Преглед на Galaxy Z Fold 4: защо не можете да му се наситите
fitbit

Сподели на приятел
31 943

Galaxy Z Fold 4 е четвъртата версия на телефона на Samsung, който се превръща в малък таблет. Сгъваемият екран има висока честота на опресняване за игра на видео игри, умна камера, скрита зад него за видео разговори, и поддръжка на S Pen за писане и рисуване. Дори да не сте големи фенове на предишните телефони Galaxy Fold, ще се влюбите в Galaxy Z Fold 4.

Плюсове:

  • Многобройните промени в корпуса наистина са добри
  • Затварянето на Fold 4 е удовлетворяващо
  • Основната и телефото камерата са добри
  • Многозадачността никога не е била по-лесна
  • По-широкото тяло прави използването му затворен по-малко неудобно

Минуси:

  • Цената е доста висока
  • Все още е малко тежък
  • Липса на място за съхранение на S Pen или магнитна страна за закрепване
  • Все още има много приложения, които не поддържат съотношението на екрана на Fold 4

Част от чара на Galaxy Z Fold 4  идва от десетките му малки подобрения в сравнение с Fold 3. Пантата е малко по-тънка. Телефонът е малко по-лек. Рамките на покриващия екран са леко по-малки. Корпусът е малко по-широк, което го прави по-приятен за използване, когато е затворен. Всичко във Fold 4 изглежда по-персонализирано, включително софтуерът. Samsung направи многозадачността на Fold 4 достъпна и лесна.

Fold 4 ще се превърне в любимия ви таблет с Android, затова напомняме да го пазите добре с качествени аксесоари за Galaxy Z Fold 4. Той демонстрира инженерните и софтуерните подобрения на Samsung и е впечатляващо напомняне, че все още сме в зората на сгъваемите телефони.

Galaxy Z Fold 4 има персонализиран дизайн

Що се отнася до проблемите със сгъваемия телефон, все още ги има. Да, можете да видите и усетите гънката на главния дисплей, но това не е фатално. Дори да ви се иска да я няма, когато използвате Galaxy Z Fold 4, не това е най-страшното.

Пантата на Fold е важна част, което позволява неговия уникален сгъваем дизайн, а тази на Fold 4 е преработена. Той е по-тънък от този на Fold 3, но и по-здрав, което прави Fold 4 невероятно удовлетворяващ за затваряне. Но поради размера на Fold, не можете да го отваряте и затваряте с една ръка, както можете при Galaxy Z Flip 4.

Комбинацията от тази панта с алуминиевите страни и Gorilla Glass Victus Plus и кара Fold 4 да се усеща по-солиден от всеки друг сгъваем телефон в момента. Пантата също така позволява няколко полезни и впечатляващи употреби, като например да служи като малка стойка за гледане на филми и предавания в самолет. Или като собствен статив за правене на снимки и видеоклипове.

Fold 4 е с 3 милиметра по-широк от миналогодишния Fold 3, което го прави по-малко неудобен и тромав, когато е затворен в режим на телефон. Въпреки това, клавиатурата на капака на екрана все още може да е малко тясна за ръцете ви.

Fold 4 е свързан с Android 12L

Samsung опакова новия Fold с функции, които варират от значителни актуализации, като лентата на задачите, превърната в докинг станция, до такива, които са повече „о, това е доста забавно, но дали ще го използвам“. Новият курсор и тракпад, налични в режим Flex, попадат в тази втора категория.

Galaxy Z Fold 4 работи с Android 12L, който е оптимизиран за големи екрани и сгъваеми устройства. Прекрасните препратки на Samsung към One UI наистина ви карат да се чувствате сякаш използвате нещо специално, без да правите компромис с функциите и възможностите, които бихте очаквали от телефон, който не се сгъва наполовина.

Докът в долната част на екрана улеснява влизането и излизането от многозадачни приложения. Просто плъзнете едно приложение върху друго и това е всичко. Тази лекота на използване е просто още една причина Fold 4 да е толкова привлекателен. И между другото, ако искате най-доброто оползотворяване на време, използвайте TikTok и Instagram рамо до рамо на Galaxy Z Fold 4.

Едно от любимите ви неща за Fold 4 може би ще е да гледате видеоклипове. Ако гледате видео и затворите телефона, възпроизвеждането преминава незабавно върху 6,2-инчовия външен екран и обратно. Между другото, видеоклиповете и игрите на екрана на корицата изглеждат фантастично дори с това съотношение на страните.

Освен това, има гъвкав режим, който премества приложението, което използвате, в горната част на екрана, докато показва контролите в долната част, когато телефонът е полуотворен. Например приложението YouTube показва видеоклипове в горната половина на екрана, докато долната половина е за превъртане през коментари или описание.

Samsung дори поправи собственото си приложение Gallery, така че когато редактирате снимка в гъвкав режим, картината остава в горната половина, а инструментите за редактиране и интерфейса – в долната част. На предишни устройства за сгъване и обръщане снимките бяха позиционирани неудобно в средата на огънатия екран.

Flex Mode

Ново допълнение към Flex Mode е възможността да използвате долната част на екрана като мини тракпад с курсор в горната част. Fold 4 също поддържа S Pen, както и Fold 3. Забавно е да се използва, въпреки че би било по-удобно да се прикрепя магнитно към страната на Fold, както прави Apple Pencil на iPad.

Някои функции са включени по подразбиране, но други са заровени в настройките (повечето под нещо, наречено Labs, което се чувства като бета чистилище за софтуерни функции). Но знайте, че не всички приложения са оптимизирани за Fold 4. Например Instagram неудобно плува в средата на екрана със стрелки от двете страни, за да го подравните отляво или отдясно.

Gallery  Z Fold 4 има пет камери

На задния капак има три камери: основна камера с широкоъгълен обектив, друга с ултраширок обектив и трета с 3x телефото обектив. Има камера за селфи на главния екран и камера под дисплея зад основния екран.

Камерата под дисплея вероятно е тази, която се използва най-малко, което вероятно е причината Samsung да я постави зад дисплея. Камерата под дисплея не е невидима като двупосочно огледало, но е по-малко разсейващо от изрязване или прорез с перфорация. Ако използвате камерата за видео чатове, никой в тези разговори няма да забележи нещо необичайно, но изображението изглежда доста плоско и силно обработено.

Основната и телефото камерата на гърба са подобни на тези на Galaxy S22 и Galaxy S22 Plus. Снимките изглеждат добре и са ясни с ярки цветове и контраст. Нощният режим също е доста добър. Тези камери определено са стъпка напред в сравнение с тези на Fold 3, но все още изостават от камерните системи на Galaxy S22 Ultra, Pixel 6 Pro и iPhone 13 Pro по отношение на качество на изображението и гъвкавост.

Единствените моменти, когато камерата на Galaxy Z Fold 4 не се справя брилянтно, е при слабо или смесено осветление и при пряка слънчева светлина, което води до много отблясъци на обектива. Ако не беше сгъваем телефон, това би било неприемливо за телефон с тази цена.

Най-добрата част от камерите на Galaxy Z Fold 4 всъщност няма много общо с лещите и сензорите, а по-скоро с дизайна на телефона. Този телефон е статив сам на себе си. Можете да го поставите на всякакви места или да позиционирате камерата под различни ъгли. Една от най-готините функции е възможността да използвате задните камери за селфита или да споделяте визуализация на визьора на камерата с вашия обект.

Работата на Fold 4 е бърза и гладка

Galaxy Z Fold 4 има чип Snapdragon 8 Plus Gen 1, най-бързият (и най-новият) процесор във всеки телефон на Samsung. Това е същият процесор, който виждаме в телефоните за игри и Razr 2022, най-новият сгъваем телефон от Motorola. И като говорим за игри, Galaxy Z Fold 4 има идеалният размер за мобилни игри. Основният екран прави играта поглъщаща. Fold 4 няма проблеми с нито една от игрите като Mario Kart Tour, Genshin Impact, Call of Duty Mobile или PUBG Mobile. Страхотното игрово изживяване на Fold 4 е неочаквано удоволствие, което също допринася за неговата привлекателност.

Бързият процесор и екранът с висока честота на опресняване не са добри само за игри. Анимациите изглеждат невероятно гладки. В сравнителни тестове, Fold 4 отбеляза по-висок резултат от Fold 3 и S22 Ultra, още един знак, че новият му процесор носи леко увеличение на скоростта.

Батерията на Galaxy Z Fold 4 е със същия размер като тази на Fold 3, което е добре. Комбинацията от Android 12L и процесора Snapdragon 8 Plus Gen 1 дава повече живот на батерията, но не много.

Galaxy Z Fold 4 издържа в повечето дни с едно зареждане на ден. Но вероятно ще се наложи да го допълвате надвечер. В един тест, при който повече от 45 минути се гледат видеоклипове в YouTube, превърта се TikTok, играе се Mario Kart и FIFA Mobile и се води 5 минути видео разговор в Zoom, батерията преминава от 100% до 82%.

За щастие, зареждането на Fold 4 не отнема много време, въпреки че скоростта не е толкова бърза, колкото на OnePlus 10 Pro. След зареждане в продължение на 30 минути, батерията може да скочи от 20% на 73%. Не забравяйте, че Galaxy Z Fold 4 не се предлага със зарядно за контакт, но винаги можете да закупите оригинални допълнителни аксесоари от DICE.bg.

Fold 4 срещу Fold 3 срещу Fold 2

Galaxy Z Fold 4 добавя всички нюанси и финес, от които се нуждаеte Fold 3. Но ако имате Fold 3, може да не го надграждате до 4.

Ако имате Fold 2, може би си струва да надстроите, особено ако го намерите на добра цена. Получавате по-бърз процесор, по-здрава конструкция, водоустойчивост (въпреки че Fold 4 все още не е устойчив на прах), поддръжка на S Pen и превъзходни камери.

Цената на Galaxy Z Fold 4 очевидно не е за масово ползване, но е идентична с цената на Fold 3. Това е справедлива цена за първокласен телефон, направен с части, които са уникални, авангардни и скъпи. Но същото е и Ferrari SF90 Spider, което струва над половин милион долара. Така че ще трябва да почакаме години, докато сгъваемият телефон бъде достъпен за повечето хора.

 

––

Оригинални аксесоари за Samsung можете да видите и закупите в нашия онлайн магазин или в центровете на DICE в:

Полезни видеоклипове може да откриете в YouTube канала ни.