крейг Федериги, когато представи три от най-търсените функции за приложението Messages.

Първо, в iOS 16 ще можете да редактирате изпратените съобщения. Така че ако забележите печатна грешка в съобщение, ще можете да я редактирате, след като сте го изпратили. Малък надпис „редактирано“ ще се появява в състоянието под съобщението.

Това, което може да се окаже любимата нова функция, е възможността незабавно да върнете изпратено съобщение. Ако случайно изпратите незавършено съобщение, можете да използвате инструмента за отмяна на изпращане, за да предотвратите четенето му.

И накрая, можете да маркирате съобщенията и разговорите като непрочетени. Това може да бъде отличен инструмент, когато нямате време да отговорите на съобщение в момента, но искате да сте сигурни, че ще се върнете към него по-късно.

 

Нов персонализиран заключен екран

Едно от нещата, които гледате най-много на вашия iPhone, е заключеният екран, особено ако имате iPhone с Face ID. iOS 16 носи най-съществената актуализация на заключения екран на iPhone досега. Натиснете и задръжте, за да редактирате заключения екран. Можете да плъзнете, за да изпробвате няколко различни стила. Всеки стил променя цветния филтър за фоновата снимка и шрифта на заключения екран, така че всичко да се допълва взаимно. Това прилича малко на Apple върху Material You на Google, който стартира с Android 12.

Можете също да персонализирате шрифтовете за часа и датата и да добавите джаджи за заключен екран като температура, активности и календар.

Можете дори да настроите множество персонализирани заключващи екрани с различни джаджи и лесно да плъзнете, за да превключвате между тях. Има и опция за разбъркване на снимки, която автоматично променя снимките на вашия заключен екран.

Една функция, която се надявахме да видим на Apple , беше винаги включен дисплей. Това е нещо, което имат почти всички телефони с Android; дори Apple Watch го прави. Все още има надежда, че iPhone 14 ще има такъв.

 

Известия и дейности на живо в iOS 16

Понякога известията могат да прикрият снимката на заключения ви екран, така че iOS 16 премества известията в долната част на дисплея. Докато ги получавате, вместо да бъдат компилирани в списък, те изглеждат като вертикална въртележка. Това не само изглежда по-добре, но и ще улесни използването на iPhone с една ръка.

iOS 16 има за цел да реши и друг проблем с уведомяването. Понякога получавате куп известия подред от едно приложение, например резултат от мач. Нов инструмент за разработчици, наречен Live Activities, улеснява следенето на нещата, случващи се в реално време от заключения ви екран, вместо да получавате поредица от прекъсвания.

Live Activities трябва да улеснят проследяването на спортни събития, тренировки или дори напредъка на пътуването с Uber.

 

Пропуснете CAPTCHA, като използвате Private Access Tokens

CAPTCHA е необходимото зло в интернет. CAPTCHA са предназначени да гарантират, че човек, а не бот, има достъп до уебсайт или услуга. Най-често се смятат за досадни, тъй като включват четене на странно написани букви или търсене на всички изображения с камион например. С iOS 16 Apple планира да започне да заменя тези неудобни взаимодействия с токени за частен достъп (Private Access Tokens).

Според видеоклип на уебсайта на Apple, демонстриращ токени за частен достъп , уебсайтовете, които поддържат маркера, по същество ще влязат и ще удостоверят, че наистина сте човек, без да се налага да играете някоя от обичайните CAPTCHA игри. Apple казва във видеото, че компанията работи с други компании за внедряване на поддръжка за тази функция, така че не можем да твърдим, че iOS 16 е краят на CAPTCHA. Но концепцията може да осигури известно облекчение, ако бъде приета.

 

Портфейл и Apple Pay Later в iOS 16

В iOS 16 можете да защитите своята самоличност и възраст. Така че вместо да показва точната ви дата на раждане, приложението Wallet ще покаже вашия документ за самоличност и че сте над 21 години.

iOS 16 улеснява споделянето на ключове с приложения като Mail и Messages. Когато вашият приятел получи ключа, той може да го добави към приложението Wallet на своя iPhone. Apple заяви, че работи, за да гарантира, че споделените ключове са индустриален стандарт и безплатни за другите.

Apple Pay ще поддържа нови видове плащания и добавя нова функция, наречена Apple Pay Later. Това е услуга, подобна на Klarna, която ви позволява да разделите разходите за покупка на четири равни плащания, разпределени в рамките на шест седмици, с нулева лихва и без такси. Предстоящите плащания се управляват чрез приложението Wallet, което улеснява проследяването на датите и плащанията.

Но Apple Pay не спира дотук. Нова функция също ще ви помогне да проследявате поръчките на Apple Pay и ще позволи на търговците да предоставят подробни разписки и информация за проследяване. Това би трябвало да ви улесни да сте в течение на състоянието на всичките си поръчки.

 

Докоснете и плъзнете Visual Look Up за снимки

В iOS 15 Visual Look Up анализира вашите снимки и може да идентифицира обекти като растения, забележителности и домашни любимци. iOS 16 извежда това на следващото ниво.

Когато докоснете обект на снимка, можете да го вдигнете от фона и да го добавите към приложения като Messages. По същество това е инструмент за докосване и задържане, който премахва фона на снимка.

Apple понякога прекалява с думата „магия“, но тази функция наистина изглежда така.

 

SharePlay идва в Messages

SharePlay, който дебютира в iOS 15, ви позволява да имате споделено преживяване, докато се свързвате с някого през FaceTime. Можете да гледате телевизионни предавания, да слушате музика в синхрон и други неща. iOS 16 добавя възможност за откриване на още приложения, които поддържат SharePlay от FaceTime.

Но може би едно от най-готините неща, които Apple направи за SharePlay, беше да го накара да работи в приложението Messages. Apple каза, че това е едно от най-големите искания от разработчиците на приложения. Сега, когато искате да споделите филм в Disney Plus, можете да стартирате SharePlay заедно с приятел, докато чатите в Messages.

 

Safety Check има за цел да помогне на хората в насилствени отношения

Safety Check е нова функция, предназначена да бъде полезна за хора в насилствени отношения. Позволява ви да преглеждате и нулирате кой има достъп до информация за местоположението, както и пароли, съобщения и други приложения на iPhone.

Актуализации на режима на фокусиране и филтри за Focus

Режимът на Focus също получава няколко актуализации. Първият прилага поведението на фокуса към джаджи и външния вид на заключения екран. Така че можете да зададете един заключен екран, когато вашият работен фокус е активиран, и друг за тренировки.

Apple добави специфични филтри за Focus, които прилагат режима на фокусиране на вашия iPhone в приложенията. Например в Safari можете да ограничите кои раздели се показват в зависимост от активния режим на фокусиране.

 

Apple Maps добавя карти за обществен транспорт

Картите ще получат няколко актуализации. Ще можете да планирате пътувания с до 15 различни спирки по пътя. Ако започнете да планирате пътуване с приложението Maps на вашия Mac, ще можете да го споделите на вашия iPhone.

И в нещо подобно на това, което Google обяви за Google Wallet в Android 13, ще можете да видите оценките на тарифите за обществен транспорт, както и да добавите повече пари към картата за билети от Apple Maps.

 

Семеен контролен списък на iCloud в iOS 16

iCloud получава няколко нови функции. Една от по-интересните е опцията за бързо настройване на ново устройство за вашето дете.

Когато се появи Quick Start, имате възможност да изберете потребител за новото устройство и да използвате всички съществуващи родителски контроли, които преди това сте избрали и конфигурирали. Но много от нас все още не искат точно това, а по-скоро възможността да настроите отделни потребители за едно и също устройство.

Има нов семеен контролен списък със съвети за актуализиране на настройките за вашите деца, когато пораснат, като напомняне да проверите настройките за споделяне на местоположение или да споделите абонаментите си за iCloud Plus.

 

 

––

Не забравяйте, че качествени, маркови аксесоари за iPhone можете да видите и закупите в нашия онлайн магазин или в центровете на DICE в:

Полезни видеоклипове може да откриете в YouTube канала ни.