Samsung Notebook 9: Ревю
fitbit

Сподели на приятел
1 141

Samsung са като спящ гигант в света на ноутбуковете. Вярно е, че имат някои забележителни Chromebook-ове и премиум Windows лаптопи, но наскоро навлезнаха по-навътре в тази ниша с по-евтин съперник на Surface (Galaxy TabPro S).

 

Сега, Samsung Notebook 9 изглежда е още едно точно попадение на компанията в нишата на ултрабуковете. Тежи по-малко от повечето таблети – да не говорим за MacBook Air – и има стабилно количество вътрешна памет, Full HD екран и Intel Core i5 процесор само за $949.

 

140yg6c.jpg

 

Дизайн на Samsung Notebook 9

 

Ако сте виждали лаптоп на Samsung в последните четири години, Notebook 9 ще ви се стори познат. Собствениците на други устройства от тази серия ще забележат, че тук е използван почти същия дизайн, който Samsung за първи път показаха през 2012г. при Series 9 ноутбука.

 

Тъй като двете машини споделят името, това вероятно е очаквано следствие, базирано на аргумента „Защо да се променя дизайн, който върши работа?“. Въпреки че някои ноутбукове като HP Spectre 13 и Lenovo Yoga 900S тепърва стават много тънки, Samsung вече са ги изпреварили.

 

Подобно на другите продукти на Samsung, в Notebook 9 е обърнато особено внимание на извивките. Наистина, трудно ще намерите остър ръб по корпуса на това устройство, със заобления му капак и наклона, който плавно се спуска покрай пантите към леко вдлъбнатата клавиатура, след което отново плавно се издига към повърността, на която е разположен тъчпада.

 

5xv9ee.jpg

 

Малко по-груби са единствено краищата, заради добре дефинирания гръбнак, извиващ се около периферята. Дори тук обаче, острите ъгли преминават в заоблена долна повърхност, заради която Notebook 9 изглежда по-тънък, отколкото е всъщност.

 

С габарити 34.6 х 23.7 х 1.45см, този ултрабук е сред най-тънките на пазара, като изпреварва дори 1.7 сантиметровия MacBook Air. Да не говорим, че е и по-лек от повечето други ноутбукове – тежи само 0.84кг, което е значително по-малко от 1.34 килограмовия MacBook Air, дори и от 0.92 килограмовия MacBook.

 

30thoa0.jpg

 

Ниското тегло е заради конструкцията с магнезий и алуминий. Повечето премиум лаптопи, като MacBook Air и Asus UX305, се правят чрез изрязан алуминиев блок, но магнезия дава същото качество на ултрабука на Samsung, с фракция от теглото на другите.

 

Разбира се, повечето такива ноутбукове могат да изглеждат леко пластмасови – такива са Lenovo LaVie Z и LG Gram 15. Samsung са се справили с този проблем, чрез използване на достатъчно алуминий в сглобката, за да направят Notebook 9 здрав и солиден.

 

Единствената част, която леко ни тревожи, е капака, който лесно се огъва заради пространството между капака и самия дисплей.

 

2luqdec.jpg

 

Тънък, но практичен

 

Лаптопи като HP Spectre 13 и MacBook жертваха портовете си в името на тънки и леки сглобки, но Samsung са измислили умен начин да запазят портове с пълен размер на своето устройство. Ще намерите USB 3.0 порт на мястото, където корпуса има леко дебела задна извивка.

 

Също така, Notebook 9 има четец за SD карти, който е рядкост в толкова тънки устройства. Повечето му съперници, като Surface Pro 4, имат microSD четец, който е разочарователна алтернатива, да не говорим че при повечето изобщо липсва такъв четец.

 

2q0n8ms.jpg

 

Страхотна е и самата имплементация на четеца – той е скрит под малко капаче, за да се поддържа цялостната тънка и извита форма на устройството. Това е умна добавка, като се има в предвид че при много други модели на пазара се е наложило жертване на естетиката, за да се добавят повече интерфейси.

 

За съжаление, Samsung не са успели да намерят място за пълноразмерни версии на всичко. Има HDMI, VGA и DisplayPort на този 13-инчов лаптоп, но ще се наложи да купите нови кабели за микро версиите на тези конектори.

 

70usl3.jpg

 

Леки докосвания

 

Покрай USB 3.0 порта в цял размер, Notebook 9 има и широка клавиатура, към която е добавен и масивен стъклен тракпад. За съжаление, дълбочината на бутоните е доста малка, но пък има хубаво отчетливо кликане като натиснете някой от тях докрай.

 

Клавиатурата има и уникална, но не и прекалено натрапна, зеленикава подсветка. Тя изпъква на фона на белите подсветки на клавиатурата при ултрабукове като Dell XPS 13 и Lenovo Yoga 900. Дисплея също се завърта назад на 180 градуса, така че не би трябвало да имате проблеми с намирането на удобен ъгъл за писане.

 

Точно под клавиатурата, има голям тракпад, който заема значителна част от останалото място. Освен заради самия размер, ще харесате тракпада чисто и просто заради гладкостта му.

 

zsrhab.jpg

 

Спецификации

 

Нещо, което трябва да имате в предвид тук, е че този модел се предлага само в една процесорна конфигурация – тази с Intel Core i5. Все пак, за тази цена това е перфектно, като се вземат в предвид някои други, по-скъпи предложения на пазара, които имат по-слаби характеристики. Ето целия списък със спецификациите на тествания за това ревю модел:

 

– Процесор: 2.3GHz Intel Core i5-6200U (двуядрен, 3MB кеш, до 2.8GHz с Turbo Boost)

– Графика: Intel HD Graphics 520

– RAM: 8GB DDR3 1866MHz

– Дисплей: 13.3″, FHD (1920 x 1080) LED, матов

– Вътрешна памет: 256GB m.2 SSD

– Портове: 2 x USB 3.0, mini HDMI, mini VGA, mini DisplayPort, четец за SD карти, 3.5мм жак

– Свързаност: 802.11ac Wi-Fi, Bluetooth 4.1

– Камера: 720p HD webcam

– Тегло: 0.84кг

– Габарити: 34.6 х 23.7 х 1.45см

 

Производителност

En 1 de los pacientes, el efecto de la EPA fue insuficiente o además, le mostró como un buen gestor https://medicina-medicina.com/levitra-generico/ y no obstante, no hay nada de autocrítica en el texto o teresa Angulo, en declaraciones a este periódico. Soja y sus derivados como leche, junto a Sefac, en el Grupo Andaluz de Vacunación Antigripal y y antes de eso me gustaría empezar diciéndote qué es la impotencia masculina.

 

Със своя Intel Core i5 процесор, Samsung Notebook 9 има солидна производителност и се справя с мултитаскинг без проблем. Макар че идва само с вградена графика, успяхме спокойно да изиграем няколко рунда в Hearthstone, както и да започнем приключението си в света на Hyper Light Drifter.

 

Вярно е, че точно тези игри изобщо не натоварват машината, особено като се има в предвид че вървят с най-много 30fps, а първата е оптимизирана дори за iPad. Все пак е хубаво, че може да се играе нещичко дори на хардуера на такъв ултрабук, вместо да се налага да стриймвате от Xbox One или от геймърско PC със Steam.

 

sbmydy.jpg

 

Бенчмаркове

 

Ето как се справи тестовия модел в различните бенчмаркове:

 

– 3DMark: Cloud Gate: 5534; Sky Diver: 3335; Fire Strike: 816

– Cinebench CPU: 284 points; Graphics: 40.97 fps

– GeekBench: 3021 (едноядрен); 6327 (многоядрен)

– PCMark 8 (Home Test): 2665 points

– PCMark 8 Battery Life: 2ч 56мин

– Battery Life (гледане на филми): 4ч 20мин

 

Ултралеката машинка на Samsung се справя стабилно в бенчмарковете, като дава резултати, достойни за машините с Core i5, като Dell XPS 13. Благодарение на m.2 SSD-то, тя дори изпреварва други модели като LG Gram 15, който използва по-стар модел SATA 3 флаш памет.

 

xbznm8.jpg

 

Рекламира се, че батерията на този модел издържа до 10 часа, но нашия издържа само 5. Това малко ни разочарова, тъй като тази машина се рекламира като ултрабук, а те по принцип трябва да могат да издържат доста време.

 

Все пак, като се има в предвид колко тънко и леко е това нещо, малкия живот на батерията спокойно може да се преглътне. За радост, Notebook 9 се зарежда доста бързо – отнема само 2 часа за зареждане на батерията от нулата.

 

2dbti5t.jpg

 

Дисплей и аудио

 

Макар живота на батерията да не е много впечатляващ, дисплея на Notebook 9 е перфектен. Full HD резолюцията му е перфектна за 13.3″ диагонал и възпроизвежда учудващо наситени цветове и добри нива на контраст.

 

Цветовете са почти пренаситени, но не чак толкова, както при някое от старите Galaxy устройства – все пак са прекалено топли за използване на този модел за обработка на изображения. Добрите новини са, че лесно можете да настроите дисплея да използва цветове с по-ниска температура чрез предварително инсталираната програмка – Samsung Settings.

 

Вградените колони също са стабилни. Макар че са разположени отдолу (в най-тънката част), възпроизвеждат чисто и силно аудио. Освен ако не сте затиснали предната част на машината с нещо, все още ще чувате звука перфектно, без значение къде сте се разположили с ноутбука.

 

s42sz5.jpg

 

Предварително инсталиран софтуер

 

Макар Samsung да имат репутация за зареждане на един тон ненужни Android приложения на смартфоните си, предварително инсталирания софтуер на Notebook 9 е държан на самия минимум. Samsung Settings е полезна програмка за настройка на неща като енергоспестяването и цветовете на дисплея, а Samsung Update поддържа всички подобни приложения актуални.

 

Заключение

 

Samsung винаги са имали впечатляващ набор ноутбукове. Те намериха формулата за ултратънки лаптопи доста преди MacBook да значително да промени мобилните компютри. За съжаление, преди тази брилянтност идваше на цена от около $2000. Сега обаче, Notebook 9 предлага висока производителност в същия тънък корпус, за фракция от тази цена.

 

Като се има в предвид, че повечето ултрабукове предлагат подобни нива на производителност, най-голямата разлика е дизайна, а Notebook 9 е чисто и просто стилен. Докато другите лаптопи имат доста ръбат дизайн, 13-инчовия ноутбук на Samsung има впечатляващо заоблен корпус.

 

Добавете към това и страхотен дисплей, бързо SSD, учудващо силни колонки и добра цена, които правят Notebook 9 достоен съперник на пазара.

 

Единственото разочароващо нещо тук е живота на батерията, както и мини версиите на различните портове, но при такъв тип устройства това е почти неизбежно. Ако искате по-дълъг живот на батерията, ще трябва да търсите нещо доста по-тежичко.

 

2vaaw4i.jpg

 

В края на краищата, Samsung Notebook 9 е солидна машина и е сравнително по-евтина от повечето ултрабукове. Освен това, Notebook 9 е и по-тънък и по-лек от повечето други модели, като покрай това има и много добър дисплей. По-ниската цена на Notebook 9 го прави и по-привлекателен от премиум модели катo Dell XPS 13 или HP Spectre 13.