Nearby Sharing – конкурент на AirDrop
fitbit

Сподели на приятел
1 372

Nearby Sharing vs. AirDrop

Вечната борба между двете водещи операционни системи iOS и Android е безкрайна. Засега в света на технологиите не се е появила алтернатива, която да измести някоя от двете ОС или да обедини всички предимства от двете. Едно от безспорните предимства на iOS пред Android е AirDrop.

Насочваме поглед към предстоящата функция за споделяне в стил AirDrop –  само че за Android. Функцията е наречена Nearby Sharing.

Безспорно AirDrop е изключително полезна функция. Досега Android се опитва да намери собствената алтернатива. NFC функцията беше премахната в Android 10 и въпреки, че приложението Files на Google включва подобна функционалност, но не е съвсем същата. Говори се, че Google се опитва да разработи конкурент на AirDrop за Android.

Nearby Sharing

Какво е Neabyr Sharing?

Слуховете се носят от известно време насам – Google планира да пусне нова функция за Android, която ще позволи на потребителите да споделят файлове между устройства, използващи Wi-Fi. Първоначално известна като Fast Share , а сега преименувана на Neabyr Sharing. Във видеото по-долу имаме възможността да видим този процес в действие.

Във видеото е показана функцията Nearby Sharing, вградена в менюто за бързи настройки на Android. Видеото показва, че процесът по прехвърляне на данни не е оптимизиран напълно, но след като прехвърлянето започне става доста бърз трансфер през Wi-Fi. Функцията е проектирана да работи най-добре, когато двете устройства са в близост едно до друго. Има и опция за ограничаване на видимостта на вашето устройство ако не искате непознати да могат да ви изпращат файлове.

Google не е единствената компания, за която се смята, че работи върху конкурент на AirDrop. Samsung има собствен стандарт за споделяне на файлове, наречен Quick Share , а миналата година трио от най-големите производители на смартфони в Китай – Xiaomi, Oppo и Vivo – обявиха, че работят по собствен проект.

Предимството което Nearby Sharing има е че ще бъде достъпен за всички телефони с Android без значение от производителя и марката. А не да се ограничава само до малка група устройства или дори само до една марка, както е при Samsung. Няма официална информация за това, кога функцията може да бъде официално пусната. Но имайки предвид, че вече се разработва едва ли ще отнеме много време, за да я видим в устройствата с Android.

 

Повече интересни статии четете в нашия блог.

Полезни видеоклипове може да откриете в YouTube канала ни.

 

 

 

Източник: //www.theverge.com