Kак да изберем правилното безжично зарядно? ​
fitbit

Сподели на приятел
4 830

Безжичните зарядни набират огромна популярност през последните няколко години. Да поставите телефона на определено място и да се зарежда веднага е приятно удобство. Удобство, което може да ви спести късането на кабели, разбити букси или хабенето на нерви. Вече всеки себеуважаващ се производител на смартфони, вгражда във флагман моделите си възможността да се зареждат безжично, чрез Qi стандарта. Разнообразието от зарядни на пазара, също е толкова пъстро, колкото разнообразието от смартфони. Ето на какво може да обърнете внимание при избор, за да сте доволни от покупката след това и да ви бъде максимално полезна.

За правилния избор на подходящи аксесоари за устройството си, първо трябва да започнете от опознаването му. Как да разберете всичко за телефона си, описахме в предишна наша статия. Може да я прочетете тук.

Това, което ви интересува в този случай е:

Дали телефонът поддържа безжично (Qi) зареждане?

Каква е оптималната мощност, на която се зарежда най-бързо?

С каква изходна мощност е блокчето за контакт, което сте получили с телефона? (пише я на самото блокче – Output:…..)

За улеснение, бих отбелязал, че Apple телефоните от iPhone 8 нагоре поддържат безжично зареждане, а оптималната мощност за тях е 7,5W. Блокчето, което идва в комплекта с тях е по-слабо от необходимото, за да го ползваме пълноценно с безжично зарядно. За съжаление да си купим само една бюджетна подложка и да ни свърши работа, не е възможен сценарии.

Също е добре да си изясните: къде и как искате да ползвате това зарядно? Дали ще е сутрин, докато си пиете кафето или слагате закуска на децата? Или ще е на бюрото в офиса, където да компенсира консумираното, между честите делови разговори? Зареждане в колата, докато пътувате от офиса към остатъка от деня? Инцидентно, докато се подготвяте за вечерно излизане, когато гоните рязко качване на проценти… или протяжното зареждане на апарата, на нощното шкафче докато спите, за да ви посрещне на сутринта готов за подвизи, като вас самите?

На базата на тази информация, може да съобразите критериите, по-които се различават и да изберете най-подходящото и ефективно зарядно, за вашия апарат в сценариите в които ще го ползвате.

 Мощност:

И като споменах по-горе мощност, това е първият критерии, по който се различават зарядните.

Мощността, която безжичните зарядни подават към апаратите може да бъде 5W,7,5W, 10W, 15W, а от скоро се срещат и по-силни, но за момента апаратите, които поддържат са единици.

Спокойно може да ползвате 5W зарядно, с който и да е телефон. Ако телефонът обаче поддържа по-висока мощност, то с нея би се зареждал по-бързо.

 

Както отбелязват The Verge: Важно за потребителите на Google Pixel 3 и Pixel 3XL е да търсят Google сертифицирани зарядни, ако искат да ползват бързо зареждане. Дори и зарядното да поддържа по-висока мощност, ако не е сертифицирано не би подавало повече от 5W.

 

Ако зарядното ще се ползва на нощно шкафче например, където не гоните скорост на зареждане, то по-бавното зарядно е по-подходящо. Общо известен факт е, че по-бързото зареждане, без значение с кабел или безжично е по-шоково за батериите и води до по-бързото им износване.

Окомплектовка:

В повечето случаи си представяте, че ще купят само подложка, която ще свържат на края на кабела на зарядното си и ще са готови за работа. И докато този идеален сценарии не е невъзможен, има 2 неща с които трябва да се съобразите: Каква входяща мощност изисква зарядното и с какъв порт разполага то?

Електромагнитната индукция или казано на по-разбираем език – магията на безкабелното предаване на енергията, все още не е 100% ефективна. т.е. търпи загуби на енергия. За да компенсират тези загуби и все пак да не отнема цял ден зареждането на апарата ви, в най-честия случай безжичните зарядни изискват минимална входяща мощност 5V на 2A, а понякога и по-висока.

Ако възнамерявате да ползвате захранващото блокче от комплекта на телефона ви, е добре да прочете изписаната върху него изходна мощност (Output). Ако тази изходна мощност е по-слаба, то ще имате нужда от закупуване на допълнително блокче или да се ориентирате, към безжично зарядно, което идва с такова в комплекта.

Освен мощността, друг фактор е входящият порт на безжичното зарядно и кабелът, с който разполагате. Дали то е с Micro USB, USB-C или Lightning (iPhone) порт.

 

Имайки предвид тези фактори, може да се ориентирате към:

Само безжично зарядно;

Безжично зарядно само с кабел;

Безжично зарядно със захранващо блокче и кабел от често разпространените стандарти;

Безжично зарядно със собствен стандарт захранващ кабел и блокче.

 

Тук бих акцентирал върху последната категория, които имат собствено блокче и специфична букса. Това са зарядни които са разработени, да дават висока мощност на зареждане и целта е да се ползват само с блокчетата, които идват в комплекта с тях за максимална ефективност и безопасност.

 Дизайн:

Разнообразието в дизайна е огромно от визуална и функционална гледна точка, както и от към подбор на материалите от които е изградено.

Дали визията ви допада е въпрос на вкус, всеки харесва различни форми. Бих посъветвал да си представите къде ще бъде поставено, което в последствие би ви подсказало с онзи вътрешен глас: „да, това е“ в момента в който го видите.

Функционалност:

Функционално зарядните се различават в няколко категории:

– подложка – полегнала хоризонтално на повърхността;

– стойка – която ще държи телефона под ъгъл, така че да може да виждате ясно нотификации;

– променливи – които имат механизъм и позволяващ да бъдат и подложка и стойка;

– поставка за автомобил – която позволява да се зарежда, докато пътувате;

– външна батерия с възможност да зарежда телефона ви безжично;

– зарядни с добавена функция – има зарядни, които биват вградени в настолна или нощна лампа, будилник или такива, които разполагат с допълнителни USB изходи за зареждане на други устройства, както и варианти по средата на захранващ кабел;

– зарядни за два телефона или телефон и смарт часовник (важно да отбележа, че Apple Watch, макар и безжично, не се зарежда по Qi протокола и не работи с тези зарядни, освен ако няма позиция предвидена специално за него, както е при този модел.);

– зарядни, които могат да бъдат вградени в мебелите.

Марката:

 

Разбира се, кой е произвел зарядното също е важен фактор. Предимство би било, ако зарядното е от същия производител като апарата ви. Apple все още не произвеждат безжично зарядно, но горещо препоръчват Belkin и Zens, които произвеждат висококачествени варианти с оптимизирани мощности за бързо зарежданe на iPhone. При тях изработката и подбора на материали, също отговарят на класа качество като флагманите, които се очаква да зареждат. Опитен производител в насоката са Samsung, които вграждат безжично зареждане в апаратите си от Galaxy S5 – вече 5 години. Вариантите на Satechi се отличават с премиум изработка. При по-бюджетните решения приятно впечатление правят 4smarts и Torrii с добавени функии и практична изработка, без излишни луксове.

 

Надявам се тези съвети да Ви улеснят при избора от огромното разнообразие в каталога ни.