Macally Slim Keyboard – алуминиева клавиатура за Mac

Сподели на приятел
1 577
Macally Slim Keyboard, SLIMKEYPROA-UK, 8717278769646, клавиатура

Пазарът е засипан с клавиатури за Mac устройства – жични, безжични, алуминиеви, пластмасови, с подсветка или без, общо взето разновидностите са безброй.

Когато човек търси клавиатура, която да бъде удобна за ежедневна употреба и устойчива във времето, изборът никак не е лесен.

Потребителите, използващи Apple компютри биха заложили на сигурното и биха отделили солидна сума за оригинална Apple клавиатура. За доста хора обаче клавиатурата на Apple е немалка инвестиция. Достоен конкурент на Apple клавиатурите са продуктите на канадската компания Matias, която вече 30 години успешно създава качествени механични клавиатури, доближаващи се и по нищо не отстъпващи на произведените от Apple клавиатури. Разбира се, всичко си има цена. Ценовият клас на клавиатурите Matias се доближава до този на Apple, но за всеки влак си има пътници.

Масовият потребител обаче търси нещо, което да е на сносна цена, да е качествено и разбира се – да устои на ежедневна експлоатация, при това колкото се може по-дълго време. Тук се появяват брандове като Macally, и точно един от техните продукти е обект на нашето ревю. Става дума за Macally Slim USB Keyboard 104 Key Full-Size. Пълноформатна USB клавиатура, осигуряваща добър комфорт и функционалност, при това на абсолютно разумна цена.

Дизайн

Дизайнът на клавиатурата е в типично Apple стил. Тънка, с изчистен класически дизайн, с алуминиево шаси и бели бутони – напълно съчетаваща се с вашия Mac. Корпусът отдолу е бял, изработен от поликарбонат. Клавиатурата е леко повдигната, което осигурява голям комфорт, дори и при продължително използване. Бутоните са плоски, конфигурирани изцяло за Apple машини, а разстоянието между тях е абсолютно достатъчно – нито прекалено широко, нито прекалено тясно. Бутоните притежават Scissor-Key-Switches™ механизми, което ги прави доста тихи и с добра чувствителност при натиск.

Функционалност

Още в първите минути след като разопаковах клавиатурата, разбрах, че това ще е моята клавиатура. Дебелината й от няма и 2 см (заедно с повдигащата основа), удобното разстояние между бутоните и множеството shortcut бутони ме накараха да привикна с нея за броени минути. Няколко дни по-късно не бих си и помислил да се върна към вградената клавиатура на своя MacBook, макар и тя да е доста удобна.

Най-често използваната от мен част от клавиатурата е вграденият Numpad. Удобен, изчистен, лесен за използване. Няма бутон за включване и изключване на Numpad-а, което го прави постоянно включен. Клавиатурата се свързва към компютъра чрез стандартен USB-A кабел, който е достатъчно дълъг – 150 см. Не са необходими никакви драйвери или софтуер, просто я включвате към компютъра и сте готови за работа.

Има две LED индикации, съответно за Caps Lock и Fn функционалност.

Клавиатурата притежава множество удобни shortcut бутони:

  • F1 – намаля яркостта на екрана;
  • F2 – увеличава яркостта на екрана;
  • F3 – Cut;
  • F4 – Copy;
  • F5 – Paste;
  • F6 – Rewind track;
  • F7 – Play/Pause;
  • F8 – Forward track;
  • F9 – Mute;
  • F10 – намаля силата на звука;
  • F11 – увеличава силата на звука;
  • F12 – Print бутон (изключително удобен!)
  • F13 – Eject (в случай, че имате CD/DVD устройство)
  • F14 – Screenshot бутон – просто го натискате, избирате площта от екрана, която искате да заснемете и това е. Имате скрийншот, бързо и лесно, само с един бутон);
  • F15 – извежда Force Quit меню за бързо “ликвидиране” на приложения
  • Save бутон – долу до стрелките. Също изключително удобен.
  • Освен тези стандартни бързи бутони, чрез едновременното натискане на Fn и Esc бутоните, клавиатурата ще ви извести с бяла LED индикация, че е вкючен Fn режима, т.е. F-бутоните започват да работят като стандартни такива. Разбира се, тук трябва да отчетем, че F-бутоните при Mac OS не изпълняват същите функции каквито изпълняват под Windows машините. За добро или за лошо.

Как работи тази клавиатура?

Когато включите клавиатурата, настройката й за бързите бутони по под разбиране е с изключена Fn функционалност, т.е. използвайки F-бутоните, действията ще са такива, каквито са отпечатани върху съответните бутони. При всяко изключване и включване на клавиатурата в  компютъра, същата винаги ще бъде с настройки за Shortcut бутони.

Минуси

Като единствена забележка мога да посоча вградения USB кабел, който можеше да бъде заменен с отделящ се такъв, което според мен би спомогнало за две неща:Първо, дори и кабелът да се скапе или скъса след време, винаги може да бъде заменен с нов;

И второ, може да се лавира в дължината на кабела, което според мен е и основно, изхождайки от там, че ако използвате клавиатурата с MacBook, както е при мен, размотаването на 1.5-метров кабел около компютъра не е най-практичното нещо, но пък за това има измислени велкро лепенки и кабелни органайзери.

Клавиатурата Macally Slim USB Keyboard 104 Key Full-Size можете да закупите от ТУК, на разумната цена от 99 лв, при това с 2 години гаранция от Дигитален Център где срочно взять микрозайм онлайн без переплат и штрафов.

Macally Slim Keyboard, SLIMKEYPROA-UK, 8717278769646, клавиатура
Macally Slim Keyboard, SLIMKEYPROA-UK, 8717278769646, клавиатура
Macally Slim Keyboard, SLIMKEYPROA-UK, 8717278769646, клавиатура
Macally Slim Keyboard, SLIMKEYPROA-UK, 8717278769646, клавиатура