Защо iPhone работи бавно? Време е да изчистите кеша на браузъра
fitbit

Сподели на приятел
11 666

Ако вашият iPhone работи бавно, ако отнема време да превключи от приложение към приложение и да отвори нов раздел в браузъра, може да е нужно да изчистите кеша му. Това ще ускори работата на телефона ви и вероятно ще ви спести от необходимостта да харчите пари за нов iPhone (освен ако вече не обмисляте iPhone 13, разбира се). Можете също да прегледате хранилището на вашия iPhone, за да му помогнете да работи бързо отново.

В повечето случаи посещението на уебсайт изисква телефонът ви да изтегля от него информация като снимки, банери и други данни. За да ускорят този процес, повечето интернет браузъри съхраняват част от тези данни в кеша, така че да бъдат по-лесни за извличане. Можете да си представите това като да съхранявате 24 пакета напитки в хладилника си, за да не се налага да ходите до магазина за хранителни стоки всеки път, когато искате питие. В малки дози е удобно. Но когато се натрупат, вашият iPhone работи бавно. Нещата стават още по-зле, когато кешът на браузъра ви остарее и извлечените данни вече не съвпадат с данните, които действително се използват на уебсайта. Резултатът? По-бавни скорости на зареждане и странно форматиране на уебсайтове.

Ето защо изчистването на кеша може да помогне: дава на сайтовете нов старт в браузъра ви и освобождава малко място в паметта ви.

Имайте предвид, че изчистването на кеша ви ще ви изведе от сайтовете, в които в момента сте влезли, така че е добре да помните паролите си. Все пак обикновено си струва това леко неудобство от време на време, когато iPhone работи бавно, защото ще подобри скоростта.

Ето ръководства стъпка по стъпка как да изчистите кеша на вашия iPhone според браузъра, който използвате.

 

Как да изчистите кеша на вашия iPhone в Safari

Safari е браузърът по подразбиране на iPhone и можете да изчистите кеша на Safari с няколко кратки стъпки. Започвайки с iOS 11, следването на този процес ще засегне всички устройства, влезли във вашия iCloud акаунт. В резултат на това всички кешове на вашите устройства ще бъдат изчистени и ще трябва да влезете наново навсякъде следващия път, когато ги използвате.

Ето какво да направите, когато вашият iPhone работи бавно със Safari:

  1. Отворете приложението Settings на вашия iPhone.
  2. Изберете Safari от списъка с приложения.
  3. Превъртете надолу и изберете Clear History and Website Data.
  4. Потвърдете избора си в изскачащото поле.

Готови сте!

 

Ако вашия iPhone работи бавно с Chrome

Chrome е друг популярен браузър за потребителите на iPhone. Цялостният процес за изчистване на кеша на Chrome изисква още няколко стъпки и ще трябва да правите нещата през самия браузър Chrome. Ето как:

  1. Отворете приложението Chrome .
  2. Изберете трите точки в долния десен ъгъл, за да отворите още опции.
  3. Превъртете надолу и изберете Settings.
  4. Изберете Privacy в следващото меню.
  5. След това изберете Clear Browsing Data , за да отворите последното меню.
  6. Изберете желания диапазон от време в горната част на менюто (имате избор от последния час до всичко назад).
  7. Уверете се, че са избрани Cookies, Site Data, Cached Images and Files. Накрая натиснете Clear Browsing Data в долната част на екрана.

 

Как да изчистите кеша на вашия iPhone във Firefox

Ако сте фен на Firefox и вашият iPhone работи бавно, не се притеснявайте. Изчистването на кеша в този случай е доста лесно. Просто следвайте тези стъпки.

  1. Щракнете върху менюто hamburger в долния десен ъгъл, за да отворите опциите.
  2. Изберете Settings в долната част на менюто.
  3. Изберете Data Management в секцията Privacy.
  4. Можете да изберете Website Data, за да изчистите данните за отделни сайтове, или да изберете Clear Private Data в долната част на екрана, за да изчистите данните от всички избрани полета.

 

Какво се случва, когато изчистите кеша?

Изчистването на кеша ви премахва данните от уебсайтовете, които телефонът ви съхранява локално, за да не се налага да ги изтегляте при всяко ново посещение. Данните във вашия кеш се натрупват с течение на времето и в крайна сметка iPhone работи бавно, когато станат твърде много. Изчистването на тези данни дава на сайтовете нов старт, което може да коригира някои грешки при зареждане и да ускори браузъра ви. Изчистването на кеша ви обаче също означава да излезете от страниците, така че бъдете готови да влезете във всичко отново. За целта се уверете, че помните всички пароли.

 

Колко често трябва да изчиствате кеша си?

Повечето хора трябва да изчистват кеша си само веднъж на месец или два. Обикновено това е времето, в което вашият браузър ще натрупа достатъчно голям кеш, за да започне да забавя нещата. Ако посещавате голям брой сайтове, трябва да правите грешка в изчистването на кеша си по-често.

 

 

–-

Огромно разнообразие от качествени аксесоари за iPhone можете да видите и закупите в нашия онлайн магазин или в центровете на DICE в:

Полезни видеоклипове може да откриете в YouTube канала ни.